Gıda Güvenliği Yaklaşımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
Advertisements

TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
Elektrik Piyasası Kanunu
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
AB Sürecinde "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları" Faslındaki Gelişmeler ve Sektöre Yansımaları Dr.Şebnem GÜRBÜZ AB İşleri Uzmanı.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
Avrupa Birliği (AB) Gıda Güvenliği Anlayışı ve Türkiye’ de Gıda Güvenliği Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda.
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ
Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Nadir BULAK
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI
Türk Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Şartlarına Uyumunun Sağlanması ASÜD – Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Eğitim Oturumu Dr. Rodolphe de Borchgrave.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Yanlış Eller / Doğru Eller…
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
İTHAL VE YERLİ KIRMIZI ETİN RESMİ DENETİM GÜVENCESİ
Kıbrıs Türk Ticaret Odası 2 Mayıs 2016,LEFKOŞA 1 AVRUPA BİRLİĞİ GENEL GIDA YASASI Dr. Mete ÇEVİK AB İşleri Uzmanı Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Denetimlerin düzenlenmesi
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
Sunum transkripti:

Gıda Güvenliği Yaklaşımı Avrupa Birliği’nde Gıda Güvenliği Yaklaşımı ve Uygulamaları E. GÜHER ÇELTEK AB UZMANI

Gıdalara ilişkin Tehlikeler Mikrobiyolojik tehlikeler Pestisit kalıntıları Gıda katkılarının yanlış kullanımı Kimyasal bulaşanlar Biyolojik toksinler Aldatıcı uygulamalar GDO’lar Alerjik maddeler Veteriner ilaç kalıntıları Büyümeyi destekleyici hormonlar

Gıda Güvenliğinde Değişen Yaklaşım Globalleşme Yeni teknolojilerin kullanımı Tüketicinin artan bilinci Bilginin hızla dağılması Geleneksel Yaklaşım : Son ürün kontrolleri Yeni Yaklaşım : Gıda Zinciri Yaklaşımı

Gıda Zinciri Yaklaşımı Risk Analizi Risklerin kaynağında önceden engellenmesi Geriye dönük izleme Uyumlaştırılmış gıda güvenliği standartları Sistemlerin denkleştirilmesi

AB’de Değişimi Hızlandıran Sebepler BSE Krizi (1996- ...) Dioksin Krizi (1999-2000) Şap Hastalığı Krizi (2001) Tüketici güveninin sarsılması Mevcut düzenlemelerin yetersizliğinin anlaşılması

Yeni Yaklaşım ile Gelen Değişiklikler Kapsam “çiftlikten sofraya” Hayvan sağlığı Hayvan refahı Bitki sağlığı Çevre Tüketicinin en iyi şekilde korunması İç pazarın etkin işleyişi

Gıda Güvenliği HAYVAN SAĞLIĞI HAYVANSAL KÖKENLİ GIDALARDA HALK SAĞLIĞI ZOOTEKNİ VE HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ TIBBİ VE BİYOLOJİK ÜRÜNLER BİTKİ SAĞLIĞI HAYVAN REFAHI YEMLER VE SULAMA DİĞER GIDA MAD. HİJYEN ÇEVRESEL KRİTERLER

Yeni Yaklaşım ile Gelen Değişiklikler Mevzuat Direktifler Özel Düzenlemeler Karmaşık Farklı Tüzükler Genel- çerçeve Basitleştirilmiş Tutarlı

178/2002 sayılı Tüzük = GIDA YASASI HAYVANSAL KÖKENLİ GIDALAR HAYVANSAL KÖKENLİ OLMAYAN GIDALAR YEMLER CANLI HAYVANLAR 178/2002 sayılı Tüzük = GIDA YASASI 853/2004/EC sayılı Tüzük HAYVAN SAĞLIĞI Hastalık kontrolü Topluluk içi ticaret İthalat koşulları 852/2004 sayılı Hijyen Tüzüğü HAYVAN REFAHI Dir. 89/662/EEC Dir. 97/78/EEC Dir. 90/425/EEC Dir. 91/496/EEC 854/2004/EC sayılı Tüzük 882/2004/EC sayılı kontrollere ilişkin Tüzük İNSAN TÜKETİMİNE UYGUN OLMAYAN HAYVANSAL ÜRÜNLER İLAÇLI YEM MADDELERİ 1774/2000/EC Tüzük Dir. 90/167/EEC

Yeni Yaklaşım ile Gelen Değişiklikler Kurumsal yapı Risk değerlendirmesi – Risk yönetimi Kurumsal ayrımı Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Risk değerlendirmesi

Yeni Yaklaşım ile Gelen Değişiklikler Sorumluluklar Gıda İşletmecileri (birincil sorumluluk) Resmi Yetkililer (denetim)

852/2004/AT sayılı gıdaların hijyenine ilişkin Tüzük ÖZEL 178/2002/AT sayılı gıda mevzuatının genel prensiplerini ve gerekliliklerini ortaya koyan, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesini Kuran ve gıda güvenliği ile ilgili usulleri belirleyen Tüzük Gıda İşletmecileri Yetkili merci 852/2004/AT sayılı gıdaların hijyenine ilişkin Tüzük 882/2004/AT sayılı yem ve gıda yasası, hayvan sağlığı ve hayvan refahı kurallarına uygunluğun doğrulanması için gerçekleştirilecek resmi kurallara ilişkin GENEL 853/2004/AT sayılı hayvansal kökenli gıda ürünlerinin hijyeni ile ilgili spesifik kuralları belirleyen Tüzük 854/2004/AT sayılı insan tüketimine yönelik hayvansal kökenli gıda ürünlerinin resmi kontrollerinin organizasyonuna yönelik spesifik kuralları belirleyen 2004/41/AT sayılı insan tüketimine yönelik hayvansal kökenli gıda maddelerinin üretimi ve piyasaya arzı için gıda hijyen ve sağlık kurallarına ilişkin belirli direktifleri yürürlükten kaldıran Prof.Dr. Hartig, DG SANCO

178/2002 – Genel Gıda Yasası Topluluk için uyumlaştırılmış yeni bir yasa Kapsamlı ve entegre yaklaşım Genel prensipler (tanımlar) Üretim, işleme ve dağıtımın her aşamasında İzlenebilirlik Sorumluluklar Risk analizi İhtiyatilik Gıda Güvenliği Otoritesi

882/2004/EC – Resmi Kontroller Direktif 89/397/EEC : resmi kontroller Direktif 93/99/EEC: resmi kontrollere ilişkin ek önlemler 1 Ocak 2006 “Yem ve gıda kanunu ile hayvan sağlığı ve hayvan refahı kurallarına uyum”

882/2004/EC – Resmi Kontroller Risklerin engellenmesi, elemine edilmesi veya azaltılması Gıda ve yem ticaretinde dürüst uygulamalar Tüketicinin korunması ve doğru bilgilendirilmesi

882/2004/EC – Resmi Kontroller Gıda işletmecileri birincil derece sorumlu Kontrollerde farklı birimler arasında koordinasyon Düzenli, habersiz kontroller Belirlenen riskler Geçmişteki kayıtlar İşletmecilerin kontrollerinin güvenilirliği

882/2004/EC – Resmi Kontroller Belirli yetkilerin devredilmesi Laboratuar performans kriterleri Gıda ve yemler için acil durum planları Resmi kontrollerin finansmanı (1 Ocak 2007)

882/2004/EC – Resmi Kontroller Kayıt altına alma / onaylama Topluluk / Ulusal Referans Laboratuarları Ulusal kontrol planları Kontrolörlerin eğitimi

854/2004/EC – Hayvansal Kökenli Ürünlerin Resmi Kontrolleri İşletmelerin onaylanması Koşullu geçici onay (azami 6 ay) Gıda zinciri bilgisi Kesim öncesi ve sonrası muayene Gıda işletmecilerinin sorumluluğu Resmi yetki tarafından onay Ürünlerin izlenebilirliği

852/2004/EC – Gıda Hijyeni 93/43/EC sayılı Direktif 1 Ocak 2006 Tüm gıdalar Üretim, işleme, dağıtım, ihracatın tüm aşamalarında Tüketiciye doğrudan satışlar kapsam dışı Birincil sorumlu: gıda işletmecisi

852/2004/EC – Gıda Hijyeni Tüm gıda işletmelerinin kayıt altına alınması HACCP İyi hijyen uygulamaları İyi uygulama rehberleri Mikrobiyolojik kriterler Sıcaklık kontrolleri

853/2004/EC – Hayvansal Kökenli Gıdaların Hijyeni Yumurta ve yumurta ürünleri Kurbağa bacağı Salyangoz Eritilmiş hayvansal yağlar Muamele edilmiş mide, mesane ve bağırsaklar Jelatin ve kolajen Kırmızı ve beyaz et Evcil ve vahşi av hayvanları eti Et ürünleri Canlı kabuklu yumuşakçalar Balıkçılık ürünleri Çiğ süt ve süt ürünleri

853/2004/EC – Hayvansal Kökenli Gıdaların Hijyeni 1 Ocak 2006 İşletmelerin onaylanması Hayvanların temiz olması Kırmızı et karkaslarında veteriner sağlık damgası İşletmeci tanımlama damgası Kesimhane ve parçalama tesisleri için gereklilikler Acil kesimlere ilişkin hükümler

Yeni Düzenlemelere Uyum Yaşanacak Zorluklar Sorumluluklar HACCP sisteminin uygulanması İşletmelerin kayıt altına alınması- onaylanması Sektör- Hükümet işbirliği Kontrolörlerin eğitimi ve görev tanımları

MÜZAKERELER Malların Serbest Dolaşımı Tarım (veterinerlik, bitki sağlığı, hayvan besleme) Gıda Mevzuatı: Hijyen ve kontrollere ilişkin kurallar, gıdaların etiketlenmesi, gıda katkıları, paketleme ve GDOlar

MÜZAKERELER Veterinerlik Mevzuatı: hayvan sağlığı, hayvan refahı, hayvanların tanımlanması ve kayıt altına alınması, iç Pazar kontrol sistemleri, dış sınır kontrolleri, hayvansal ürün üretilen işletmelerdeki halk sağlığı gereklilikleri Bitki sağlığı mevzuatı: bitki sağlığı (zararlı organizmalar, pestisitler), tohum ve çoğaltım materyalleri, ve bitki hijyeni Hayvan besleme mevzuatı: yem güvenliği, yem katkıları, etiketleme, yemdeki bulaşanlar, kontrol ve denetim

Bizden neler bekleniyor? AB müktesebatına tam uyum sağlanması İç ticarette ve diğer ülkelerden ithalatlarda AB ile uyumlu kontrol uygulamalarını yürütecek kapasiteye ulaşılması Gıda işletmelerinin AB standartlarına getirilmesi

Bizden neler bekleniyor? Sınır kontrol noktalarının AB standartlarında işler hale getirilmesi Laboratuarların akreditasyonu BSE ile ilgili kurallara uyum sağlanması

Geçiş Dönemleri Polonya: 332 et işleme tesisi (aralık 2007’ye kadar), 113 süt işleme tesisi (Aralık 2006’ya kadar), 40 balık tesisi (3 yıl); Çek Cumhuriyeti : 44 et işleme tesisi, 1 yumurta tesisi, 7 balık tesisi (Aralık 2006’ya kadar ); Macaristan: 44 kırmızı et tesisi (Aralık 2006’ya kadar); Letonya: 29 balık işleme tesisi (Ocak 2005’e kadar), 77 et tesisi (Ocak 2006’ya kadar), 11 süt işleme tesisi (Ocak 2005’e kadar); Litvanya: 14 et tesisi, 5 balık tesisi ve 1 süt tesisi (Ocak 2007’ye kadar); Slovakya: 1 et ve 1 balık tesisi (Aralık 2006’ya kadar)

TEŞEKKÜRLER!! E. GÜHER ÇELTEK AB Uzmanı gceltek@tarim.gov.tr