Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Mühendisliği Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 7 Veritabanı Birleştirme (Consolidation) Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2 Multitenant Mimarisi Oracle 12c'den önce bir bilgisayarda yaratılan her veri tabanı ayrı bir instance ile ilişkilendiriliyordu. Dolayısıyla her veritabanına ait ayrı bir SGA alanına yer tahsisi gerekmekteydi. Oracle 12c ile gelen "Multitenant: Çok-kiracılı" Mimarisi ile birçok veritabanı tek bir instance tarafından idare edilebilmektedir. CDB (Container Database): PDB'lere ev sahipliği yapan instance'ın asıl sahibidir PDB (Pluggable Database): Bir CDB altında yer alan yerel şemalara ve şema nesnelerine sahip, 11g sürümündeki veritabanı gibidir.

3 4 elemanlı bir CDB: Kök, Çekirdek ve 2 adet PDB
Kök (CDB$ROOT): Oracle metadata'sını ve genel kullanıcıları içerir. Çekirdek PDB (PDB$SEED): CDB'nin yeni PDB'ler yaratmak için kullandığı şablondur. Kullanıcı tarafından eklenen PDB'ler aynı SGA ve arkaplan işlemlerini paylaşır.

4 Multitenant Mimarisinin Faydaları
Büyük işletmelerde genellikle her biri farklı fiziksel sunucularda bulunan (işletim sistemleri de farklı olabilir) yüzlerce veritabanı kullanılabilmektedir. Günümüzde üretilen çok işlemcili sunucuların gücü düşünüldüğünde, her veritabanını idare etmek için kullanılan yüzlerce farklı sunucunun her birinin %10 kapasite ile çalışması kaynak israfı olarak düşünülebilir.

5 VT Birleştirmesiz Yapı
Problemi küçük ölçekte göstermek için 11 farklı veritabanının kendi uygulamalarının ve sunucularının olduğunu düşünelim. 2 veya 3 veritabanı ile ilgilenen farklı DBA'lar ve onların takım lideri olan bir yönetici (Head DBA) olsun. Bu veritabanlarının her biri fiziksel olarak kaynak israfına neden olacağı gibi, veriyi mantıksal olarak sanal veritabanlarına paylaştırmada da idari, güvenlik ve taşınabilirlik sorunları olabilecektir.

6 VT Birleştirmeli (Consolidation) Yapı
Düşük maliyet Veri ve kodun daha kolay ve hızlı taşınabilmesi Fiziksel veritabanının daha kolay yönetimi ve izlenmesi Performance için Tuning işleminin tek SGA üzerinde çalışıldığı için kolay olması Yerel ve genel kullanıcı mantığı ile kolay yetkilendirme işlemleri

7 CDB Yaratma Eğer veritabanı yaratılırken ENABLE PLUGGABLE DATABASE kullanılırsa CDB türünde veritabanı yaratılır. CREATE DATABASE ... ENABLE PLUGGABLE DATABASE Kök (CDB$ROOT) ve Çekirdek PDB (PDB$SEED) otomatik olarak yaratılmış olur:

8 PDB Yaratma PDB yaratmak için ise CREATE PLUGGABLE DATABASE ifadesi kullanılır. Bu PDB otomatik olarak kökte yer alan, metadata ve sistem nesnelerini içeren veri sözlüğünün tamamına sahip olur. Bir PDB sadece bir CDB içinde yer alabilir başka bir PDB içinde olamaz. PDB yaratmanın değişik yöntemleri vardır:


"Bilgisayar Mühendisliği Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları