Medeniyetlerin kesişim noktası

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
Advertisements

CERN.
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
Minia Ereğli Projesi Cehennem Ağzı Mağaraları
Hazırlayan Nehir Gülce ÇEŞMECİ 6-B NO 1
Çanakkale
ADIM ADIM TÜRKİYE.
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
BURSA.
ÜÇ TAŞ OYUNU.
1/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI. 2/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI.
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
İSTİKLAL KULESİ MÜDAFAİ HUKUK KULESİ HÜRRİYET KULESİ SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ KABARTMA KADIN HEYKEL GRUBU BASKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ ERKEK.
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
Değerli Dostlar, ne demiştik, Tarih budur... “ Hasankeyfe Sadakat ” denince genelde Diclenin üzerindeki yeni köprü ile eski köprüden geriye kalan kalıntıların.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ TURİSTİK YERLER
Bünyamin GÜNAYDIN ( Sınıf Öğretmeni )
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
SİLİFKE TARİHİ YERLERİ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
MARDİN ŞEHRİM.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
GÜMÜŞHANE.
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
OSMANİYE.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
Dogal ANITLAR.
ALACAHÖYÜK.
Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit.
Bu Müze Çanakkale-İzmir yolu üzerinde Ayvacık İlçesi Küçükkkuyu Beldesinde bulunmaktadır. Zeytinin anavatanı olan ve altı bin yıldır zeytinyağı üretilen.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
Ülkemizin Güzel Yerleri
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
Bu bölgedeki tarihi eserlerden en önemlilerinden biri “Zeugma”dır.Bu tarihi eser Gaziantep ilimizde bulunur.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Baransel KUMBUL ve Tuna EDİZ
Ülkemizin Doğal Ve Tarihi Güzellikleri
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
a)Tarihi Tut ve çevresinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
GÜLNUR BEBEK 4/E SINIFI HANGİ İLİN NESİ MEŞHUR?.
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
ADIYAMAN.
HANGİ İLİN NESİ MEŞHUR?.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
MARDİN COĞRAFYASI BÖLGESİ: G.DOĞU ANADOLU NÜFUSU : YÜZ ÖLÇÜMÜ: 8891 KM KARE İLÇE SAYISI : 9 İLÇE İLÇELERİ : KIZILTEPE,NUSAYBİN,DERİK,MAZIDAĞI,MİDYAT,S.
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
G Ö R S E L S A N A T L A R KINGDOM OF COMMAGENE S E N O L H A M Z A
Ankara Ankara Güzel Ankara
KOMMAGENE KRALLIĞI M.Ö. 290 – M.Ö. 163 – M.Ö. 72 Ş E N O L H A M Z A.
Batı Karadeniz-2.
Batı Karadeniz-3.
AKDENİZ TURU-4.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
HANGİ İLİN NESİ MEŞHUR?.
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
ATATÜRK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU ULU ÖNDER ATATÜRK’ÜN İSTİRAHATINI YAPTIĞI YER.
Efes. İlk çağlarda,Batı Anadoolu’nun en önemli şehirlerinden birisidir. Efesos, Ege Bölgesi kıyılarının hemen orta kısmında, Küçük Menderes (Kaystros)
MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
ADIYAMAN. Atatürk Barajı Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlıdır. GAP Projesi.
Sunum transkripti:

Medeniyetlerin kesişim noktası ADIYAMAN Medeniyetlerin kesişim noktası www.themegallery.com

www.themegallery.com Adıyaman

www.themegallery.com Nemrut Dağı Adıyaman'ın 103 km doğusundadır. Tümülüs ana kaya üzerine kırma taşların yığılmasıyla oluşturulmuştur. Tümülüsün doğu, batı ve kuzeyinde ana kaya düzleştirilererek teraslar düzenlenmiş, doğu ve batı teraslarda tanrı heykel ve kabartmaları yapılmıştır.

www.themegallery.com Karakuş Tümülüsü Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından annesi İsas adına yaptırılan anıt mezar, sütun üzerindeki kartaldan dolayı Karakuş Tümülüsü olarak anılmaktadır.

www.themegallery.com Adıyaman müzesi Adıyaman müzesi bulunduğu yöre itibarı ile en zengin müzlerden birisidir. Ayrıca tarihi eser sayısı bakımından da hatırı sayılır bir sıradadır

www.themegallery.com Arsemia Ören Yeri M.Ö 2 yy’da yapılmıştır. Kommegene kralı Mitras'ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Herakles tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu'nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı burada yer almaktadır.

www.themegallery.com Atatürk Barajı GAP Projesinin en önemli ayağı olan Atatürk Barajı Türkiye'nin en büyük, dünyanın 8. büyük barajıdır.

www.themegallery.com Besni Kurşunlu Cami Eski Besni Ören Yerinde bulunmaktadır. Külhanönü Camii ve Hacı Zeyrek Ağa Camii diye de bilinmektedir.

www.themegallery.com Cendere Köprüsü Kahta çayının en çok daraldığı kesimde iki ana kaya üzerinde 92 iri kesme taştan yapılan bir büyük kemer ve doğu tarafındaki küçük bir tali kemerden oluşur.

www.themegallery.com Eski Askerlik Binası Adıyaman ‘da 20 yy. başlarında yapılmış olan bu taşınmaz, kesme taşlarla yapılmış dikdörtgen planlı ve tek katlı bir yapıdır.

www.themegallery.com Perre Antik Kenti Antik çağdan kalan bu nekropol ve çevresi Kommageneliler döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmakla birlikte, asıl Romalılar döneminde gelişmiş bir kenttir.

www.themegallery.com Oturakçı Pazarı Adıyaman şehir merkezindeki bu tarihi çarşıda yöreye özgü halı,kilim,cicim, çanta ve heybe gibi el sanatları ürünleri turistik eşya olarak satılmaktadır.

www.themegallery.com Kahta Kalesi Kahta’nın 26 km. kuzeyinde Kocahisar (Eski Kahta) yer almaktadır. Kahta Çayı kenarında, kayalık bir tepe üzerinde bulunan kalenin yapım tarihinin Hitit dönemine kadar indiği düşünülmektedir.

Gölbaşı Adıyaman Gölbaşı ilçesine ismini veren göldür. www.themegallery.com Gölbaşı Adıyaman Gölbaşı ilçesine ismini veren göldür.

Tarihi Gazhane Çeşmesi www.themegallery.com Tarihi Gazhane Çeşmesi Adıyaman ilinde bulunan bu tarihi çeşme şu an da kullanılmamaktadır.

www.themegallery.com Sesonk Anıt Mezar Kızıldağ üzerinde Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından inşa edilen anıt mezar, her biri yaklaşık 10 metre yükseklikte üç çift sütunla çevrelenmiştir. Sütunları üzerinde kadın, erkek ve aslan kabartmaları bulunmaktadır.

www.themegallery.com Sugözü Sugözü mesire alanı Besni - Gaziantep karayolunun 10. kilometresinde bulunmaktadır.

www.themegallery.com Üçgöz Anıt Mezar Besni Üçgöz beldesindedir. 15 m. yüksekliğinde olan mezarın üzeri kırma taş ve molozla örtülüdür.

www.themegallery.com Ters Lale Dünyada sadece doğal olarak Adıyaman'ın Gerger ve Sincik ilçesinde yetişen ters lale, aynı zamanda Adıyaman’ın simgelerindendir.

www.themegallery.com Kızılin Köprüsü Kızılin köyü yakınlarında Göksu Nehri üzerindedir. Romalılar zamanında yapılmıştır. Orta kemeri çökmüştür. Kahta Çayı üzerindeki Cendere Köprüsüne benzemektedir.

www.themegallery.com Besni Kalesi Besni ilçesinin yaklaşık 2 km. güneyinde olan kale, üç tarafı sarp kayalıklarla çevrili sivri bir tepenin üzerinde kurulmuştur.Kaleye yalnızca güneyden dik bir yamaçtan çıkılması mümkündür.Savunmaya çok elverişli olan Besni Kalesi, mancınıkları ve diğer yapı kalıntılarıyla hala dimdik ayakta durmaktadır.

www.themegallery.com Adıyaman Ulu Cami Adıyaman Çarşısı içerisinde yer alan Ulu Cami ilin en büyük camisidir. Belgelere göre Zülkadiroğullarından Alaü’d-devle tarafından yaptırılmıştır.

Mor Petrus, Mor Pavlus Kilisesi www.themegallery.com Mor Petrus, Mor Pavlus Kilisesi Adıyaman medeniyetlerin kesişme noktası olduğunun bir kanıtı olan bu kilise, toplumumuzun diğer din ve insanlara olan hoşgörüsünün sembolüdür.