MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Advertisements

İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
I.Dünya Savaşı ve Mondros Ateşkes Antlaşması
Birinci Dünya Savaşı.
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
ÜLkeLer Arası KöprüLer
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’DA OSMANLI DEVLETİ OSMANLIOSMANLI DEVLETİ,ÇANAKKALE DEVLETİ,ÇANAKKALE SAVAŞI sonrasında ALMANYA ‘nın teklifi üzerine BİRİNCİ DÜNYA.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
SAVAŞ ÖNCESİ BLOKLAŞMALAR
1. Dünya savaşI.
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
1905 yılında Harp Akademisin-den Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu.
BALKAN SAVAŞLARI 1775 ‘li yıllarda RUSYA ’nın ortaya koyduğu PANİSLAVİZM POLİTİKASI , özellikle 1900‘- lu yıllarda meyvesini vermeye başlamıştı.
TRABLUSGARB SAVAŞI 1871 Yılında SİYASİ BİRLİĞİ ’ni tamamlayan İTALYA, sanayinin ihtiyaç duyduğu HAMMADDE İHTİYACI ’nı karşılamak amacıyla SÖMÜRGECİLİK.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
İŞGALLER BAŞLIYOR Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan BÜYÜM Mert Berkay GÜLEN Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
Çalışma soruları 8. video
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
Çalışma soruları 9. hafta
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması.
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Eğitimcilere başarılar diler.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI İMZALANDI (30 EKİM 1918) Yer: Ege denizinde Limni Adası bulunan Agamemnon savaş gemisi İmzalayanlar: Akdeniz Filo komutanı.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI Birinci Dünya Savaşı ’na ALMANYA ’nın yanında büyük ümitlerle giren OSMANLI DEVLETİ ,savaş sonunda ağır bir yenilgiye uğramış ve İstanbul’da bulunan AHMET İZZET PAŞA HÜKÜMETİ,İtilaf Devletleri ’nden ATEŞKES çağrısında bulundu.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI Bunun üzerine; 30 Ekim 1918 yılında Ege Denizi ’nde bulunan LİMNİ ADASI ‘nın MONDROS LİMANI ‘nda MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI imzalandı.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI, daha sonra imzalanacak olan ve Osmanlı Devleti ’nin parçalanmasını esas alacak olan antlaşmaya uygun Alt Yapı Hazırlama Girişimi ‘dir.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre ÇANAKKALE ve İSTANBUL BOĞAZLARI, İTİLAF DEVLETLERİ ‘ne açılacak ve BOĞAZLAR ,yine İTİLAF DEVLETLERİ tarafından işgal edilecekti.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre OSMANLI DEVLETİ ORDULARI ,terhis (Dağıtım) edilecekti.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre OSMANLI DEVLETİ ‘ne ait DONANMA , TERSANELER , LİMANLAR ve TÜM İLETİŞİM ARAÇLARI , İTİLAF DEVLETLERİ tarafından denetim altına alınacaktı.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre AKDENİZ BÖLGESİ ‘nde yer alan TÜM TOROS TÜNELLERİ (Sertavul Tüneli, Gülek Tüneli, Çubuk Tüneli ve Belen Tüneli) ve TÜM DEMİRYOLLARI , İTİLAF DEVLETLERİ ‘nin denetimi altına alınacaktı.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre TRABLUS BÖLGESİ ‘nde bulunan tüm TÜRK SUBAYLARI ,İTALYANLAR ‘a ; HİCAZ,YEMEN,SURİYE ve IRAK ‘ta bulunan ASKERİ BİRLİKLERİ ise,İTİLAF DEVLETLERİ ‘ne teslim olacaklardı.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre İTİLAF DEVLETLERİ, kendi güvenliklerini tehdit eden tüm staretejik noktaları işgal edebileceklerdi.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre İTİLAF DEVLETLERİ , OSMANLI DEVLETİ- ne ait her türlü araç ve gereçlere el koyma ve kullanma hakkına sahipti.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre OSMANLI DEVLETİ ‘ne ait DOĞU İLLERİ ‘nde her hangi bir karışıklık çıkması durumunda İTİLAF DEVLETLERİ , bu bölgeleri işgal edebile-ceklerdi.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ‘ndan sonra İTİLAF DEVLETLERİ ile ALMANYA, AVUSTURYA, MACARİSTAN ve BULGARİSTAN DEVLETLERİ ile kesin antlaşmalar imzalanmış olmasına rağmen, OSMANLI DEVLETİ ile sadece ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘nı imzalamayı uygun görmüşler ve asıl antlaşmayı OSMANLI DEVLETİ ‘NİN TOPRAKLARI ‘ nı kendi aralarında paylaştıktan sonra yapmayı tasarlamışlardır.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ile OSMANLI DEVLETİ, FİİLEN tarihe karışmıştır.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ile BOĞAZLAR ‘ın İTİLAF DEVLETLERİ ‘ne teslim edilmesiyle, İSTANBUL ‘un GÜVENLİĞİ tehdit altına girmiştir.Buna göre,BOĞAZLAR ‘daki OSMANLI EGEMENLİĞİ sona ermiştir.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ile OSMANLI DEVLETİ ‘nin ORDULARI DAĞITILMIŞ ve SİLAH ile CEPHANE ‘lerine EL KONULMUŞ ve böylece OSMANLI DEVLETİ ‘ nin MÜCADELE GÜCÜ ortadan kalkmıştır.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘de yer alan “KENDİ GÜVENLİKLERİNİ TEHDİT EDEN YERLERİ İŞGAL EDEBİLECEKLERDİ” MADDESİ İLE; İTİLAF DEVLETLERİ, ANADOLU ‘nun rahat bir şekilde işgaline zemin hazırlamak istemişlerdir.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘de yer alan “DOĞU İLLERİNDE KENDİ GÜVENLİKLERİNİ TEHDİT EDEN YERLERİ İŞGAL EDEBİLECEKLERDİ” MADDESİ İLE; İTİLAF DEVLETLERİ, DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ‘nde ileride kurulması tasarlanan ERMENİSTAN ve KÜRDİSTAN DEVLETLERİ ‘nin kuruluşuna zemin hazırlamak istemişlerdir.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI Sonrasında İTİLAF DEVLETLERİ , yer yer ANADOLU ‘yu işgal etmeye başlamışlardır.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI FRANSA İST. ZONGULDAK FRANSA İST. SAMSUN İNGİLTERE İNGİLTERE İZMİT İNGİLTERE Ç.KALE İNGİLTERE ESKİŞEHİR İNGİLTERE KÜTAHYA İNGİLTERE YUNANİSTAN MANİSA AFYON İZMİR İTALYA İNGİLTERE AYDIN İTALYA MARAŞ FRANSA KONYA ANTEP İNGİLTERE MUĞLA ANTALYA URFA ADANA MUSUL ANTAKYA