SERVER 2008.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MS OFFICE 2013.
Advertisements

IIS 6.0. Giriş  Geçtiğimiz yıllarda, Microsoft güvenlik açıkları nedeniyle IIS 4/5 üstünden bir çok saldırıya uğradı.  Bu sebepten Microsoft’un geliştirdiği.
FTP UYGULAMALARI VE İŞLETİM SİSTEMİ LİSANS YÖNETİMİ
Exchange Server 2003 Kurulmadan Önce Kurulması Gereken Hizmetler
Filezilla Client & Server
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Tarayıcınızı açıp, web sayfası adresinizi giriniz. (1) Sayfa düzenleyebilmeniz için “Giriş” bağlantısına tıklayınız. Giriş yaptıktan sonra sayfaların içeriğini.
Günümüz İşletim Sistemlerine Genel Bakış
WINDOWS 2000 KURULUMU Kurulum Önyükleme disketleri oluşturmak için Windows 2000 çalıştırıyor olmanız gerekmez. \Bootdisk adındaki dizin Windows 2000 Kurulum.
BT301 İŞLETİM SİSTEMİ KONU: WİNDOWS 7, WİNDOWS 8
Web Host Manager (WHM) Nedir Ne İşe Yarar ?
OGM SİTESİNDEN GİRİLEREK E-POSTA HESAP ŞİFRESİ DEĞİŞTİRME
BT SINIFLARINDA DYNED KURULUMU
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
Windows7 Kullanıcı Hesapları Yönetimine Ulaşabilmek İçin Birkaç Adımı Takip Etmemiz Gerekecek.Öncelikle Windows Masa Üstünün Sol Al Köşesinde Bulunan BAŞLAT’ı.
DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
WİNDOWS XP GRUP İLKESİ.
Windows 7 kurulum için en az 512 MB ram belleğe ihtiyaç duyuyor
2. İşletim Sistemleri.
WİNDOWS 7 KURULUM.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ
İŞLETİM SİSTEMLERİ WINDOWS 98 KURULUMU VE ÖZELLİKLERİ
BİLGİSAYAR AĞLARI.
WİNDOWS 2000 SERVER Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
WINDOWS NT GENEL YAPISI
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Microsoft Visual Studio 2010 Kurulum & Tanıtım
ŞAHİN KURT WİNDOWS 7 KURULUMU
Microsoft'un birincil hedefi işletim sistemlerinin kullanımını daha kolay hale getirmektir: Windows 2000 aşağıdaki özellikleri sayesinde bu geleneği devam.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
 AppLocker teknik olarak merkezi uygulama yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Windows 2008 R2 sürümü ile bir merkez üzerinden çeşitli grup politikaları.
Windows7 virtual pc XP Mode XPM
Microsoft Windows Server 2008
Microsoft Windows Server 2003
Microsoft Windows Server 2003 © Yenilikler ERCAN SAPMAZ.
Anıl İŞCAN. 1- Windows 7 CD' si ya da DVD' sine ihtiyacımız olacak. 2- İkinci olarak Windows 7' yi kuracağımız bilgisayarın donanımsal olarak Windows.
Ağlar ve Veri İletişimi
Windows Kurulumu Resimli
YOUNİS İ.M.ALJARADAT  KURULUM  DİL SEÇME  KOŞUL KABULÜ  SÜRÜCÜ ÖZELLİKLERİ  DOSYALAR  KURULUM  KULLANICI  ETKİNLEŞTİRME  AYARLAR.
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
DynEd İngilizce Dil Eğitimi Sistemi Kurulumu
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
Yazılım Kululum ve Yönetimi
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
FAT VE NTFS DOSYA YAPISI
LOGMEIN İLK OLARAK, “REMOTE CONTROL” ILE BAŞKA BIR BILGISAYARA BAĞLANMAYı VE ERIŞILEN BILGISAYAR ÜZERINDEN KOLAYCA IŞLEM YAPMAYı ANLATACAĞıM. ”
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi KBT208 SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ DNS Öğr.Gör. Ruslan ABDULLA 11. HAFTA.
 Active Directory, ağ kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmenize olanak sağlayan, genişletilebilir bir dizin hizmetidir. Bu dizin hizmeti, ağda bulunan.
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
Windows Server 2016’yı sevmek için 10 neden
Sunucu (Server) Nedir.
UBUNTU LINUX KURULUMU Ders-2
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Active Directory.
ACTIVE DIRECTORY.
HESAP YÖNETİMİ-2.
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
ACRONİS KURULUMU YEDEK ALMA VE YEDEK YÜKLEME SAVAŞ TUNÇER.
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Program Kurulum Seti Hazırlamak
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Sunum transkripti:

SERVER 2008

SERVER 2008 NEDİR? Windows Server 2008 , Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloğuna göre, perakende geçerliliği 14 Eylül 2009 idi.Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.

SERVER SÜRÜMLERİ Windows Server 2008 R2 Foundation, küçük ölçekli işletme sahipleri ve küçük ölçekli işletmeleri destekleyen BT personelini hedefleyen düşük maliyetli, giriş düzeyi bir teknoloji temelidir. Foundation, kuruluşlara genel iş uygulamalarını çalıştırması ve ayrıca bilgi ve kaynak paylaşması için bir temel sağlayan makul fiyatlı, kullanımı kolay, kendini kanıtlamış ve güvenilir bir teknolojidir.

Windows Server 2008 Standard şimdiye kadarki en sağlam Windows Server işletim sistemidir. Dahili, geliştirilmiş Web ve sanallaştırma özellikleriyle sunucu altyapınızın güvenilirlik ve esnekliğini artırmak ve ayrıca zamandan tasarruf etmek ve maliyetleri düşürmek amacıyla tasarlanmıştır. Güçlü araçlar sunucularınız üzerinde daha yüksek bir denetim sağlar ve yapılandırma ve yönetim görevlerinizi kolaylaştırır. Ayrıca, gelişmiş güvenlik özellikleri verilerinizi ve ağınızı korumak ve kuruluşunuz için sağlam, yüksek güvenilir bir temel sağlamak amacıyla işletim sistemini kuvvetlendirir.

Windows Server 2008 Enterprise, kritik iş yükleri için daha düşük maliyetli ve güvenilir destek sağlayan gelişmiş bir sunucu platformudur. Sanallaştırma, güç tasarrufu ve yönetilebilirlik için yeni özellikler sağlamakta ve mobil çalışanların şirket kaynaklarına erişmesini kolaylaştırmaktadır.

Windows Server 2008 Datacenter, küçük ve büyük sunucularda kritik iş uygulamaları ve yüksek ölçekli sanallaştırma kullanmak için kurumsal sınıfı bir platform sağlar. Mobil ve şube çalışanları için kullanılabilirliği artırır, güç yönetimini geliştirir ve çözümleri entegre eder. Sınırsız sanallaştırma lisansı hakkıyla uygulamaları konsolide ederek altyapı maliyetlerinin düşürür. 2'den 64 işlemciye kadar ölçeklenebilir. Windows Server R2 2008 Datacenter, kurumsal sınıfı sanallaştırma ve ölçeklendirme çözümlerinin üzerine kurulabileceği bir temel sağlar.

Windows Web Server 2008 , güçlü bir Web uygulama ve hizmet platformudur. Internet Information Services (IIS) 7.5 içeren ve tamamıyla Internet sunucusu olarak tasarlanmış bu ürün, yaygın geliştirme platformlarıyla birlikte kullanıldığında altyapı maliyetlerini düşürmek için gelişmiş yönetim ve diagnostik araçları sağlar. Sağladığı Web Sunucusu ve DNS Sunucusu görevleri ve ayrıca geliştirilmiş güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sayesinde bu platform, özel Web sunucusundan tüm Web sunucusu grubuna kadar en zorlu ortamları yönetmenizi sağlar.

Server 2008 kurabilmek için bilgisayarın en düşük özellikleri: Windows Server 2008 için gerekli olan minimum sistem gereksinimi şöyle: İşlemci • Minimum: 1GHz (x86 processor) or 1.4GHz (x64 processor) • Önerilen: 2GHz or faster Not: Bir Intel Itanium 2 işlemcisi gerekli Windows Server 2008 için Bellek • Minimum: 512MB RAM • Önerilen : 2GB RAM or greater • Maximum (32-bit systems): 4GB (Standard) or 64GB (Enterprise and Datacenter) • Maximum (64-bit systems): 32GB (Standard) or 2TB (Enterprise, Datacenter and Itanium-based Systems) Available Disk Space • Minimum: 10GB • Önerilen: 40GB or greater Not: Computers with more than 16GB of RAM will require more disk space for paging, hibernation, and dump files Sürücü : DVD-ROM drive Görüntü ve çevrebirimi • Super VGA (800 x 600) veya daha yüksek çözünürlüklü monitor, • Klavye, • Microsoft Fare

SERVER 2008 KURULUMU:

ACTİVE DİRECTORY KURULUMU

Active Directory rolleri Active Directory (Etkin Adres Defteri) rolleri, kimlik, sertifika ve hak yönetimi hizmetleriyle genişletilmiştir. Active Directory, Windows Server 2003'e kadar, bağlı bilgisayarları merkezî olarak yönetmek için ağ yöneticilerine izin, kullanıcıların grupları için politikilar belirlemek ve yeni uygulamaları birden fazla bilgisayara merkezî olarak dağıtma. Active Directory'nin bu rolü, Active Directory Domain Services (ADDS) olarak yeniden adlandırılıyor. Active Directory Federation Services (ADFS) dahil, Active Directory Lightweight Directory Services (AD LDS), (eskiden Active Directory Application Mode veya ADAM), Active Directory Certificate Services (ADCS), Active Directory Rights Management Services (ADRMS) ve bir dizi ek hizmetler sunuluyor. Kimlik ve sertifika hizmetleri, yöneticilerin kullanıcı hesaplarını yönetmesine imkân verir ve ditijal sertifikalar, belirli hizmetlere ve sistemlere erişmelerine izin verir. Federasyon yönetim hizmetleri, işletmelere güvenilir iş ortakları ve müşterilerle kimlik bilgilerini paylaşmaya, bir müşteri ağında bir danışman şirketin kendi kullanıcı adını ve parolasını kullanarak oturum açmaya izin veriyor.

Server 2008de neler yapılır? Kullanıcı hesapları Bilgisayar kullanım süreleri Kişisel kullanım zamanları Girilebilinecek siteler Zamanlı çalışma Kullanıcıların her türlü kısıtlamaları.

DHCP Server Kurulumu :

1 : DHCP Server yapılandırma işlemini başlatmak için iki yoldan birisi Server Yönetim penceresi, diğeri ise İlk Yapılandırma Görevleri penceresi . Server Yönetim penceresini açıp buradan Roles kısmında AddRoles kısımına tıklıyoruz.

2 : Rol ekleme sihirbazı geldiğinde DHCP Server seçip, next diyoruz.

3: Bu kısımda daha önceden DNS kurulumu sırasında verilmiş olan statik ip adresi görülmektedir, next deyip geçelim.

 4 : Gelen pencerede domain ismi ve dns ip adres bilgilerini girip, next diyoruz.

5 : Burada Scope (Kapsam) karşımıza çıkıyor 5 : Burada Scope (Kapsam) karşımıza çıkıyor. Başlangıç ve bitiş ip adreslerini, subnet mask, default gateway bilgilerini eksiksiz doldurup, next diyoruz.

6 : Bu aşamaya kadar girmiş olduğumuz bilgilerin özeti görüntüleniyor 6 : Bu aşamaya kadar girmiş olduğumuz bilgilerin özeti görüntüleniyor. Install diyoruz.

7 : Kurulum bitti. Bundan sonra bakmamız gereken kısımlar ;  Server Manager ve DHCP konsolu.

Bireysel olarak her bilgisayara yazılımları yüklemek yerine sadece terminal server’ a program kurmanın bir çok avantajı vardır bunlar sıralamak gerekirse; 1. Şirketinizde bulunan bilgisayarların çok hızlı bir şekilde windows tabanlı programlardan yararlanmasını sağlayabilirsiniz. 2. Terminal hizmetleri sık sık güncellenen, kullanılan ya da yönetilmesi zor olan programları kullanmak için çok faydalıdır. 3. Terminal hizmetleri üzerinden çalışılan uygulamalar sırasında terminal hizmetleri, ağ üzerindeki bant genişligi trafiğini azaltmakta büyük ölçüde fayda sağlamaktadır. 4. Terminal hizmetler, son kullanıcının verimliliğini arttırır. 5. Kullanıcıların terminal sunucuya bağlanarak programları tıpkı evlerindeki bilgisayarlarının başındaymış gibi kullanabilirler. 6. Verilerini tek bir noktada toplayarak çalışan ofis kullanıcıları için çok daha yüksek performans sağlamaktadır. 7. Data-intensive programlar bazen düşük hızda bağlantı kurmak isteyen istemci veya server protokollerini desteklemez. Bu tür programlar genellikle terminal hizmetleri üzerinden daha performanslı çalışır.

Windows Server 2008 Dosya Paylaşımı 1-) İlk olarak Start-Programs-Administrative Tools-Share and Storage Management‘e tıklayıp servisimizi başlatıyoruz.

2-) Bu işlemden sonra karşımıza Share and Storage Management sayfası gelecektir. Bu bölümden yeni bir klasör paylaşımı yapabilir, daha önce paylaştırılmış olan klasörleri görebilir, bu paylaşımlı klasörlere bağlı kullanıcıları görebilmemiz mümkündür. Biz konumuzda belirttiğimiz gibi yeni bir klasörü paylaştırmayı öğreneceğiz. Ekranın solunda bulunan Share and Storage Management bölümüne sağ tıklayıpProvision Share bölümüne tıklayarak paylaşım işlemlerine başlayabiliriz. Aynı işlemi ekranın sağında bulunan Provision Share bölümüne tıklayıpta yapabiliriz. İkiside paylaşım servisini başlatıyor.

3-) Yukarıdaki yaptığımız işlemden sonra karşımıza paylaşacağımız klasörü belirleyeceğimiz ekran geldi. Bu ekrandan browse butonuna tıklayıp oluşturduğumuz bir klasörü seçelim. Ben örneğimizde, masaüstünde arge adında bir klasör oluşturup  ve bu klasörü seçtim.

4-) Karşımıza NTFS Permissions bölümü gelecektir 4-) Karşımıza NTFS Permissions bölümü gelecektir. Bu bölüm izinlerle alakalıdır. Biz basit bir şekilde paylaşımı gösterdiğimiz için buralara dokunmadan next ile ilerliyoruz. Bu konulara ilerleyen makaleler değineceğimizi belirtelim.

5-) Yukarıdaki işlemi next ile geçtikten sonra karşımıza Share Protocols bölümü gelecektir. Bu bölümdeshare name bölümünde paylaştıracağımız klasöre bir isim vereceğiz. Biz arge ismini verdik.

6-) Bu işlemlerden sonra karşımıza aşağıda gösterdiğimiz gibi bir ekran gelecektir. Bu bölümdedescription bölümüne paylaştırdığımız klasör ile ilgili bir açıklama yapabiliriz. Bu bölüme bir açıklama yazarak next butonuna basıp işlemlerimize devam ediyoruz. (istediğiniz gibi bir açıklama yapabilir veya boş bırakarak geçebilirsiniz.)

7-) Yukarıda yaptığımız işlemden sonra karşımıza SMB permissions bölümü gelecektir. Bu bölümde paylaşımı kullanacak clientlarla ilgili verilecek izinleri belirleyebilirsiniz. Bu bölümlere daha sonra değineceğimiz için buraya dokunmadan next ile ilerliyoruz.

Şimdiki ekranda ise karşımıza Quota Policy bölümü gelecektir Şimdiki ekranda ise karşımıza Quota Policy bölümü gelecektir. Bu bölümde paylaştırdığımız klasöre bir kota koyabiliriz. Apply quota bölümüne tıklayıp 100 mb değerini belirledik. Yaptığımız bu işlemden sonra oluşturduğumuz bu paylaşım klasörünün boyutu 100mb’i geçemeyecektir.

9-) Paylaşımımız için bir kota belirledikten sonra karşımıza File Screen Policy bölümü gelecektir. Bu bölümde paylaşılan bu klasöre  kaydedilemeyecek dosya uzantılarını belirleyebiliriz. Bir diğer yaptığımız kota işlemi ve dosya uzantılarını engelleme işleminin file server resource manager konularında ayrıntılı işleyeceğiz. Bu bölüme dokunmadan next butonuna basıp ilerleyelim.

10-) Karşımıza gelecek aşağıdaki bölümüde next butonuna basarak geçelim.

11-) Yaptığımız işlemlerden sonra karşımıza Review Settings and Create Share bölümü gelecektir. Bu bölümde şu ana kadar yaptığımız şlemlerle ilgili özet gelmektedir. Yaptığımız ayarları kontrol edip eksik gördüğümüz yerleri geri dönerek halledebiliriz. Yaptığımız işlemlerde bir eksik yoksa Create butonuna basıp işlemimizi tamalayalım.

12-) Aşağıdaki ekranda da görüldüğü gibi arge adındaki klasörümüz başarılı bir şekilde paylaştırıldı.

Neden Windows Server 2008’e geçmeliyim? Yerleşik olarak üzerinde bulunan bir çok yeni özellik ve rol ile hayatımıza katılan Windows Server 2008 yavaş yavaş şirket networklerindeki yerini almaktadır.Kolay yönetim,Sanallaştırma,Güvenlik ve Web gibi alanlarda getirmiş olduğu araçlar ile zamandan tasarruf etmeye ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olmaktadır.Kolay yönetim tarafında Server Manager,Initial Configuration Task,PowerShell gibi bileşenler ile işletim sistemi daha kolay yönetilebilmektedir.Minumum sitem kaynaği ve azaltılmış atak alanı ile bir Server işletim sistemine sahip olmak isteyenler için Server Core tartışılmazdır.