Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Advertisements

SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ
Tarık Kaplan Bilgi İşlem Dairesi Başkanı
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
ULAKAAI Kimlik Federasyonu
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
CBS/GIS Destekli Akıllı Altyapı Çözümleri
SİSTEM GEREKSİNİMLERİ
Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (CBS) Kocaeli Modeli
Fizibilite Etüdü Danışmanlık Projesi
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Bahtiyar ÇETİN Endüstri Mühendisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi
CBS BİRİMİ 03 EYLÜL SBB bünyesinde Bilgi İ şlem Daire Başkanlı ğ ı’na ba ğ lı olarak CBS birimi bulunmaktadır. Mart 2012 tarihinde kurulmuş olup,
Strateji Geliştirme Başkanlığı SGB.net Sistemi Genel Tanıtımı
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
AĞ PROTOKOLÜ.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
1 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-2008 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİT ÇALIŞMALARI.
HR-WEB Web Tabanlı İnsan Kaynakları Uygulamaları
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
BİLGİSAYAR AĞLARI ve İLETİŞİM
DİADER ÖZEL DİYALİZ MERKEZLERİ DERNEĞİ
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
AĞ MİMARİLERİ.
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Elektronik Değişim BAŞLADI !!! E-Çözümler
TEST – 1.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi Bilgi Teknolojileri Altyapısı
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
Universal Bilgi Teknolojileri
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIMI 20 NİSAN 2007 ANKARA SAĞLIK KODLAMA REFERANS SUNUCUSU SKRS Hakan ÖZER Bilgi ve Yönetim Sistemleri Danışmanı.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
DISASTER RECOVERY SOLUTION
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Ağlar ve Veri İletişimi
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Yazılım Geliştirmenin Robotik Hali NETIGMA 1.
T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
Akıllı İstemcileri Geliştirmek ve Dağıtmak
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Bir 802.1x Kimlik Kanıtlama Uygulaması: EDUROAM Figen Bozkurt Şule Toker
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR
BİLGİ İŞLEM YAPILANMASI
DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?
Active Directory.
PROXY SERVER YASİN ÇAKIR
ACTIVE DIRECTORY.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
BOZOK ÜNİVERSİTESİ Merkezi Kimlik Doğrulama Sistemi
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
IP Telephony ve Tümleşik Uygulamalar
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
BLOCKCHAİN NEDİR ? Blok zinciri, ilk defa Bitcoin ile ortaya konulmuş olan, içerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli.
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
Sunum transkripti:

Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Sistem Mimarisi Entegrasyon Alternatifleri Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Mevcut Durum

Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısı Coğrafi Bilgi Sistemleri Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısı ÇOB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda kullanılmakta olan CBS uygulamaları ve mevcut coğrafi veri setleri belirlenerek, bu veri setlerinin verimli bir şekilde tek bir veritabanı sistemi üzerinden yönetimini sağlayabilecek üst seviyede bir CBS Altyapısı kurulmuş ve gerekli optimizasyonlar gerçekleştirilmiştir. Sistem, 3 katmanlı bir mimari üzerine bina edilmiştir. VERİ KATMANI İnstance RDBMS (RAC) ORACLE SDE NetGIS GeoServer Web Servis Diğer SERVİS KATMANI UYGULAMA KATMANI Esri ArcGIS Server NetGIS Server

CBS sistemi toplam 17 sunucu üzerinde hizmet vermektedir. Coğrafi Bilgi Sistemleri Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapı Mimarisi CBS sistemi toplam 17 sunucu üzerinde hizmet vermektedir.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Düzeni Planı yapma yetkisi olan İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyeleri ile arasındaki kurumsal entegrasyonu sağlamak üzere 3 Sistem Mimarisi Alternatifi öngörmektedir.

Alternatif I (Servis Odaklı Model) Yetkili kurumların kendi sistem mimarileri üzerinden Bakanlığa servis sağladıkları yapı. Alternatif II (Dağıtık Mimari Modeli) Yetkili kurumların Bakanlık sistem mimarisini dolaylı olarak kullandıkları dağıtık mimari yapısı. Alternatif III (Doğrudan Kullanım Modeli) Yetkili kurumların Bakanlık sistem mimarisini doğrudan kullandıkları yapı. Servisler Bakanlık Altyapısı Kurumsal Entegrasyon Uygulama Replikasyon Dağıtık Mimari Veritabanları Uygulama Bakanlık Altyapısı Bakanlık Sistem Mimarisi

Alternatif I (Servis Modeli) Bu alternatifte, Çevre Düzeni Planı yapma yetkisine sahip olan İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyelerinin, Bakanlık standartlarına uygun olarak tasarladıkları veritabanında bulunan plan verilerini, kendi sistem mimarileri üzerinden Bakanlığa servis ettikleri öngörülmüştür. Bakanlık, uygulamalarında bu servisleri doğrudan kullanabilecektir. Veritabanı: Yetkili kurumlar tarafından, Bakanlık standartlarına uygun olarak üretilir. Plan verileri bu veritabanlarında saklanır. Bakanlık veritabanı ile herhangi bir replikasyon söz konusu değildir. Servis: Kurumların kendi sistem mimarileri üzerinden servis edilir. Uygulama: Web uygulamaları Bakanlığın CBS web sunucuları üzerinden sunulur.

Alternatif I (Servis Odaklı Model) Bileşenleri: SOA* Altyapısı: Servis sağlayıcıları ile servis alıcılarını bağlar. Servis Alıcı Browser Servis Alıcılar (İstemciler) Web Servisleri SOA Altyapısı Sağlayıcılar (Kurumsal Altyapı) Servis Sağlayıcı Kurumsal CBS Kurumsal CRM SOA* Service Oriented Architecture

Çevre ve Orman Bakanlığı Alternatif I (Servis Odaklı Model) Yapısı: İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyeleri S 3 ....Servisler S 2 S 1 Network Web Uygulaması S CBS Web Sunucuları CBS Uygulama Sunucuları Coğrafi Veritabanı Veri Sunucusu Çevre ve Orman Bakanlığı

Alternatif I (Servis Odaklı Model) Genel İşleyiş Modeli

Alternatif II (Dağıtık Mimari Modeli) Bu alternatifte, Çevre Düzeni Planı yapma yetkisine sahip olan İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyelerinin, Bakanlık standartlarına uygun olarak tasarladıkları veritabanında bulunan plan verilerini periyodik olarak Bakanlıkta bulunan Planlama Veritabanı ile senkronize ettikleri (replikasyon) öngörülmüştür. Servisler ve Uygulama Bakanlık sistem mimarisi üzerinden gerçekleştirilecektir. Veritabanı: Kurumlar tarafından, Bakanlık standartlarına uygun olarak üretilir. Plan verileri bu veritabanlarında saklanır ve Bakanlıkta bulunan Planlama Veritabanı düzenli replikasyon sağlanır. Servis: Plan verileri doğrudan Bakanlıkta bulunan sunucular üzerinden servis edilir. Uygulama: Uygulama Bakanlık tarafından geliştirilerek kullanıcılara açılır.

(İl Özel İdareleri, Belediyeler..) Alternatif II (Dağıtık Mimari Modeli) Bileşenleri: Ana Veritabanı (Bakanlık) Alt Veritabanı (İl Özel İdareleri, Belediyeler..) Replikasyon 1 “Replikasyon” Veritabanında yapılan değişiklikler periyodik olarak/isteğe bağlı olarak senkronize edilirler.

Alternatif II (Dağıtık Mimari Modeli) Bileşenleri: 2 İl Özel İdaresi / Büyükşehir Belediyesi “Dağıtık Mimari” Kullanıcı Kullanıcı Replikasyon Yetkili Kurum kullanıcıları, veri girişi ve güncellemelerini doğrudan yerel veritabanı üzerinde yaparlar. Bakanlıkta bulunan Ana Veritabanı ile Yerel Veritabanı arasında bağlantı kopsa bile kullanıcılar yerel veritabanında çalışmaya devam edebilirler. Replikasyon Kullanıcı Yerel Veritabanı Veri Merkezi Replikasyon Kullanıcı Kullanıcı Ana Veritabanı Sunucu Bakanlık

Çevre ve Orman Bakanlığı Altyapısı Alternatif II (Dağıtık Mimari Modeli) Yapısı: İl Özel İdareleri ve Büyükşehir Belediyeleri ...Coğrafi Veritabanları Replikasyon Replikasyon Network Dağıtık Mimari Replikasyon Coğrafi Veritabanı Veri Sunucusu CBS Uygulama Sunucuları S Uygulama CBS Web Sunucuları Çevre ve Orman Bakanlığı Altyapısı

Alternatif II (Dağıtık Mimari Modeli) Genel İşleyiş Modeli: Replikasyon Repl. Replikasyon Replikasyon Replikasyon Replikasyon Replikasyon Repl. Replikasyon Replikasyon Replikasyon Replikasyon Replikasyon Replikasyon Replikasyon Replikasyon

Alternatif III (Doğrudan Kullanım Modeli) Yetkili Kurumların Bakanlık Sistem Mimarisini Doğrudan Kullandıkları Yapı Veritabanı: İl Özel İdaresi ve Belediyeler ürettikleri plan verilerini doğrudan Bakanlığın veritabanına aktarırlar. Servis : Plan verileri doğrudan Bakanlığın servis yapısı üzerinden sunulur. Uygulama: Uygulama Bakanlık tarafından geliştirilerek kullanıcılara açılır.

Alternatif III (Doğrudan Kullanım Modeli)

TEŞEKKÜRLER…