TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
Advertisements

PERFORMANS KRİTERLERİ
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ ______________12.
ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Stratejik Planı,
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
TARİHÇE Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü, Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesine bağlı olarak tarih ve sayılı resmi gazetede.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek. Programa Etken Olan Temel Sorular
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Stratejik Planı.
LLP / Erasmus Bilgi Paylaşım Toplantısı Meslek Yüksek Okulu Yrd.Doç.Dr. Çetin GENÇER AB Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Kurumsal Koordinatörü.
Uluslararası Ticaret ve Finansman 25 Eylül 2014
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL BARIŞ ÇALIŞMALARI ve UYGULAMALI ETİK ENSTİTÜSÜ KURULUŞ ÖNERİSİ Doç. Dr. Havva Kök Arslan.
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
Panel #7 –Looking Forward: Turkish Experience
NÜKLEER ENERJİ ALANINDA ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
Asıl başlık stili için tıklatın İZMİR’DE BÖLGESEL AR-GE / YENİLİK KAPASİTESİ VE YENİLİK EKOSİSTEMİ 01/10/2013.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
Mühendislik Dekanları Konseyi 14.Toplantısı
KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
SAM SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Temel Kavramlar ve Özellikleri
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
TÜBİTAK Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmaları Programı
LOGO TÜBİTAK Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
Kastamonu-Çankırı-Sinop Meslek Yüksekokulları İşbirliği Toplantısı 15 Eylül Kastamonu Doç. Dr. Rıza Gürbüz Çankırı MYO Müdürü.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON OFİSİ BİRİMİ
LOGO TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Doç. Dr. Hasalettin DELİGÖZ e-posta:
Teknoloji Transfer Ofisleri ile İşbirlikleri Abdurrahman TÜRK Sabancı Üni. AİA-İstanbul, Proje Yöneticisi 15 Eylül 2015, Ankara NMP ALANI GENEL BİLGİLENDİRME.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı 16 Mart 2006 “İstanbul Tıp Fakültesi’nde Eğitim Merkezi’nden Anabilim Dalına”
Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) Girişimcilik Ofisi
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Ders-2
Proje Türü Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ile Sanayide Rekabetçiliğin Arttırılması Proje İle İlgili Olduğu Faaliyet Alanı 72.
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
TÜRK DİLDEŞ ÜLKELER İŞBİRLİĞİ KONSEYİ (TÜRK KENEŞİ)
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
Sunum transkripti:

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Mevcut Ar-Ge Destekleri  TÜBİTAK  Akademik, TEYDEB, KAMAG, 7. ÇP, EUREKA vs.  DPT  Ar-Ge altyapısı destekleri  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı  Yeni Ar-Ge Teşvik Yasası  SANTEZ  KOSGEB destekleri  TTGV  Ar-Ge kredileri

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu İşbirliği Destek Programları  İŞBAP  SANTEZ  TEYDEB  KAMAG

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Türkiye’de Ar-Ge İstatistikleri

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu

Rekabet Öncesi Araştırma İşbirlikleri  Ortak Ar-Ge Projeleri  Ortak Araştırma Merkezleri

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ortak Ar-Ge Projeleri  Çok ortaklı  Üniversiteler  Sanayi kuruluşları  Araştırma merkezleri  Ortak kurumlardan birinin yönetiminde  Fikri mülkiyetin ortaklar arasında paylaşıldığı Ar-Ge projeleri…

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Bir Örnek

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Güvenli Sürüş Projesi Amaç : Sürücü davranışından doğan kazaları azaltmak Destekleyen kuruluş: DPT Destek miktarı: TL 750 binEk destek: Japonya, ABD doları 100 bin OTAM – Automotive Technologies R&D Center ORTAKLAR:

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ortak Araştırma ve İnovasyon Merkezleri  Bölgesel veya sektörel  Çok ortaklı  Üniversite  Sanayi kuruluşları  Araştırma merkezleri  Sivil toplum kuruluşları  Başarılı ABD örnekleri  Prof. Steven Director ve Prof. Semahat Demir

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ABD’den İki Örnek Yapı: Mühendislik Araştırma Merkezleri  Ulusal Bilim Kurumu - Mühendislik Araştırma Merkezleri Disiplinlerarası çalışmalar yaparlar. ABD’deki üniversitelerde yerleşik halde, sanayi ile işbirliği halinde çalışırlar. İlk merkez 1985 yılında kurulmuş, şu an 3. nesil 5 merkez mevcut…

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu

ABD’den İki Örnek Yapı: Sanayi - Üniversite Ortak Araştırma Programı Şu anda 50 adet merkez mevcut. 750’nin üzerinde akademisyen, 750 lisansüstü öğrencisi, 200 lisans öğrencisi ile araştırma çalışmaları devam etmekte. Merkezlerin toplam 600 üyesinin %90’ı sanayiden…

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri Programı – ÜSAMP - Örnek

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu TÜBİTAK ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SERAMİK ÜRETİCİLERİ SAM SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ Mart 1998’de kuruldu

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu YÖNETİM Sanayicilerin etkin olduğu yönetim anlayışı Yönetim Kurulu 1 Üniversite temsilcisi 7 Sanayici temsilcisi 1 TÜBİTAK temsilcisi

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu TEKNİK KURUL Üniversite ve Sektörün Buluştuğu Yer Temel İşlevi Sektör ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge projeleri belirlemek Proje çalışmalarına katılmak ve yönlendirmek SAM’ın sektör ihtiyaçları doğrultusunda yapılanmasına destek sağlamak

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu 15 öğretim üyesi 10 araştırma görevlisi 3 teknik personel Ar-Ge koordinatörü Ar-Ge koordinatör yardımcısı 1 kalite sorumlusu 6 Ar-Ge mühendisi 3 tekniker 1 idari asistan 1 muhasebe sorumlusu İHTİYAÇ ESASLI PERSONEL SAM PERSONELİ + 14 kişi

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu 9 Yıllık Faaliyet  13000’den fazla test ve analiz (çoğu mini ar-ge niteliğinde)  40 Ar-Ge projesi  Birçok danışmanlıklar  Sektörel eğitimler  Altyapı geliştirme  Standart test laboratuarı (ISO akredite)  Diğer laboratuarlar  Dokümantasyon Bu faaliyetler sonucu yaratılan tahmini doğrudan katma değer: >60 milyon Dolar, SAM’a yapılan toplam katkı: 1.4 milyon Dolar (%50 sanayici + %50 Tubitak) Yeni Teknoloji Yol Haritaları Orta vadeli, daha inovatif projeler

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Öneriler  Rekabet öncesi Ar-Ge projeleri için bir teşvik mekanizması oluşturulmalıdır.  Üniversitelerden ortaklar %100 oranında desteklenmeli Limit konmamış TÜBİTAK 1001 projeleri  Sanayiden ortaklar TEYDEB kurallarına göre ve en üst oranda desteklenmeli (%60)  Ar-Ge teşvik yasasında bulunan destekler yeterli; fakat bu değişikliklere göre yeniden düzenlenmesi gerekebilir

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Öneriler  Bölgesel ve sektörel, sanayi-üniversite ortak araştırma merkezleri kurulmalı  Başarılı ÜSAMP örnekleri (SAM vb) ve  Başarılı ABD örnekleri (ERC) incelenmeli  Üniversitelerde teknoloji transfer merkezleri acilen kurulmalıdır (DPT, YÖK)  Döner sermaye sisteminin işleyişi ile ilgili bir çalışma sonuçlanmak üzeredir

TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu