Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mimaride kimlik.
Advertisements

Kazanım 1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
NÜFUS POLİTİKALARI.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE
Bilgi ve Yenilik İktisadı
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
Göç ve Nedenleri.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ VE RESTORASYON SORUNLARI
HAKAN BAŞHAN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3. SINIF 2. ÖĞRETİM.
İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Nesli Tükenen Hayvanlar
Yurdumuzda Nüfus.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
NÜFUSUN ÖZELLİKLERİ ÜLKEMİZDE NÜFUS SAYIMLARI NİÇİN YAPILIR? Her şeyden önce nüfus bir ülke için önemli bir göç aynı zamanda kaynaktır.Bu kaynak doğru.
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
1)BERİL EBRAR KÜBRA SAY 2)MERVE ÇALIŞKAN.
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
DEMOGRAFI.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
Sunum transkripti:

Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı özellikleri, doğal çevre ve insan arasındaki etkileşimin en somut sonucudur.

Hiç şüphesiz, insanın doğal çevresinden faydalanması birinci derecede doğal coğrafya özelliklerine bağlı olarak gelişmiş, özellikle yer şekilleri ve iklim koşulları araziden yararlanmayı sınırlandıran en önemli faktörleri meydana getirmiştir.

Teknolojik gelişmeler bu faktörlerin etkilerini kısmen azaltmakla birlikte, tam anlamıyla ortadan kaldıramamıştır. Doğal coğrafya özelliklerinin insanın araziden yararlanma koşulları üzerindeki bu etkin rolüne rağmen, insanların sahip olduğu farklı sosyo-kültürel özellikler, dünya üzerinde farklı arazi kullanım tarzlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Doğal çevreyi durmadan değiştirmeye ve Ondan farklı şekillerde faydalanmaya çalışan insanın çevre üzerindeki etkisi ise, sayısına, alansal dağılımdaki sıklık ve seyrekliğe, kültürel, ekonomik ve teknik gelişme seviyesine bağlı olarak artmıştır.

Bilindiği üzere; dünya nüfusunun, (zaman zaman salgın hastalıklar, savaşlar ve izlenen nüfus politikaları v.b. gibi etmenlerden etkilense de) artış sürecine girişi, insanların yerleşik hayata geçmesinden sonra başlamış, doğal koşulların sınırlandırdığı besin alanlarından faydalanan İnsan sayısının artması, her şeyden önce aynı alandan daha çok ürün elde etme ihtiyacını doğurarak, toprak verimliliğini düşürmüştür.

Toprak üzerindeki insan baskısının artması ise insanları, daha iyi beslenebilecekleri yeni alanlara doğru göç etmeye zorlamıştır. Gelişen teknolojik koşullar, insanların ihtiyaçlarının değişmesine, çeşitlenmesine yol açmış ve daha önce sadece besin elde etmek amacıyla faydalandıkları araziyi farklı şekillerde kullanmaya başlamışlardır ki, yerleşim alanlarının gelişmesi ve farklılaşmasının temelini de bu farklı faaliyet alanlarının gelişmesi meydana getirmiştir.

Toprak üzerindeki insan baskısının artması ise insanları, daha iyi beslenebilecekleri yeni alanlara doğru göç etmeye zorlamıştır. Gelişen teknolojik koşullar, insanların ihtiyaçlarının değişmesine, çeşitlenmesine yol açmış ve daha önce sadece besin elde etmek amacıyla faydalandıkları araziyi farklı şekillerde kullanmaya başlamışlardır ki, yerleşim alanlarının gelişmesi ve farklılaşmasının temelini de bu farklı faaliyet alanlarının gelişmesi meydana getirmiştir

VEFA POYRAZ ANADOLU LİSESİ 11/F Kübra Kaya 184 Tuğba Çelikkıran 2337 Merve Oğuz 404