İYİ YÖNETİŞİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
Advertisements

Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Kamu Personeli Verimlilik Projesi
KALKINMA ve YÖNETİŞİM BAĞLAMINDA DOĞA TURİZMİ
MALİ SOSYOLOJİ
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
Yerel Yönetimler Maliyesi
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
AARHUS SÖZLEŞMESİ Convention on Access to Information, Public Participation in Decision making and Access to Justice in Environmental Matters.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Doç. Dr. Ahmet KESİK Strateji Geliştirme Başkanı.
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Şebnem ULUSOY Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi Şube Müdürü I. GELENEKSEL SİGORTACILIK KONFERANSI 12 Haziran 2002.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
Yolsuzlukla Mücadele Konferansı düzenleyen: tepav 7-8 Temmuz 2005, Ankara Andrew N. Vorkink Türkiye Ülke Direktörü.
/erolkaya_ist. Sunum Planı  Türkiye’de Belediyeciliğin Gelişimi  Küresel Eğilimler  Modern Kent Yönetimi 2.
Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Toplumsal Sorumluluk Tüm bireylerin, içinde yaşadıkları toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek için bütün toplumla birlikte ekonomik, çevresel, kültürel.
ETİK SÖZLEŞME.
(Genel) Vergi Hukuku.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
SAYDAMLIĞIN ARTIRILMASI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN GÜÇLENDİRİLMESİ STRATEJİSİ KOORDİNATÖR: R. Bülent TARHAN Başbakanlık Başmüfettişi HAZIRLAYAN : L. Cihan.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
MERKEZİ BÜTÇELEME SÜRECİNDEKİ DENETİM (İÇ DENETİM)
Temel Bilgi Teknolojileri
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
KAMU YÖNETİMİNDE REFORM
Sefa Şahin Konu: Yönetişim
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
TEST 1.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

İYİ YÖNETİŞİM

Bu ancak aktörlerin ortak kararı ve kararlılığı ile olur. Yönetişim; Vatandaşların, hedef grupların ortak çıkarlarını bir noktada birleştirecekleri,yasal haklarını uygulayacakları,sorumluluklarını yerine getirecekleri, sorunlarını çözebilecekleri sistem mekanizma ve süreçleri kapsar. Bu ancak aktörlerin ortak kararı ve kararlılığı ile olur.

İyi Yönetişim Toplumun kritik ihtiyaçlarının giderilmesi bakımından kamusal kaynakların ve sorunların etkin ve etkili yönetimi anlamına gelmektedir.

Yönetişim terim olarak ilk kez Kuzey Avrupa’da ardından da bütün dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Yönetişim kavramı ise ilk olarak 1989 yılında DÜNYA BANKASI’nca yayınlanan bir raporda kullanılmıştır. 1992 Rio Konferansının en temel belgesi olan Gündem 21 belgesi ‘küresel ortaklık’ kavramını gündeme getirmiş, bu kavramla birlikte geleneksel yönetim anlayışı yerini çok aktörlü yönetim olarak yönetişime bırakmıştır.

Avrupa komisyonu kendi yönetişim konseptini oluşturmuş ve Avrupa Yönetişimi Beyaz Kitabı olarak adlandırılan belgede ayrıntılı yer vermiştir.

Yönetişim; Devlet – kamu, yerel yönetim, özel sektör, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), yerel halk. Yönetişimin; Ekonomik, politik, kültürel, yönetsel, çevresel bileşenleri vardır.   Ekonomik Yönetişim; adalet, yoksulluk, yaşam kalitesi üzerinde etkisi olan ve bir ülkenin ekonomik faaliyetlerini etkileyen karar süreçleridir.

İyi yönetişimde etkin devlet; Kırsalda refahı artıran, bireylerine daha mutlu yaşama ortamını sağlayabilen, Çevreyi, doğayı gözeten, Yerelin önceliklerine ve sorunlarına eğilen, Pazar yaratabilen, pazarı büyütebilen, bireylerine ekonomik gelecek sağlayan malları, hizmetleri ve koşullara göre kuralları özendiren, Ekonomik, kültürel ve toplumsal kalkınmada ortak, kolaylaştırıcı ve katalizör olarak rol alan ve çevreyi gözetendir. Devlet-kamu bunu gerçekleştirmek için kalkınmanın ve yerelin yönetişim aktörleri otoriteyi paylaşmak, ortak çalışma durumundadır. Devlet bunun için; paylaşımcılığı, katılımcılığı, şeffaflığı öngörmelidir.

İYİ YÖNETİŞİMİN UNSURLARI

TÜRKİYE’DE İYİ YÖNETİŞİM Türkiye’de son yıllarda yönetişim yolunda AB üyeliği adaylığının da hızlandırıcı etkisi ile birlikte,yapısal reformlar ve çeşitli düzenlemeler yapılmıştır

TÜRKİYE’DE İYİ YÖNETİŞİM KAPSAMINDA ATILAN ADIMLAR 1-Bilgi Edinme Hakkı Kanunu 2-Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu 3-Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı 4-Genel idari Usul Kanunu Tasarısı 5-E-Devlet Uygulamaları

1-Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Bu kanun ile düzenlenen bilgi edinme,kamu kurum ve kuruluşlarıyla kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşalarına yapışan bilgi edinme başvururularıyla kullanılan bir hak olup,idareye bilgi edinme başvurularını yanıtlama yükümlülüğü getirir.

2-Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu İdare-vatandaş ilişkilerinden kaynaklanan şikayetlere etkin ve hızlı çözümleri getiren,idarenin eylem ve işlemlerine hukuka uygunlukla birlikte yerindenlik yönünden inceleyen ve sorunun çözümü için önerilerde bulunan bir kuruma ihtiyaç duyulmuştur.

3-Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı Bu tasarının genel gerekçesinde kamu yönetiminde iyi yönetişim ilkelerinin hayata geçirilebilmesi amacı açıkça ifade edilmiş olup bu kapsamda tasarı yönetişim ilkelerinin gerçekleştirilmesi amacı doğrultusunda değerlendirilmiştir.

4-Genel İdari Usul Kanunu Tasarısı İdarenin demokratikleşmesi,şeffaf olması,idare-birey ilişkilerinin gizlilik geleneğinden uzaklaşarak açıklağa kavuşması,idarenin işlemlerine ilgili bireyin de katılımının sağlanması idare usulünün iyi yönetişimle paralellik taşıyan nitelikleridir.

5-E-Devlet Uygulamaları E-devlet,devletin vatandaşlara karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşların buna karşılık devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak eloktronik iletişim ve işlem ortamlarında güvenli olarak yürütülmesidir.

E-Devlet Uygulamaları Vergi Dairesi Tam Otomasyon Projesi (VEDOP) Bütçe Yönetim ve Enformasyon Sistemi (BYES) Milli Emlak Otomasyon Projesi (MEOP)

Mali Sistemde Yapılan Düzenlemeler 1-Bütçe Reformu 2-Muhasebe Reformu 3-Personel Reformu

TEŞEKKÜR EDERİZ…