Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAMU YÖNETİMİNDE REFORM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAMU YÖNETİMİNDE REFORM"— Sunum transkripti:

1 KAMU YÖNETİMİNDE REFORM
Görkem URSAVAŞ 121736

2 TANIM VE KAPSAMI Reform kelimesinin sözlük anlamı, hataları giderme, düzeltme, iyileştirmedir. Bu bağlamda kamu yönetiminde reform kısaca idari teşkilatın iyileştirilmesi anlamına gelmektedir.

3 KAMU YÖNETİMİNDE REFORMUN NEDENLERİ
Kamu yönetiminde reform, yaşanan ekonomik, toplumsal, siyasal, teknolojik gelişmelerin bir sonucudur. Kamu yönetimini reforma zorlayan faktörler, ekonomi teorisinde değişim, yönetim teorisinde değişim, özel sektörün rekabetçi yapısı ve sivil toplumun gelişimi olmak üzere dört ana başlıkta toparlanır.

4 KAMU YÖNETİMİNDE REFORMUN NEDENLERİ
1970’te yaşanan ekonomik krizin ardından Keynezyen ve refah devleti anlayışı terk edilmiş ve yerine liberal yaklaşım benimsenmiştir. Böylelikle, her şeyi bizzat yapan devlet anlayışından, her şeyi denetleyen ve engelleri kaldıran anlayışa geçilmiştir. Artık katı, hiyerarşik, bürokratik, kapalı yönetim anlayışından sonuç odaklı, katılımcı ve esnek anlayışa geçilmiştir.

5 KAMU YÖNETİMİNDE REFORMUN NEDENLERİ
Küreselleşmenin beraberinde getirdiği rekabet koşulları karşısında, özel sektör kuruluşlarının yeni yöntemler bulması ve bunları başarılı biçimde uygulaması kamu yönetiminde de reformu tetiklemiştir. Yeni teknoloji ve yöntemler kullanarak rekabeti arttıran özel sektör karşısında kamu hantallık, etkinsizlik ve verimsizlikten kurtulmaya çalışmaktadır.

6 KAMU YÖNETİMİNDE REFORMUN AMAÇLARI
Demokrasinin kalitesini iyileştirmek Kamu yönetimine karşı duyulan güvensizlik duygusunu azaltmak Kamu yönetiminde saydamlığı sağlamak Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler bağlamında e-devlet projesini hayata geçirmek Bürokrasi ve kırtasiyeciliği azaltmak Vatandaşların yönetsel katılımını arttırmak

7 KAMU YÖNETİMİNDE REFORMUN AMAÇLARI
Sivil toplumu güçlendirmek Büyüyen bir devletin sebep olduğu etkinsizlikleri azaltmak Merkeziyetçi yönetimin ortaya çıkardığı olumsuzlukları azaltmak ve bu amaçla yeniden yönetim anlayışını uygulamak Kamuya ilişkin düzenlemelerin açık, basit ve anlaşılır olmasını sağlamak

8 KAMU YÖNETİMİNDE REFORMUN ÖZELLİKLERİ
Kamu yönetiminde reform, kamu yönetiminin çevresinde gerçekleşen ekonomik, toplumsal, siyasal ve teknolojik gelişmelerin bir sonucudur. Kamu yönetiminde reformun amacı, en genel anlamda kamusal hizmetlerin daha süratli, kaliteli ve ekonomik bir şekilde sunumunun sağlanmasıdır.

9 KAMU YÖNETİMİNDE REFORMUN ÖZELLİKLERİ
Kamu yönetimde reform tartışmalıdır. Reformun kapsamı, yönetimi veya boyutları kişiden kişiye, iktidardan muhalefete göre değişebilmektedir. Kamu yönetiminde reform alıcıdır. Çünkü reform örgütleri, işlevsel, zihinsel ve beşeri değişimleri birlikte getirmektedir. Bu değişimleri gerçekleştirmek ve olası değişimleri kırmak zaman alır.

10 KAMU YÖNETİMİNDE REFORMUN ÖZELLİKLERİ
Personelin işten çıkarılması kamu yönetiminde reformun doğrudan bir amacı olamaz. Ancak gerekli görülürse muhtemel bir sonucu olabilir. Kamu yönetiminde aksaklıkların tespit edilerek giderilmesi esasında yönetimin kendisinin görevidir ve ayrıca bir unsur, eğilim veya faktörün baskısına gerek kalmamalıdır.

11


"KAMU YÖNETİMİNDE REFORM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları