IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Kurumlar Vergisi Raporlama ve Mali Raporlama Arasındaki İlişki: IFRS’nin.
Advertisements

 Avrupa Yolu –Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Dünya Bankası / Avrupa Komisyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Muhasebesi.
REPARIS Çalıştayı Bir Bankacının Bakış Açısından Güvenilir Mali Raporların Önemi Risk Control March 14-15, 2006 Vienna,
Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü
(c) Rita Ilisson Dec Estonya’da IAS/IFRS IAS/IFRS ve KOBİ’ler Rita Ilisson Üye, IASB Standartlar Danışma Konseyi Başkan, Estonya Muhasebe.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
MUHASEBE STANDARTLARI
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
©2005 Deloitte & Touche LLP. Private and confidential 1 AB’de Ulusal bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
- 1 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e.
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
DG Taxation and Customs Union Slide: 1 European Commission - DG Taxation and Customs Union İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı– Modül Nisan.
1 © 2006 IASC Foundation, all rights reserved. IASB’ın KOBİ’ler için Muhasebe Standartları Projesi Paul Pacter IASB Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme.
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 22 Mali Tabloların ve Vergi Raporlamasının Genel Amaçları Stefano Marchese FEE, Vergilendirmeden Sorumlu.
FİNANSAL TABLOLARIN FARKLI PARA BİRİMİNE ÇEVRİLMESİ (DÖNÜŞTÜRÜLMESİ)
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
KOBİ’LERİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMEK KOBİ’lerin ve Diğer Paydaşların İhtiyaçlarına Cevap Vermek SLOVENYA Örneği Dr. Meta Duhovnik, SLOVENYA.
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
FİNANSAL ANALİZ.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
Kurumlar Vergisi ve Raporlama Arasındaki İlişki: İngiliz Tecrübesi Wayne Weaver 14 Mart 2006.
Güvenilir Mali Raporlama : Mali Krizlerin Etkisini Azaltmak ve Bölgede Ekonomik Büyümeyi Güçlendirmeye Yönelik Gerekli Bir Yapı Taşı Dr. Kurt Pribil Chief.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Yrd. Doç. Dr. Serkan TERZİ, SMMM
Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler (Aralık 2007)
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
Avusturya Kalkınma İşbirliği REPARIS Viyana Çalıştayı
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
(TMS 21) Kur Değişiminin Etkileri Çevrim İşlemleri
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
Nakdi Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı
MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI TFRS – 1 Denetim ve Muhasebe Standartları Komitesi.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
Pazarlama Yatırımlarının Verimliliğinin Sektörel Bazda İncelenmesi: BIST Örneği Arş. Gör. Dr. Betül Çal Giresun Üniversitesi.
BORÇELİK GTR 2017 SUNUMU Kağan SIRDAR Finansman Birim Yön.
Devlet Muhasebe Standartları
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tabloları
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
= + TEMEL MUHASEBE EŞİTLİĞİ VARLIKLAR SERMAYE BORÇLAR
BİLANÇO VE UYGULAMALARI
BİLANÇO VARLIKLAR KAYNAKLAR Aktif Toplamı Pasif Toplamı.
Şirket Adı Mali Performansa Genel Bakış
NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ
Bu bölümde bulunan hesap grupları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONSOLİDE MALİ TABLO ÖRNEKLERİ
Sunum transkripti:

IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006

Harreither2Vienna, March 14 and 15, 2006 Avusturya’da Mali Gözetimin Geçmişi –Mali Gözetimin 3 Ayağı Teknik hükümlerde ihtiyatlılık Teknik hükümleri kapsayan varlıklar Ödeme gücü (bireysel ve grup düzeyinde) Bireysel Mali Hesaplar Gözetim Önlemleri Bireysel Düzey Gözetim Önlemleri Bireysel Düzey Konsolide Mali Hesaplar Gözetim Önlemleri Grup Seviyesi Gözetim Önlemleri Grup Seviyesi Teknik Hükümler Varlık Kuralları Bireysel Ödeme Gücü Grup Ödeme Gücü

Harreither3Vienna, March 14 and 15, 2006 Muhasebe Çerçevesi  Yasal Çerçeve değişmiştir  Avrupa Yasal Çerçevesi –IAS-Yönetmelik 1606/2002: 3 Avusturya sigorta şirketini kapsamaktadır  Avusturya Yasal Çerçevesi –Konsolide hesaplar için IFRS zorunlu/izinli –IFRS yasak - bireysel mali durum tabloları (vergilendirme, kar dağılımı)  Gözetim Direktifleri esas olarak değişmemiştir.

Harreither4Vienna, March 14 and 15, 2006 Gözetimin Geçmişi  Avusturya Yasal Çerçevesi –Grubun ödeme gücünü şirketler aşağıdakilere göre hesaplayabilir Konsolide hesaplar veya Bireysel hesaplar –Ödeme Gücü Gerekliliği IFRS hesaplarına dayanarak hesaplanabilir –IFRS’de değişiklik  Grup ödeme gücüne yönelik yeni kurallar gerekmektedir. IFRS

Harreither5Vienna, March 14 and 15, ’e Kadar Sigorta Şirketleri İçin Yasal Çerçeve: –Konsolide hesaplarda aşağıdaki şirketlerin tam olarak konsolide edilmesi gerekmektedir Sigorta şirketleri Sigorta işi ile doğrudan ilgili etkinlikleri olan şirketler veya Yardımcı etkinlikleri gerçekleştiren şirketler –Tüm diğer şirketler Öz sermaye değerlemesi –Mantık: Konsolide hesaplarda etkinliklerin karışımı yoktur

Harreither6Vienna, March 14 and 15, ’e kadar sigorta şirketleri için Yasal Çerçeve: –Grup ödeme gücü aşağıdaki konsolide hesaplar için gereklidir Hesapları konsolide edilen tüm şirketlerin grup ödeme gücüne dahil edilmesi gerekir, Ama: Sigorta grubunun parçası olan şirketler bulunmaktadır (örneğin.. %20 hisseli ortaklıklar) ancak bunlar konsolide değildir  Bu şirketlerin bireysel hesaplarına dayanacak şekilde dahil edilmesi gerekmektedir.

Harreither7Vienna, March 14 and 15, itibarı ile sigorta şirketlerinin Yasal Çerçevesi: –Konsolide edilecek şirketlerde değişiklik (ulusal GAAP) Etkinlikleri dikkate alınmaksızın tüm yan şirketlerin konsolide edilmesi gerekmektedir. Farklı etkinlikler –Grup Ödeme Gücü Yeni Sorun  Şu anda sigorta grubunun parçası olmayan, hesapları konsolide edilmiş şirketler bulunmaktadır

Harreither8Vienna, March 14 and 15, İtibarı ile Sigorta Şirketleri için Yasal Çerçeve:  Çözüm I: Farklı etkinliklerin bilançoda ve kar zarar hesabında ayrılması –Farklı sektörlerdeki şirketlerin Aktif ve Pasifleri (A / P) ayrı olarak gösterilmektedir Sigorta sektörü Bankacılık sektörü Sektöre özgü bilanço düzenlemeleri ile diğer sektörler Diğer sektörler –Kar zarar hesabı için aynısı geçerlidir

Harreither9Vienna, March 14 and 15, İtibarı ile Sigorta Şirketleri için Yasal Çerçeve  Çözüm II: Ödeme gücü gereklilikleri olan diğer sektörlerdeki gözetilen şirketlerden kaynaklanan Ödeme Gücü Unsurları sadece bunların ödeme gücü gerekliliklerinin grup gerekliliklerine eklenmesi ile dikkate alınabilir.  FMA: Ayarlanan ödeme gücünü belirlemeye yönelik bir düzenleme yapılması olanağı

Harreither10Vienna, March 14 and 15, 2006 Avusturya’da IFRS uygulamasının öz sermaye üzerinde etkisi Öz Sermaye (Avusturya GAAP) Eşitleme ve CAT Adil Değer (varlıklar) Öz Sermaye (IAS/IFRS) Diğer Değişiklikler (+/-) DAC IFRS’nin ilk uygulaması sırasında ortalama + 1/3 Öz Sermaye Araçlarının Niteliklerinin Yeniden Değerlendirilmesi

Harreither11Vienna, March 14 and 15, 2006 “IFRS Öz Sermaye”  Ödeme Gücü Marjı  Ulusal GAAP’ye göre bilançoda gösterilen ve IFRS bilançosunda gösterilen öz sermayenin nitelik farkı  Tedbir süzgeçlerinin tanıtılması

Harreither12Vienna, March 14 and 15, 2006 Ödeme Gücü Marjının Olası Süzgeçleri  Tartışma Konuları (Bazı Örnekler): Eşitleme hükümlerinde kesinti Gayri maddi karaktere sahip ancak açık şekilde gayri maddi olarak sınıflandırılmayan bazı bilanço kalemlerinin dahil edilmemesi Öz sermaye olarak sınıflandırılan DPF miktarının dahil edilmemesi Mali araç ve mülk değerlemeyle ilgili gerçekleşmemiş sermaye kazanç ve kayıpları için özel muamele Nakit akış önlemlerinde kümülatif kazanç ve kayıpların dahil edilmemesi Alacaklar hükmünde ihtiyatsızlığın dahil edilmemesi …….

Harreither13Vienna, March 14 and 15, 2006 Gelecekte Karşılaşılacak Güçlük IFRS’nin bireysel hesaplara esas teşkil etmesi halinde  Mevzuatta ek değişiklikler gerekecektir