1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
Advertisements

1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
SAMSUN MEHTERAN Vurulduğunda arzı ve arşı titreten, yürüdüğünde ölümü bile korkutan, heybetiyle düşmanın yüreğine korku salan ve savaşa bayram havasında.
OSMANLI DEVLETİ’NDE 18.YÜZYIL ISLAHATLARI
III. Mustafa ( ) Tahta Geçme Yaşı: 40.9 Saltanat Süresi:16.3
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
HAZIRLAYAN: Ece BAŞYAZICI
OSMANLI TARİHİ GERİLEME DEVRİ ( )
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Müzik: Enstrümantal BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ .
Hazırlayan: Ferid Mövsümov Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şahin Emrah.
OSMANLI TARİHİ DURAKLAMA DEVRİ ( )
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
LALE DEVRİNDEN 3.SELİM’E YENİ GELİŞMELER VE ARAYIŞLAR DÖNEMİ
YARARLANILAN KAYNAK: SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
1.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
KLASİK DÖNEM OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ

TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
17.YÜZYILDA YENİLİK HAREKETLERİ
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
İstanbul’un fethi İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o.
Sultan II.Mahmut Reformların Başlaması

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ
Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
ZÜHRE NUR PEHLİVAN SABİRE DALKILIÇ YURDANUR TURELİ
XVII. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Burak Enes Kaya 11/B 1004.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
XVII. YÜZYIL ISLAHATLAR/ SİYASİ VE BİLİMSEL GELİŞMELER 3. ÜNİTE: ARAYIŞ YILLARI 2. ve 3. KONU.
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
OSMANLI DEVLETİ’NDE 17.YÜZYIL ISLAHATLARI I.AHMET (Osmanlı Hükümdarı)
Gerileme Dönemi Islahatları
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI
OSMANLI İPARATORLUĞU DURAKLAMA VE GERİLEME DÖNEMİ ( )
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk ?
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
Dönemin padişahı 3. Ahmet, sadrazamı ise Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır ile 1730 tarihleri arasında geçen süreye Osmanlı’ da ” Lale Devri” olarak.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
Osmanlı devleti ordu teşkilatında kendinden önce kurulmuş olan Türk-islam devletlerini örnek almıştır. osmanlı devleti fetih politikası üzerine kurulmuş.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
Sunum transkripti:

1

Ayasofya hakkında ne biliyorsunuz? Bizans döneminde kilise olarak yapılan Osmanlı döneminde Cami olarak kullanılan günümüzde ise müze olan Ayasofya… Yılbaşı kutlaması bize başka kültürlerden gelmiştir. Acaba hangi yollarla bize geçmiş olabilir?

Osmanlı Avrupa Etkileşimi 1699’dan 1732’ye kadar İstanbul’da kalan Vanmour’un Osmanlı Sarayında elçilerin kabulü ile ilgili resmi İki farklı kültürün karşılaşmasında nasıl bir etkileşim olur?

Osmanlı Avrupa Etkileşimi Osmanlıda Mehter Takımı bağımsızlığın yanında savaşlarda düşmana hücum sırasında askerin heyecanını ve savaşma şevkini artıran bir unsurdur. Ordumuzu coştururken çıkardığı sesle düşmanın moralini bozardı. Mehterler, harp meydanlarında gece karanlığında bile ordugâh nöbetçilerinin uyumaması için devamlı çalar ve aynı zamanda da Yektir Allah, diye bağırırlardı. Harp esnasında ise, padişahın veya seraskerin yanında durup, harp boyunca askerin cesaretini arttırmak ve düşmana dehşet vermek için çalardı. Mehterin kendine has bir yürüyüşü vardır. Üç adımda bir, yarım sağa ve yarım sola döner, yürüyüş esnasında mehter efradı, hep bir ağızdan, "Rahim Allah, Kerîm Allah" derlerdi.

Levni Kimdir?  Lale Devri'nin en tanınmış minyatürcüsüdür. Minyatür sanatına derinliği ve perspektifi getirmiş, yapay, yıldızlı ve canlı renkler yerine daha doğal renkler kullanmıştır.

Osmanlı Avrupa Etkileşimi Avrupalılarca, 18. asırdan itibaren "Yeniçeri müziği" diye adlandırılan müzik; önce Polonya, Avusturya sonra ise bütün Avrupa'da onların tabiri ile Yeniçeri bandoları kurulmuştur. Bestekâr Mozart ve Hayd da, mehter musikîsinin tesirinde kalarak, meşhur bestelerini meydana getirmişlerdir. Alman besteci Beethoven, "Büyük Senfoni"sinin son bölümünü, mehterin kös, davul ve zurnasıyla seslendirmiştir. Beethoven, "Türk marşı"nı mehterin bir cenk havasından adapte etti. Avusturyalı bestekâr Mozart'ın "Türk Marşı", Türk askerlerinin "Allah Allah" nidalarının, nakarat olarak tekrarından oluşur. Osmanlı Avrupa Etkileşimi

Avrupalılar Türklerden başka hangi alanlarda Etkilenmiştir? Türk ordularının kullandığı silahları ve taktikleri kullanması Tiyatro, bale, ve operalarda Türk yaşam tarzını işlemeleri Halı ve kilimlerimizdeki motiflerin çeşitli ressamlarınca kullanılması Türk Kahve pişirme ve içme adabının Fransızlarca aynen kullanılması İstanbul’da elçilik yapan Busbecg’in laleyi Avrupa’ya götürerek öğretmesi

Avrupa’nın Osmanlıya Etkileri

Osmanlı Avrupa Etkileşimi 15. Ve 16 yüzyılda Avrupa gerçekleştirdiği Coğrafi Keşifler, Rönesans ve Reform sayesinde bilim, kültür, sanat ve düşünce alanlarında gelişmiştir. Avrupa’daki bu gelişmeleri Osmanlı takip etmediği için Avrupalılar bir çok alanda Osmanlıyı geçmiştir.

Osmanlı Avrupa Etkileşimi Osmanlı devleti 1683 Viyana kuşatmasında başarısız olmuş ve çok ağır bir anlaşma olan 1699 Karlofça Anlaşmasını yapmak zorunda kalmıştı. 17. Yüzyılda eski gücümüze kavuşmak için genelde askeri alanda yenilik yapılmıştır. Osmanlı-Avusturya, Lehistan, Venedik arasında ayrı ayrı imzalanan bu antlaşmaya İngiltere ve Hollanda aracı oldu. Osmanlı Devleti bu anlaşmaya göre; 1 Mora, Dalmaçya kıyıları ve Ayamavra Adası’nı Venedik’e bırakacak. 2 Temeşvar ili ve Banat Yaylası hariç, bütün Macaristan ve Erdel’i(Romanya) Avusturya’ya bırakacak. 3 Podolya ve Ukrayna’yı Lehistan’a bırakacak idi. 4 Antlaşma 25 yıl sürecekti. Karlofça, Osmanlının batıda toprak kaybettiği ilk anlaşmadır. Bu antlaşmayla Osmanlı siyaset değişikliği yaşamıştır. Daha önceki batıda ilerleme amacı yerini, kaybettiği toprakları geri alma isteği almıştır. Yapılan bu antlaşma, Osmanlı’nın Avrupa’daki ilerleyişinin gerilemeye başladığının kanıtıdır. Gerileme 1921’e kadar sürmüştür.

Osmanlı Avrupa Etkileşimi 17. Yüzyılda Osmanlı Devleti kendini Avrupa’nın üstünde gördüğü için dışarıdan yenilik getirmemiş askeri, mali ve sosyal alanlarda yenilik yapmıştır. Özellikle Karlofça anlaşmasından sonra büyük topraklar kaybedilmesi ile Avrupa’nın bizi geçtiği kabul edilmiş ve Avrupa’dan yenilikler getirilmiştir. Bu yeniliklerde sorunların köküne inilmediği için istenen başarı elde edilememiştir. Lale Devri’nde III. Ahmet tarafından Avrupa'yı yakından tanımak ve gelişmeleri yerinde görmek için Yirmisekiz Çelebi Mehmet Efendi Fransa’ya elçi olarak gönderilmiştir.