Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
PLANLAMA PORTALI YAZILIM MİMARİSİ Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Ahmet SEVİNÇ Bilgisayar Yük. Müh. İşlem Coğrafi Bilgi Sistemleri

2 SUNUM İÇERİĞİ Plan Tadilat Otomasyonu Uygulama Mimarisi
Zengin İnternet Uygulaması (RIA) Servis Yönelimli Mimari (SOA) Veritabanı Mimarisi Kullanılan Teknolojiler

3 PLAN TADİLAT OTOMASYONU

4 UYGULAMA MİMARİSİ Güvenlik Katmanı İstemci Katmanı Uygulama Katmanı
Veri Tabanı Katmanı

5 KATMANLI MİMARİ RIA uygulaması üç katmandan oluşur: Sunum katmanı, İş katmanı ve Veri katmanı. Sunum katmanında genellikle arayüz ve sunum mantığı bileşenleri; İş katmanında iş akışları, iş bileşenleri ve iş objeleri; Veri katmanında ise veri erişim bileşenleri, veri erişiminde kullanılan yardımcı fonksiyonlar ve dış servislere erişmek için kullanılan dış servis aracıları (service agents) bulunur.

6 SUNUM KATMANI Uygulama tek bir arayüz üzerinden hem MIS hem de GIS hizmetlerini kullanıcılara sunmaktadır. İstemci tarafında Tarayıcı ve İzole Edilmiş Depolama Alanı bulunmaktadır. Bu alan uygulamayı istemci tarafından yapılandırmak için kullanılan dosyaları barındırmaktadır. Tarayıcı içinde bulunan Plug-In bileşeni ArcGIS Sistemine Esri tarafından sağlanan uygulama programlama arabirimi (application programming interface - API) ile erişmektedir ve güçlü GIS fonksiyonlarının kullanımı sağlanmaktadır.

7 Bu konuda ciddi bir tecrübe birikimimiz sözkonusudur.
ZENGİN İNTERNET UYGULAMASI (RIA) Uygulama mimarisi bir Zengin İnternet Uygulamasıdır (Rich Internet Application – RIA) RIA tabanlı uygulamalar zengin grafik içeriği ve esnek arayüz imkanları sağlarlar. Web uygulamasının sağladığı kurulum ve bakım kolaylığını da barındırırlar. RIA uygulamaları bir tarayıcı plug-in’i içinde çalışırlar. Plug-in bileşeni zengin grafik desteği için kütüphaneler sağlar ve güvenlik amaçlı yerel kaynaklara erişimi sınırlandırır. RIA uygulamalarında istemci tarafta yoğun ve karmaşık kodlar çalıştırılır ki bu sayede Web sunucusundaki yük azaltılmış olur. Esri zengin CBS içeriğini sunmak için RIA’yı güçlü bir teknoloji olarak görmektedir. Şirketimiz tarafından da 3 yıldır bu teknoloji ile kapsamlı uygulamalar geliştirilmiş ve esnek çözümler sağlanmıştır. Bu konuda ciddi bir tecrübe birikimimiz sözkonusudur.

8 İŞ KATMANI Plan Tadilat Otomasyonu ile ilgili tüm fonksiyonların geliştirildiği ve yönetildiği katmandır. İş katmanı GIS ve MIS Web servis uygulaması olmak üzere iki ana bileşenden oluşmaktadır. Bu Web servisleri birbirleri ile haberleşmektedirler. Sunum katmanı iş katmanındaki web servislerini doğrudan kullanarak çalışmaktadır.

9 VERİ KATMANI GIS Web Servisleri GIS Veri Katmanı üzerinden ArcGIS Server’a erişmektedir. Her türlü coğrafi sorgu, analiz ve hesaplama ArcGIS Server üzerinden yürütülmektedir. Uygulama üç adet veritabanı ile desteklenmektedir. Bunlar sırasıyla Otomasyon Veritabanı, Planlama Coğrafi Veritabanı ve Karar Destek Veritabanıdır.

10 GÜVENLİK ALT YAPISI MIS Web Servisleri yetkilendirme ve güvenlik gibi altyapılarla iletişim kurmaktadır. GIS Web Servisleri bu hizmetleri MIS Web Servisleri üzerinden almaktadır. Https desteği, LDAP desteği, Kullanıcıların güvenlik alt yapısından geçmeden Sunum, İş ve Veri katmanlarına erişimi bulunmamaktadır.

11 DIŞ SERVİS ARACI Uygulama, Bakanlık bünyesinde kullanılan Personel Bilgi Sistemi ve Elektronik Doküman Yönetim Sistemi uygulamaları ile bu uygulamaların sağlayacağı Web Servisleri aracılığıyla entegre olmacaktır. MIS Web Servisleri’nin Veri Katmanında bulunan Dış Servis Aracısı (service agent) modülü bu iletişimi sağlamaktadır. Servis Aracısı Kalıpları birden çok servis kaynağından gelecek servisleri tek yerden olay tabanlı (event-driven) bir mekanizma üzerinden yönetmek için geliştirilmiş çözümlerdir. Bu objeler sayesinde dış servis çağırma karmaşıklığı azaltılır ve uygulama kendi işlerine yoğunlaşır.

12 TASLAK ARAYÜZLER

13 TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU)
Giriş Ekranı

14 TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU)
Harita Araçları

15 TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU)
Özniteliğe Göre Sorgulama Aracı

16 TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU)
Sorgulama Yapmak İlgilendiğiniz katmanı seçin (1) İlgili alanı seçin (2) Örnek değerlere ihtiyacınız varsa tekil değerleri listeleyin (6-3) Sorgunuzu hazırlayın (4-5) Sorguyu başlatın (7)

17 TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU)
Sonuçları İncelemek Sorgu tamamlandıktan sonra aşağıdaki panelden sonuçları inceleyebilir, sol kolondaki ‘Yakınlaşma’ butonu ile harita üzerinde ilgilenilen nesneyi görüntüleyebilirsiniz.

18 TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU)
Sonuç İstenilen nesneye yakınlaşıldığında araç otomatik olarak küçülecektir, yeni sorgu için başlığa çift tıklayabilir veya ‘Genişlet’ butonuna basabilirsiniz.

19 KULLANILAN TEKNOLOJİLER
Microsoft Visual Studio 2010 Silverlight 4.0 WCF (Windows Communication Foundation) Esri Teknolojileri (ArcGIS Server, ArcSDE, ArcGIS API for Silverlight / WPF) Oracle / Sql Server (Veri tabanı bağımsız)

20 TEŞEKKÜR EDERİM


"Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları