Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması."— Sunum transkripti:

1 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması

2 Ateşkes Antlaşması Barış Antlaşması
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması Ateşkes Antlaşması Barış Antlaşması Barış anlaşması yapılıncaya kadar olan silahların bırakılmasıdır. Savaş durumunun kesin olarak bitirilmesidir.

3 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması Bulgaristan’ın savaştan çekilmesi ile Almanya ile kara bağlantısının kesilmesi Osmanlı’yı savaşa sokan İttihat ve Terakki Partisi yöneticilerinin ülkeyi terketmesi MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI Amerika’nın yayınladığı Wilson İlkelerine güvenilmesi Savaşılan cephelerde yenik durumda olunması

4 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması Günümüzde Yunanistan’ın Limni Adasının Mondros Limanı’nda Agamemnon adlı İngiliz gemisi’nde 27 Ekim'den itibaren dört gün süren çetin müzakereler sonunda 30 Ekim 1918 akşamı Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. 1 Kasım sabahından geçerli olmak üzere Osmanlı Devleti ile İngiltere arasında ateşkes ilan edildi. İtilaf Devletleri adına İngiliz Amiral Kalthorpe Osmanlı Devleti adına Rauf (Orbay) Bey

5 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 1. Çanakkale ve İstanbul Boğazlarının açılması, Karadeniz'e serbestçe geçişin temini ve Çanakkale ve Karadeniz istihkamlarının İtilaf Devletleri tarafından işgali sağlanacaktır. Boğazların İtilafların eline geçmesi ile İstanbul ile Anadolu arasındaki bağlantı koparılmıştır. Siyasi açıdan başkentin bulunduğu bir yerin kontrolünün başkasında olması egemenliği zedeler.

6 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 5. Hudutların muhafazası ve iç güvenliğin korunması için lüzumu görülen kuvvetlerden fazlasının derhal terhisi, işbu askeri kuvvetlerin miktar ve durumları, Osmanlı Devleti ile müzakere edildikten sonra, müttefikler tarafından kararlaştırılacaktır. Yapılacak işgallerde herhangi bir direnişle karşılaşılmamasını hedeflemişlerdir.

7 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 7. Müttefikler, emniyetlerini tehdit edecek durum zuhurunda herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkını haiz olacaklardır. Bu madde, ateşkes anlaşmasından ziyade Osmanlı Devletinin teslimini ve işgalini amaçlandığını ortaya koymaktadır.

8 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 8-9 Osmanlı demiryollarından İtilaf Devletleri istifade edecekler ve Osmanlı ticaret gemileri onların hizmetinde bulundurulacaktır. İtilaf Devletleri, Osmanlı tersane ve limanlarındaki vasıtalardan istifade sağlayacaktır.

9 Toros Tünelleri Müttefikler tarafından işgal edilecektir.
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 10. Toros Tünelleri Müttefikler tarafından işgal edilecektir.

10 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 12. Hükümet haberleşmesi dışında, telsiz, telgraf ve kabloların denetimi, İtilaf Devletlerine geçecektir. Halkın örgütlenerek İtilaf devletlerine karşı gelmesi engellenmek istenmiştir.

11 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 24. Altı Vilayette (Erzurum, Van, Bitlis, Harput, Diyarbakır ve Sivas ) karışıklık çıkması durumunda bu vilayetlerin herhangi bir kısmını işgal hakkı İtilaf Devletlerine ait olacaktır. Doğu Anadolu’da Ermeni devleti kurma düşüncesini gösterir. Anlaşmanın İngilizce metninde “Six Armenian City” şeklinde bahsetmektedir. Ermenistan Cumhuriyeti’nin armasında yer alan Ağrı Dağı ve bu armada Ağrı Dağı’nın yer aldığının anayasada da belirtilmesi Ermenilerin hala Doğu Anadolu topraklarımızda gözleri olduğunu gösterir.

12 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması Ciddi olarak arz ederim ki gereken önlemleri almadıkça orduyu terhis etmeyiniz. Şayet orduları terhis edecek ve İngilizlerin her dediğine boyun eğecek olursak düşman tutkularının önüne geçmeye imkan kalmayacaktır.

13 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması

14 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması I. Dünya Savaşında yenilen devletlerin durumunu görüşerek yapılacak olan barış antlaşmalarının maddelerini belirlemek sebebiyle, İngiltere, Fransa ve Abd başkanlığında 32 devletin katılımıyla 18 Ocak 1919 tarihinden PARİS BARIŞ KONFERANSI toplandı. Osmanlı paylaşımını gözden geçirmek ve paylaşımda bazı değişiklikler yapmak temel amaçlar içerisinde yer almaktadır. ABD Başkanı Wilson savaşa girerken kendi adı ile bilinen Wilson İlkelerini yayınlamıştı. Bu ilkelere göre İtilaf devletleri yenilenlerden toprak ve tazminat alamayacaktı. Wilson İlkelerine göre toprak alamayacak olan İngiliz ve Fransızlar Manda ve Himaye yönetimini ileri sürerek işgalin adını değiştirdiler.

15 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması Manda: Kendini yönetemeyecek duruma gelen ülkeler, kendilerini yükseltecek ve yönetecek duruma gelenek kadar başka ülkelere ve cemiyetlere verdiği yetkiye manda denir. Himaye: Güçlü olan bir devletin, güçsüz olan bir devleti sömürülmesini ve işgale uğramasına önlemek adına kendisinin kontrolü adına almasına himaye denir. Savaşlardan sonra ortaya çıkan iki terim devletlerin birbirlerine destek ve çıkarları amacında yapmışlardır. Güçlü devletin başka devletleri koruyarak onlardan faydalanmışlardır. Uzun yıllar boyunca böyle devam ederek güçlü olanlar daha çok güçlenmiştir.

16 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması İngiltere, sömürgelerine giden yolda (Akdeniz de) güçlü bir devletin olmasını istemediği için güçsüz olan Yunanlıların işgalini istedi. Bu anlaşmazlıklardan dolayı Osmanlı ile yapılacak olan barış antlaşması sonraya bırakılmıştır.

17 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması Paris Barış Konferansına dayanarak Yunanlılar İngilizler eşliğinde İzmir’i işgal etmiştir. (15 Mayıs 1919) Hemen katliamlara başlayarak işgali genişletmeye başlamışlardı.

18 Bölgedeki Rumlar da bu olaya çok sevinmişlerdi.
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması Bölgedeki Rumlar da bu olaya çok sevinmişlerdi. Türk Halkı bu işgaller karşısında tepkisini göstermek için mitingler düzenlemeye başladı. Sultan Ahmet mitinglerinden görüntüler Yapılacak olan miting ve protestolarla halk bilinçlendirmek istenilmektedir.

19

20


"MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları