TÜTÜNSÜZ KURUM PROJESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
Dumansız spor projesinin hedefleri,
AKILCI İLAÇ KULLANIMI BURDUR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
HASTANE HİZMET KALİTE STANDARTLARI; AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
Sakarya Üniversitesi personelinin tütün kontrol yasasına uyumunu ve farkındalığını değerlendirmeye yönelik anket sonuçları Pınar Pazarlı Sakarya Üniversitesi.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ YAPILANDIRILMASI
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Bursa Tütün Kontrol Çalışmaları
“Sağlıklı ve güvenli bir işyeri için doğru çözümler”…
HEAD START PROJESİ.
ADVERS ETKİ BİLDİRİM FORMU
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
BALÇOVA’ DA SİGARASIZ YAŞAMLA KALP SAĞLIĞINI KORUMA:
İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
TÜRKİYE’DE FARMAKOVİJİLANS UYGULAMALARI
BAKANLIK HASTA HAKLARI UYGULAMALARI VE
Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Projesi Ödül Törenine Hoş Geldiniz
SEVK BİLGİ DÖNÜŞ FORMU VE
TEST – 1.
Dr Pınar Pazarlı Göğüs Hastalıkları ve TB uzmanı Sakarya Üniversitesi
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
TOKAT KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
KURUM ÖZELLİKLERİ Hastane yatak sayısı: 750 Personel Sayısı: 1229
“BESLENME DOSTU OKULLAR” PROJESİ
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
ERK İSG&İK –
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
Ecz. Sema ÖREN Uygulama Adı: İlaç Bilgilendirme Notları
.  ..  Proje  Hastalarımıza sağlık problemleriyle birlikte artan psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamak, kendilerini güvenilir bir ortamda.
E.Ü.T.F. ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
HASTA HAKLARI ;.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
“BEYAZ BAYRAK” KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 03/08/2015.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
Destek Eğitim Odaları.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
SağlIk alAnInda çalIşan sİvİl toplum örgütlerİ
İlker KÖSE Bilgi Sistemleri Danışmanı Sağlık Bakanlığı
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
Tütün Kontrolünde Aile Hekiminin Rutindeki Rolü Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Malatya.
ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİYORUZ!
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Stj.Dr. Nisanur Aksu. Günümüzün popüler mottosu, “Yürekten iste; gerçek olsun”; “Bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum” klişesi ile tezahür eden zorlukları.
Sunum transkripti:

TÜTÜNSÜZ KURUM PROJESİ Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürlüğü Tel: (0224) 245 83 28 E-posta: hsm16.rsptdbym@saglik.gov.tr

SUNUM PLANI Tütünsüz Kurum nedir? Tütünsüz Kurumun amacı Neden Tütünsüz Kurum olunmalı? 1-İşveren Açısından 2-Çalışan Açısından Tütünsüz Kurum olmak için yapılması gerekenler ? a- Tütünsüz Kurum olmak için kuruma yönelik uygulamalar b- Tütünsüz Kurum olmak için personele yönelik uygulamalar Tütünsüz Kurum Projesi işleyiş şeması

Tütünsüz Kurum Nedir? Kurum sınırları dahilinde kapalı veya açık alan farkı gözetmeksizin tütün ve benzeri ürünler kullanılmaması konularında düzenlemeler getiren, böylece çalışanlarını pasif içiciliğin zararlarından koruyan, kurumunda tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin tedavilerini destekleyen ve teşvik eden, tütün zararları ve bırakma yolları gibi sağlıklı yaşam bilincinin kazandırıldığı eğitim hizmetleri ile kurumu içerisinde yeni kullanıcılar olmasını engelleyerek tütün kontrol çalışmalarına destek veren bilinç düzeyi yüksek kurumlardır.

Tütünsüz Kurumun Amacı Kamu veya özel kurum fark etmeksizin kurumlarda, tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında farkındalık oluşturmak, insanları pasif tütün dumanı etkileniminden korumak, tütün ürünleri kullanımına yeni başlayışları engellemek ve tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenleri desteklemektir.

Neden Tütünsüz Kurum Olunmalı? 1-İşveren Açısından; Tütün ürünü tüketen çalışanın çalışma süresinde kayıpların önüne geçilir.   Çalışanlar arasında çalışma düzeni sağlanır,çalışma motivasyonları artar. Çalışanların daha az hasta olarak izin/rapor kullandıkları gün sayısında azalma sağlar.  Sigara nedenli ortamda çıkan yangın/yanık risklerinin-zararlarının azalması sağlanır.  Ortamın fiziki koşullarında düzelme olur. İş veriminin artmasını sağlar.  İsviçre’de yapılan bir araştırma, çalışma ortamlarında çalışanların sigara içmemelerine bağlı olarak çalışan başına ortalama olarak 1000 CHF (yaklaşık 1.200 TL) para tasarrufu yapılabildiğini ortaya koymuştur. ARAŞTIRMADAN BAHSET!!!!!!!

Neden Tütünsüz Kurum Olunmalı? 2-Çalışan Açısından Sigara dumanı bulunmayan bir ortamda daha sağlıklı ve güvenli çalışma olanağı sağlar. Sigara içmeyenlerin pasif etkileniminin önüne geçer. Sigara içenlerin zaman içinde bu bağımlılıktan vazgeçmesine olanak sağlar.

Nasıl Tütünsüz Kurum Olunur ? a- Tütünsüz Kurum Olmak İçin Kuruma Yönelik Uygulamalar 1) Kurum sınırları dahilinde kapalı veya açık alan farkı gözetmeksizin her türlü çalışma ve dinlenme sahasında mevcut çalışan, hizmet sunan, hizmet alan veya misafir olarak yer alan kişilerin tütün kullanmasına izin vermemek 2) Kurum sınırları içerisinde bu kuralların yer aldığı bilgilendirici ve uyarıcı levhaların veya kurum politikasının görünür yerlerde bulunmasını sağlamak 3) Kurum sınırları içerisinde hiçbir tütün ürünlerinin satışına veya teminine izin vermemek.

Nasıl Tütünsüz Kurum Olunur ? a- Tütünsüz Kurum Olmak İçin Kuruma Yönelik Uygulamalar 4) Kurum sınırları içerisinde tütün kullanmayı özendirecek, hatırlatacak veya kolaylaştıracak her türlü küllük vb. araç ve gereçten yoksun olmak 5) Tütün kullanımına ayrılacak davranışlara alternatif olacak ve sağlıklı yaşamı destekleyecek spor aktivitelerine teşvik etmek.

Nasıl Tütünsüz Kurum Olunur ? b- Tütünsüz Kurum Olmak İçin Personele Yönelik Uygulamalar   1. Personeline tütün kullanımının zararlarının anlatıldığı periyodik eğitimler düzenlemek. 2. Tütün bağımlılığından kurtulmak isteyen personele bilgi verebilecek, danışmanlık hizmeti sunabilecek bir ilk başvuru birimine ve yetkin personele (işyeri hekimi, hemşire vb.) sahip olmak. 3. İlk başvuru birimi üzerinden isteyen şahsı farmakolojik veya psikolojik danışmanlık hizmeti alabileceği merkezlere yönlendirebilmek. Sigara bırakma merkezlerinden randevularını almak ve randevu saatlerinde ücretli izinli sayılmasını sağlamak.

Nasıl Tütünsüz Kurum Olunur ? b- Tütünsüz Kurum Olmak İçin Personele Yönelik Uygulamalar 4. Tedavi sürecini izleyerek bir yılın sonunda tütün alışkanlığını terk etmiş personeli saptayarak o yıl içinde bunu başarmış personele ikramiye veya idari izin gibi teşvik edici ödül vermek. 5. Kuruma yeni personel alımında şahsın tütün kullanmayışını bir pozitif ayrım kriteri olarak göz önünde bulundurmak.

Tütünsüz Kurum Projesi İşleyiş Şeması Tütünsüz kurum projesi hakkında ilgili kurumun bilgilendirilmesi yapılır Tütünsüz kurum projesini uygulayacak kurumun tütünsüz kurum olma kriterlerine ne kadar uyduğunun değerlendirilmesi amacıyla proje değerlendirme komisyonu tarafından ön değerlendirme yapılır

Tütünsüz Kurum Projesi İşleyiş Şeması Kurumda projeden sorumlu personeller belirlenir ve bilgilendirilmesi yapılır Kurumun ve çalışanların profilini çıkartmak amacıyla tüm kurum çalışanlarına anket uygulanır Tütünsüz kurum ile ilgili afiş, broşür ve görsellerin kurum içerisinde dağıtımı sağlanır

Tütünsüz Kurum Projesi İşleyiş Şeması Tüm kurum çalışanlarına yönelik Tütünsüz Kurum Projesi hakkında seminer düzenlenir Anket verileri toplanıp Halk Sağlığı Müdürlüğü değerlendirilerek raporlanır Yapılan anketle sigara içme durumu belirlenen personelden sigara kullanıp da bırakmak isteyenlere yönelik sigara bırakma programı hazırlanır

Tütünsüz Kurum Projesi İşleyiş Şeması Sigara Bırakmak isteyenlere yönelik planlama yapılır Sigara bırakmak isteyenlerin Sigara Bırakma Polikliniğine yönlendirilmesi yapılır Sigara Bırakma Polikliniğinde ilk görüşme yapılır Sigara Bırakma Polikliniğinde ikinci görüşme yapılır

Tütünsüz Kurum Projesi İşleyiş Şeması Sigara bırakma polikliniğinde tedavi gören hastalar kurum hekimi veya kurumun sağlık personeli tarafından belirli periyotlarla izlenir Sigara Bırakma polikliniğinde tedavi olan personelin sigara bırakma izlem raporları Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından değerlendirilir

Tütünsüz Kurum Projesi İşleyiş Şeması Proje değerlendirme komisyonu tarafından kurum değerlendirilir Değerlendirilen kurumun belgelendirme işlemi yapılır Rutin denetimler yapılır