Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR"— Sunum transkripti:

1 SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR

2 SERVER NEDİR ? Server (sunucu), bilgisayar ağları üzerinde, diğer kullanıcıların kullanımına açık kaynak, bilgi ve verilerin depolandığı bir bilgisayar birimidir. 

3 Barındırma yapılarına göre sunucu çeşitleri;
1. Shared Hosting (Paylaşımlı Sunucu) 2. Co-location(Sunucu Barındırma) 3. Dedicated(Kiralık)

4 SHARED HOSTİNG Adında da anlaşılacağı gibi bir sunucunun paylaşıma açılıp içerisinde çok sayıda,sunucunun özeliğine bağlı olarak arası veya daha fazla sayıda web sitesi barındırmak için kullanılır.Maliyet olarak düşüktür yeni başlayan birisi için uygun sunucu tipidir.

5

6 CO-LOCATİON Kendi sunucumuzu özel hazırlanmış veri merkezlerinde yüksek hızda hizmet bağlantısı ile yayına açar.Kendinize ait bir web sunucunz varsa bunu barındırma hizmeti sağlayan firmalara gönderip sadece elektrik ve hat maliyetini ödeyerek sitelerinizi kendi sunucumuzda toplayıp yönetebilir,taşınmak istediğiniz de sadece kasanızı alıp yeni firmanızda elektriğe bağlayıp kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

7

8 DEDİCATED HOSTİNG Bu hizmete talep ettiğiniz sunucu anlaşmanıza bağlı olarak sizin adınıza temin edilir,bazı firmalar bu hizmetin anlaşmasını sözleşme bitiminde sunucunun size ait olacağı tahüdünü verebilirler,normal şartlarda fiziksel makinanın ortalama maliyetini ve buna bağlı olarak bant genişliği ve elektrik ücreti ayrıca ödersiniz.

9

10 Fiziksel olarak server çeşitleri;
Rack Mounted Server Blade Server Standart Server olmak üzere üçe ayrılır.

11 RACK MOUNTED SERVER Günümüzde en çok kullanılan server çeşitlerinden biridir. Az yer kapladığı ve kabinetlerde kolayca muhafaza edilmesinden dolayı oldukça kullanışlıdır. Türleri U ile ifade edilmektedir. Bu değer kabinette kapladığı yere göre değerlendirilmektedir. 1U 1.75 inç yüksekliğe eşdeğerdir.

12

13 BLADE SERVER  Daha gelişmiş veri merkezlerinde kullanılan bu sunucular, bir şase üzerinde ,serverin çalışması için gerekli tüm donanımların farklı kasa şeklinde toplandığı bir sunucu türüdür. Herhangi bir güç kaynağı yoktur ve enerjiyi şaseden almaktadır. Sunucunun çalışması için gerekli olan tüm Network , Storage gibi ekipmanlar , bir şase üzerinde toplanabilir. En büyük avantajı, herhangi bir arıza durumunda , hiçbir kesinti olmadan müdahale edilebilir olmasıdır.

14

15 STANDART SERVER Küçük/orta işletmelerde , veritabanı veya dosya saklama amaçlı kullanılan sunuculardır.

16 Kullanım alanlarına göre sunucu çeşitleri;
Proxy Sunucusu Mail Sunucusu Uygulama Sunucusu İletişim Sunucusu FTP Sunucusu Sanal Sunucusu

17 Proxy Sunucu-Server: Web tarayıcılar ve istemciler arasında köprü görevi görür. istekleri filtre etmek, performansını artırma ve bağlantıları paylaşma gibi görevleri vardır. Mail Sunucusu: Kurumsal bir ağ üzerinden tüm posta taşıma görevlerini görebilen sunuculardır. Uygulama Sunucusu: (application server) Birçok uygulamalar’ın , clientler ile haberleşmesini sağlayan ve özel verilerin saklanmasını , korunmasını sağlayan özel sunuculardır.

18 İletişim sunucuları: (communication server) Anlık mesajlaşma IM ve haberleşme gibi ihtiyaçları karşılayan gerçek zamanlı iletişim sunucu çeşitleridir. FTP Sunucusu: File Transfer Protocol , bilgisayarlar arasında verileri güvenli bir şekilde taşımaya ve saklamaya yarayan sunuculardır. Sanal sunucu: Günümüzde sanal sunucuların sayısı normal sunucuları geçmiş durumdadır. Bir donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. 

19 Beni dinlediğiniz için teşekkürler…
Hazırlayan:Nurşen Tunçay


"SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları