Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2. İşletim Sistemleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2. İşletim Sistemleri."— Sunum transkripti:

1 2. İşletim Sistemleri

2 İşletim Sistemleri ve VMWARE
İşletim Sistemi Kavramı Kullanıcı İşletim Sistemleri Sunucu İşletim Sistemleri

3 İşletim Sistemleri İşletim Sistemi Temelleri İşletim Sistemi Rolleri

4 İşletim Sistemi Temelleri
İşletim sistemi olmadan bilgisayar elektronik devreler yığınından ibarettir. İşletim sistemi bilgisayarın mevcut donanımını yönetmemizi sağlayan bir arayüzdür.

5 İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim sistemi bilgisayardaki tüm donanımın, yüklenen yazılımların ve verilerin yönetiminden sorumludur. İşletim sisteminin görevleri Donanım Yönetimi Yazılım Yönetimi Bellek Yönetimi Veri Yönetimi

6 İşletim Sistemi Rolleri
Sunucu (Server) işletim sistemleri İstemci (Client)

7 İşletim Sistemi Çeşitleri
Microsoft, network ortamlarında ve evde kullanılmak üzere bir çok işletim sistemi geliştirmiştir. Microsoft’un IBM ile ilk ürettiği işletim sistemi DOS (Disk Operating System) sadece komutlar ile kullanılırdı. Günümüz işletim sistemleri ise grafiksel arayüze sahiptir ve eskiye göre çok daha gelişmişlerdir. Günümüzde kullanılan Microsoft işletim sistemlerini ikiye ayırabiliriz Windows 9x Windows NT

8 MS Kullanıcı İşletim Sistemleri
Windows 98 Windows 2000 Professional Windows XP Professional Windows Vista

9 Windows 98 Windows 98 Ev kullanımı için geliştirlmiştir. Bir networke bağlanabilir ancak networkteki sunucuların sunduğu tüm hizmetlerden faydalanamayabilir.

10 Windows 2000 Professional Windows 2000 Professional
Bir networkte çalışmak üzere geliştirilmiştir. Sunucuların sunduğu tüm hizmetlerden faydalanabilir. Çok gelişmiş olmamakla beraber bir kaç basit sunucu rolü üstlenebilir. Networkte Windows 2000 sunucu ailesi ile tam uyumlu çalışabilir.

11 Windows XP Professional
Bir networkte çalışmak üzere geliştirilmiştir. Sunduğu sihirbazlar sayesinde kullanımı kolaydır. Windows XP işletim sisteminin ev kullanıcıları için geliştirilmiş olan Windows XP Home Edition ve Windows XP Media Center Edition sürümleri mevcuttur. Minimum sistem gereksinimleri Windows XP Professional ile aynıdır ancak bir sunucunun sunduğu tüm hizmetlerden faydalanamazlar.

12 Windows Vista Windows Vista
Windows XP’den sonra geliştirilen istemci işletim sistemidir. Ev ve network kullanıcıları için tasarlanmış sürümleri mevcuttur. Daha fazla görsellik sunması ve daha kolay kullanılması dolayısıyla tercih edilir.

13 Windows Vista Sürümleri
Vista Home Premium: Windows Vista Home Premium, masaüstü ev ve taşınabilir bilgisayarlar için tercih edilebilecek sürümdür. Bilgisayarınızın ihtiyacı olan güvenlik, üreticilik ve taşınabilirliği sağlar. Vista Home Basic: Windows Vista Home Basic Internet erişimi, e-posta ve fotoğraf görüntüleme gibi basit ev bilgisayarı ihtiyaçlarına yönelik çözümler sağlar. Masaüstü veya taşınabilir bilgisayar kullanıcıları için tasarlanmıştır.

14 Windows Vista Sürümleri
Vista Business: Windows Vista küçük işletmelerin kullanımı için tasarlanmış ilk sürümdür. Güvenlik, kaynak paylaşımı ve internet erişimi için kolaylıkla iş ortamına uyum sağlar. Vista Enterprise: Geniş ve büyük alt yapılara sahip ağlarda kullanılması için tasarlanmış, güvenlik ve iş amaçlarına yönelik tasarlanmış olan Windows Vista sürümüdür.

15 Windows Vista Sürümleri
Vista Ultimate: Windows Vista nesliyle gelen sürümlerin tüm özelliklerini taşıyan sürümdür. Vista’ nın iş, oyun ve ev uygulamalarının tamamını destekler tüm işlerinizin tek bir işletim sistemi ile yapılabilmesini sağlar. Ultimate, iş ve ortamı için tüm güç, işlevsellik ve taşınabilirlik özelliklerini sunar.

16 MS Server İşletim Sistemleri
Windows NT 4.0 Server Windows 2000 Server Ailesi Windows Server 2003 Ailesi Windows Server 2008 Ailesi

17 Windows NT 4.0 Server Windows NT 4.0 Server
Microsoft’ un ilk sunucu sistemlerindendir. Kurumsal ağların temel ihtiyaçlarını karşılar. Günümüz teknolojisinin ihtiyaçlarını karşılayamadığı için, Windows 2000 ve 2003 kuşağı sunucu sistemleri yaygınlaşmıştır.

18 Windows 2000 Server Ailesi Windows 2000 Server Ailesi
Windows NT Server 4.0 teknolojisi üstüne kurulmuş Windows Server 2000 ailesi, internet kullanımı, verimlilik yönetimi ile kullanım kolaylığını sağlayarak, yüksek güvenilirlik ile kurumsal çözümler sunar. Windows 2000 Server sürümleri: Windows 2000 Standart Server: Domain Controller (Etki Alanı Denetçisi) gibi rolleri üstlenebilir ve basit sunucu uygulamalarını çalıştırmak için tasarlanmıştır. Windows 2000 Advanced Server: Gelişmiş sunucu uygulamaları için tasarlanmıştır. Domain Controller rolü üstlenebilir ve Server Cluster (Küme) desteği içerir. Windows 2000 Datacenter Server: Uyumlu sunucular ile satılır ve çok gelişmiş performans ve cluster desteği içerir.

19 Windows Server 2003 Ailesi Windows Server 2003 Standart Edition: Bir sunucu işletim sisteminden beklenen temel görevleri yerine getirebilir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde dosya sunucusu, uygulama sunucusu, Domain Controller (Etki Alanı Denetçisi) gibi rolleri üstlenebilir. Windows Server 2003 Web Edition: Özellikle web sunucusu olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Web Server sürümü IIS (Internet Information Services) web platformu için optimize edilmiştir. Fakat bazı ileri düzey network servislerinden yoksundur. Windows 2000 Sunucu ailesi gibi NT teknolojisi üzerine kurulmuştur. Her türlü gereksinimi karşılayabilmek için Microsoft, Windows Server 2003 Ailesi diye adlandırabileceğimiz dört farklı Windows Server 2003 seçeneği sunmaktadır.

20 Windows Server 2003 Ailesi Windows Server 2003 Enterprise Edition: Bu sürüm Standart Edition sürümünün tüm özelliklerine sahiptir. 8 CPU kullanabilir. 32GB RAM kullanabilir. 8 sunuculuk Cluster desteği vardır. Windows Server 2003 Datacenter Edition: Microsoft’un sunduğu en gelişmiş işletim sistemidir. Enterprise Edition sürümünün tüm özelliklerine sahiptir: 32 CPU kullanabilir. 64GB RAM kullanabilir. 8 sunuculuk cluster desteği vardır. 

21 Windows Server 2003 Sürüm Farkları
Özellik Standard Enterprise Datacenter Web Cluster service İçermez İçerir Virtual Private Network (VPN) Kısmen İçerir Internet Authentication Service (IAS) Network bridge Internet Connection Sharing (ICS) Kısmen içerir Active Directory Metadirectory Services (MMS) support Removable and remote storage Fax service Services for Macintosh Remote Installation Services (RIS) Windows Media Services Intel Itanium için 64Bit desteği Hot-add memory

22 Windows Server 2003 Ailesi Windows Server 2003 ailesinin minimum sistem gereksinimleri Gereksinim Standard Enterprise Datacenter Web Minimum CPU Hızı 133 MHz 133MHz (x86 tabanlı bilgisayarlar için) 400MHz (x86 tabanlı bilgisayarlar için) 733MHz (Itanium tabanlı bilgisayarlar için) Önerilen CPU Hızı 550MHz 733MHz 550 MHz Minimum RAM 128MB 512MB 128 MB Önerilen Minimum RAM 256MB 1GB 256 MB Maksimum RAM 4GB 32 GB (x86 tabanlı bilgisayarlar için) 64 GB (x86 tabanlı bilgisayarlar için) 2 GB 64 GB (Itanium tabanlı bilgisayarlar için) 128 GB (Itanium tabanlı bilgisayarlar için) Çok CPU Desteği En fazla 4 En fazla 8 En fazla 32 Disk Alanı 1.5GB 1.5GB (x86 tabanlı bilgisayarlar için) 1.5GB (Itanium tabanlı bilgisayarlar için) 1.5 GB 2.0 GB (Itanium tabanlı bilgisayarlar için)

23 Kuruluma Hazırlama Minimum Sistem Gereksinimleri Donanım Uyumluluğu
Windows Server ve XP Kurulumu Adım Adım Kurulum (Windows Server 2003)

24 Minimum Sistem Gereksinimleri
Windows işletim sistemlerinin kurulabilmesi için bilgisayarın bir takım gereksinimleri karşılayabilmesi gerekmektedir. Ancak minimum gereksinimler, sistem üzerinde ek servis çalıştırılmayacağı kabul edilerek belirlenmiştir. DNS, DHCP gibi ek servisler çalıştırılacaksa donanımsal olarak daha güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyulur.

25 Donanım Uyumluluğu Windows Server 2003, sistem gereksinimleri karşılansa bile kurulmayabilir. Her türlü bilgisayar platformunda çalışabilecek şekilde tasarlanmamıştır. Sistem gereksinimlerinin yanında kullanacağınız donanımın da Windows ile uyumlu olduğundan emin olmak zorundasınız. Bu işlemi, Kur CD'sindeki kurulum öncesi uyumluluk denetimini çalıştırarak veya Microsoft'tan elde edebileceğiniz donanım uyumluluğu bilgilerini denetleyerek yapabilirsiniz.

26 Windows Server ve XP Kurulumu
Bu işletim sistemleri 4 farklı şekilde kurulabilir. CD-Tabanlı Kurulum Network-Tabanlı Kurulum RIS-Tabanlı Kurulum Unattended Kurulum

27 HDD , Partition ve Dosya Sistemleri
Dosya Sistemi Seçimi: Dosya sisteminiz, sabit sürücünüze depolanan dosyaları saklamak ve dosyalara erişmek için kullanılır . FAT16: Kütüphanelerdeki kart kataloguna benzer: İşletim sistemi bir dosyaya gereksinim duyduğunda, FAT listesine başvurulur. FAT32 :Temel avantajlarından biri, daha küçük boyutlardaki kümeleri desteklemesidir. NTFS :Sıkıştırma ve şifreleme servisleri gibi disk yönetim özellikleri ve veri kurtarma özellikleri sunar.

28 VMware Uygulaması Kendi bilgisayarınızda yapacağınız denemeler işletim sisteminize zarar verebilir. Denemeler yapmak için başka bir bilgisayar satın almak ise maliyetlidir. Bu sorunlara çözüm sunabilen VM Ware programı kendi bilgisayarınızda gerçek bir bilgisayarın özelliklerini sağlayabilen sanal bilgisayarlar oluşturmanızı sağlar.

29 VMware Programı Vmware Programının Faydaları :
Gerçek bilgisayar üzerinde sanal bilgisayar oluşturabilmesini sağlar. Bu bilgisayar sanal olsa da üzerinde görüntü ve ses ayarları gerçek bilgisayardan bağımsız olarak yapılabilir. Kendine ait BIOS’u sayesinde sistem ayarları yapılabilir. Aynı gerçek bilgisayar üzerinde bir çok sanal bilgisayar oluşturulup aralarında network bağlantısı oluşturulabilir.

30 VMware İle Sanal Bilgisayar Oluşturmak
VM Ware programı ile istediğiniz kadar sanal bilgisayar oluşturabilirsiniz. Ancak bütün sanal bilgisayarları aynı anda çalıştırabilmeniz için gerçek bilgisayarınızın yeterince güçlü olması gerekir.

31 VMware Team VMware programında, aynı anda çalışacak sanal bilgisayarların daha performanslı çalışmasını sağlamak amacı ile “Team” oluşturabilirsiniz. Team yapısı birbirinden bağımsız, farklı network segmentleri de oluşturmanıza izin verir.


"2. İşletim Sistemleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları