Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI"— Sunum transkripti:

1 MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
11 EYLÜL 1922

2 Nedenleri Ingilizler, Türk ordusu ile karsilasinca müttefiklerinden yardim istemis, fakat yardim alamamislardir. Fransiz ve Italyanlar’in baskilari sonucu Ingilizler, TBMM ile Mudanya’da ateskes görüsmelerine baslamislardir (3 Ekim 1922).

3 Nedenlerinin (Devamı)
Görüsmelere TBMM, Ingiltere, Fransa ve Italya katilmistir. Görüsmelere Yunanistan katilmamis, Yunanistan’i Ingiltere temsil etmistir. TBMM adina görüsmelere Ismet Pasa gitmistir.

4 Mudanya Ateskes Antlasmasi'nin Maddeleri
Türk-Yunan kuvvetleri arasindaki savas sona erecek. Yunanlar, Meriç Nehri’ne kadar olan Dogu Trakya’yi 15 gün içinde bosaltacaklar. Dogu Trakya TBMM’nin jandarma kuvvetlerine birakilacak

5 Mudanya Ateskes Antlasmasi'nin Maddeleri (Devamı)
Türkler’in Dogu Trakya’daki askerleri baris antlasmasi imzalanincaya kadar 8.000’i geçmeyecek. Istanbul, Bogazlar ve çevresi TBMM Hükümeti’ne birakilacak. Itilaf Devletleri'nin askerleri, baris antlasmasi yapilincaya kadar Istanbul’da bulunacak.

6 Mudanya Ateskes Antlasmasi'nin Maddeleri (Devamı)
Baris yapilincaya kadar Türk kuvvetleri Çanakkale ve Izmit Yarimadasi’nda belirlenen sinirlardan ileriye geçemeyecekler. 11 Ekim 1922'de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile yillardir süregelen savas sona erdi. Mütarekede Lozan'da bir baris konferansinin yapilmasina karar verildi.

7 Mudanya Ateskes Antlasmasi'nin Sonuçları
Kurtulus Savasi'nin askeri basarisi, diplomatik basari ile tamamlanmis ve Türk Kurtulus Savasi sona ermistir. Kurtulus Savasi'nin diplomatik safhasi baslamistir. Dogu Trakya ve Istanbul savas yapilmadan kurtarilmistir.

8 Mudanya Ateskes Antlasmasi'nin Sonuçları (Devamı)
Ingilizler Türk basarisini kabul etmistir. Ingiltere’de Loyd George Hükümeti istifa etmistir. Itilaf Devletleri tarafindan TBMM’ye, Lozan Baris Konferansi için teklif yapilmistir.

9 Mudanya Ateskes Antlasmasi'nin Sonuçları (Devamı)
Türk Devleti anlasmalarda maglup degil esit devlet olarak kabul edilmistir. Dogu Trakya TBMM yönetimine girmistir Mudanya Ateskes Antlasmasi’nin Önemi : Osmanli Devleti’nin baskenti olan Istanbul’un ve Bogazlar’in TBMM’ye birakilmasi ile Osmanli Devleti hukuken sona ermistir.    

10 Antlaşmanın yapıldığı günümüzde müze olan bina

11 İsmet İnönü heykelinin olduğu Mudanya Antlaşması anıtı

12 Mütakere Anıtında bulunan Atatürk ün İsmet İnönüye çektiği 11 Ekim 1922 tarihli telgraf

13 İsmet Paşa Mudanya Ateşkes Antlaşması Heyetleri

14

15 EMEĞİ GEÇENLER Hazırlayan:RAMAZAN KÖMÜR SEVGİLİ İNKİLAP HOCAMIZ,
AYGÜN BIYIKSIZ ’ A TEŞEKKÜRLER


"MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları