Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643"— Sunum transkripti:

1 İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
KURTULUŞTAN KURULUŞA İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643

2 1. Dünya Savaşının Sonucu
Savaşın uzaması, insan ve malzeme yetersizliği nedeniyle zor durumda kaldığımız 1. Dünya savaşında içinde bulunduğumuz grup savaşı kaybetti.

3 1. Dünya Savaşının Sonucu
Bulgaristan, Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ateşkes isteyerek savaştan çekildiler. Osmanlı Devleti de 30 Ekim 1918 tarihinde çok ağır şartlar taşıyan Mondros Ateşkes Anlaşması’nı imzalamak zorunda kaldı.

4 Mondros Ateşkes Anlaşması
İtilaf Devletleri 13 Kasım 1918 tarihinde İstanbul’u işgal ettiler. İngilizler; 1. Dünya Savaşı sonunda ele geçirdikleri Irak ve Suriye ile Musul, Antep, Urfa ve Maraş’ı işgal ettiler. Çanakkale, İzmit, Samsun ve Merzifon’a asker çıkardılar. Bir süre sonra Antep, Urfa ve Maraş çevresini Fransızlara bıraktılar. Fransızlar Adana ve çevresini işgal ettiler. İtalyanlar, Konya yakınlarından Aydın’a kadar olan güneybatı Anadolu çevresini işgal ettiler. Yunanlılar önce İzmir’e asker çıkardılar. İngilizlerin desteği ile Batı Anadolu’yu işgal etmeye başladılar. Gürcüler Artvin ve Batum çevresini, Ermeniler ise Kars ve Sarıkamış’ı işgal ettiler.

5 İşgallere Direniş Türk halkı işgallere karşı direnişe geçti. Kuvayımilliye birlikleri kuruldu, bölgesel direniş hareketleri başladı. Örneğin İzmir’de Hasan Tahsin Yunanlılara ilk kurşunu attı. Antep’te Şahin Bey, Maraş’ta Sütçü İmam öncülüğünde Fransızlara karşı kahramanca bir mücadele verildi.

6 Mustafa Kemal Paşa’nın Durumu
Mustafa Kemal Paşa 13 Kasım 1918 tarihinde İstanbul’a geldiğinde işgal altında bir şehir buldu. İstanbul’da kaldığı 6 aylık sürede arkadaşlarıyla toplantılar yaptı, çözümler bulmaya çalıştı. İstanbul düşman kuvvetlerinin denetimi altında olduğundan burada pek fazla bir şey yapılamazdı. Anadolu’ya geçecek ve Milli Mücadele’yi başlatacaktı. Beklediği fırsat doğdu ve müfettiş olarak görevlendirilen Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelerek Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.


"İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları