SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
Advertisements

TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
TAPDK VE TÜTÜN KONTROLÜ
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Yrd.Doç.Dr.Mustafa AKSOY
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENLİĞİ DAİRESİ
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
MEYVE SUYU ÜRET İ M İ n İ n DENET İ M İ. G ıda kaynaklı sağlık riskleri; insanların, gıda endüstrisine ve ilgili otoritelerin kaliteli gıdanın sağlanması.
Avrupa Birliği (AB) Gıda Güvenliği Anlayışı ve Türkiye’ de Gıda Güvenliği Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda.
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
COĞRAFİ İŞARETLER Seher AÇIKEL Marka Uzmanı Aralık 2010 Antalya.
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
Ürün Güvenliği Sistemi ve İthalat Denetimleri
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ
Hamit DEMİRTAŞ Şube Müdürü
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Nadir BULAK
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 16 Ağustos 2012 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
MOTORLU TAŞITLARDAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ KAPSAMINDA ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Motorlu taşıtlardan kaynaklanan.
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
REACH TÜZÜĞÜ EK-XVII KAPSAMINDA KISITLAMALAR YÖNETMELİĞİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI Uzm. Bio. Şenol YILMAZ
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
ERZURUM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YAPI MALZEMELERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
SAĞLIK BAKANLIĞININ GÖRVLERİ VE SAĞLIK HİZMETİ VEREN KURUMLAR
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi GIDA MADDELERİNDE RESMİ KONTROLLER VE GIDA HİJYENİNE İLİŞKİN TÜRK MEVZUATI SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi

28 Haziran 1995 tarih ve 22327 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 560 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair KHK

Bu KHK’nin amacı; “Gıda maddelerinin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleri ile, halk sağlığını korumak üzere, gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddeler, mamul ve yarı mamul gıda maddeleri ile yan ürünlerinin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddeleri üreten işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlarının belirlenmesi, denetiminin yapılması ve gıda maddeleri ile ilgili hizmetlere dair esas ve usulleri belirlemektir.”

560 sayılı KHK’ nin 9 uncu Maddesi gereği Gıda maddelerini üreten işyerlerinde gıda maddelerinin gıda kodeksine uygunluğunun denetimi ve gıda kontrolü, tescil ve izin işlemleri ile et kesim yerlerinin denetimi, gıda maddelerinin ithal ve ihracındaki denetimler” Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır.

Mevzuata uymayan gıda üreten işyerleri hakkında 560 sayılı KHK (4128 s Mevzuata uymayan gıda üreten işyerleri hakkında 560 sayılı KHK (4128 s. Kanuna) göre yasal işlem yapılmaktadır. Bu Kanunda yer alan 18/A maddesi 560 sayılı KHK’ ye uymayanlara uygulanacak cezai hükümleri belirlemiştir

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 16 Kasım 1997 tarih ve 23172 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik gıdaların kalite ve hijyenle ilgili özelliklerini,katkı maddelerini,aroma maddelerini, pestisit ve veteriner ilaç kalıntılarını,gıda bulaşanlarını,ambalaj ve işaretleme, depolama ve taşıma kurallarını,numune alma ve analiz metodlarını kapsar

TGK Yönetmeliğinin Gıda Hijyeni ana başlıklı Yedinci Bölümü - Hammaddenin Sağlandığı Alanlarla İlgili Kurallar - Gıdaların İşlenmesi İle İlgili Kurallar - Kontrol İşlemleri - Kontrol Sisteminin Uygulama Aşamaları olmak üzere 4 bölüme ayrılmıştır.

560 sayılı KHK’ ye dayanılarak hazırlanan Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik 9 Haziran 1998 tarih ve 23367 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Yönetmelik; Gıda maddelerinin hijyenik ve kalitede üretimi, tasnifi, işlenmesi, gıda imalinde kullanılan hammadde ve yardımcı madde ile katkı, aroma maddeleri, vitaminler, mineral maddeler ve ambalajlama ile ilgili,sicil, tescil ve izin, istihdam, kontrol ve denetim, reklam, ithalat, ihracat ve gümrük merkezlerine dair esas ve usulleri kapsar.

Bu Yönetmeliğe göre; Denetim,Gıda Kontrolörleri tarafından, Gıda üretim zincirinin tüm aşamalarında veya uygun görülen aşama ve/veya aşamalarında denetim programına uygun olarak yılda en az iki kez; ayrıca gerekli görüldüğü zamanlarda şüphe ve şikayet üzerine yapılır.

Bu Yönetmeliğe göre İşyeri yetkilisi ve/veya sorumlu yöneticisi gıda üretim zincirinin tüm aşamalarında Gıda Kodeksinin Yedinci Bölümündeki Gıda Hijyenine uygun hijyenik kuralları sağlamak zorundadır.

Gıda Maddeleri Satış Yerlerinin Denetimi Madde 10- Gıda maddeleri satış yerlerinin denetimi Sağlık Bakanlığı'nca Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde Belediyeler ile işbirliği içinde bunun dışında Sağlık Bakanlığı'nca yapılır

Gıda maddeleri üreten işyerlerinin 4 üncü madde kapsamındaki denetimleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılır.

4. Madde Gıda maddeleri üreten işyeri kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, bu işyerleri imalata geçmeden önce Sağlık Bakanlığı'na müracaat ederek işyerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik şartlara göre çalışma izni almak ve Sağlık Bakanlığının düzenleyeceği gıda işyerleri siciline kaydolmak zorundadır

Sağlık Bakanlığı tarafından 10. 07 Sağlık Bakanlığı tarafından 10.07.1996 tarih ve 22692 sayılı Resmi Gazete’de Gıda Üretim ve Satış Yerleri Hakkında Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmeliğin amacı, gıda ve gıda katkı maddelerinin üretildiği, satış ve toplu tüketiminin yapıldığı, depolandığı işyerlerinde teknik ve hijyen kurallarına uyulmaması sonucu ortaya çıkabilecek hastalık ve zararlı etmenlere karşı insan sağlığının korunması, çalışan personelin ve gıda maddeleri ile temas edecek malzeme, alet ve ekipmanın hijyen kurallarına uygunluğunu temin etmek ve ettirmek, satış ve toplu tüketim yerlerinde satılan gıda maddelerinin denetimi, gıda maddeleri üreten yerlerinin çalışma izin işlemleri, eğitim etkinlikleri ve denetim sonuçlarına itiraz hakkına ait usul ve esasları düzenlemektir.

MEVZUAT UYUMU

Gıda Mevzuatının Genel İlkelerini veren,AB Gıda Otoritesini Kuran ve Gıda Güvenliği Konularındaki İşlemler üzerine 178/2002 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü Gıdaların Üretimi, Tüketimi Ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun Tasarısı

Gıdaların Resmi Kontrolüne İlişkin 89/397 sayılı Konsey Direktifi Gıdaların Resmi Kontrolüne Ek Önlemler Getiren 93/99 sayılı Konsey Direktifi Gıdaların Hijyeni üzerine 93/43 sayılı Hijyen Direktifi

İlgili Türk Mevzuatı Sözkonusu Direktiflerin uyumu Gıdaların Üretimi, Tüketimi Ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun Tasarısının yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonra Kanuna bağlı olarak hazırlanıp yürürlüğe girecek olan Yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

98/53/EC Gıda Maddelerinde Belirli Bulaşan Limitlerinin Resmi Kontrolleri İçin Örnek Alma ve Analiz Metodları Üzerine Komisyon Direktifi İlgili Türk Mevzuatı 25.03.2002 tarih ve 24706 sayılı Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde Belirli Bulaşanların Seviyelerinin Resmi Kontrolleri İçin Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği

87/524/EEC Dayanıklı Süt Ürünlerinin Denetimine İlişkin Örnekleme ve Kimyasal Analizlere Yönelik Yöntemlerin Yer Aldığı 87/524 sayılı Komisyon Direktifi İlgili Türk Mevzuatı: 20.03.2002 tarih 24701 sayılı TGK Koyulaştırılmış Sütlerden Süt tozundan Numune Alma Metodu Tebliği

86/424/EEC Yenilebilir Kazein ve Kazeinatların Örnekleme ve Kimyasal Analizlerine İlişkin Yöntemlerin Yer aldığı 86/424 sayılı Komisyon Direktifi İlgili Türk Mevzuatı: 21.03.2002 tarih 24702 sayılı TGK Yenilebilir Kazein ve Kazeinatlardan Numune Alma Metodu Tebliği

2001/22/EC Gıda Maddelerinde 3-MPCD,Kurşun,Cıva ve Kadmiyum Seviyelerinin Resmi Kontrolleri İçin Örnek Alma ve Analiz Metodlarına Yönelik 2001/22 Komisyon Direktifi İlgili Türk Mevzuatı: Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde 3-MPCD,Kurşun,Cıva ve Kadmiyum Seviyelerinin Resmi Kontrolleri İçin Örnek Alma ve Analiz Metodları Tebliğ Taslağı

2002/63/EC Hayvansal ve Bitkisel Ürünlerde Pestisit Kalıntılarının Resmi Kontrolleri İçin Topluluk Örnekleme Metodu oluşturan 79/700 sayılı Direktifi Yürürlükten Kaldıran 2002/63 sayılı Komisyon Direktifi İlgili Türk Mevzuatı : TGK Hayvansal ve Bitkisel Ürünlerde Pestisit Kalıntılarının Resmi Kontrolleri İçin Numune Alma Tebliğ Taslağı

2002/26/EC Gıda Maddelerindeki Okratoksin A Seviyelerinin Resmi Kontrolleri İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Üzerine 2002/26 sayılı Komisyon Direktifi İlgili Türk Mevzuatı : TGK Gıda Maddelerindeki Okratoksin A Seviyelerinin Resmi Kontrolleri İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Tebliğ Taslağı