Site Türleri ve Yapıları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Web uygulamalarında yeni bir yaklaşım AJAX
Advertisements

Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Web 2.0 Nedir Eğitimde Nasıl Kullanılır?
Türkiye’deki Kamu İnternet Siteleri Ne Kadar Vatandaş Odaklı?
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
Web Sitesi Yapılış ve Yayınlanma Aşamaları
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
İnternet Siteleri Yönetimi
(Bilişim Sektörüne Nitelikli Ara Eleman Yetiştirilmesi Projesi)
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
Flash Player ©, sistemin sorunsuz çalışması için gerekli bir programdır. Sayfaları daha sağlıklı takip edebilmek için bilgisayarınızda bu programın 8.0.
Web kullanım madenciliği ve kişiselleştirme
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
FRAMEWORK.
AĞ PROTOKOLÜ.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
SANAL GÜVENLİK.  Günümüzde hızla değişen teknolojiyle birlikte herşey internet üzerinden yapılmakta.  Online oyun kullanıcıları ve e- ticaret ile alışveriş.
Muhammed ALTINTAŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2012
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
Web Tasarımı Nedir?.
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
CONTENT MANAGEMENT SYSTEM (İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ)
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
İŞLETİM SİSTEMİ WİNDOWS AYARLAMA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dsi Baraj Orta Okulu.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Bilişim Teknolojileri Alanı
D IJITAL V ATANDAŞLıK VE E- DEVLET U YGULAMALARı.
E- Ticaret Altyapısı.
Bilişim Suçları Ve Güvenlik
İNTERNET ADRESLERİ.
ELEKTRONİK TİCARET TÜRLERİ
İNTERNET ADRESLERİ.
Yazılım Geliştirme Projesi
XII. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ TANITIM TOPLANTISI Deniz Bayhan Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Üyesi Üyesi.
WEB TASARIMI İNTERNET TEKNOLOJİLERİ.
Hizmet İşlemleri Yönetimi Dersi Dönem Projesi Güz Dönemi.
Web Tasarım Nedir? Web tasarımı, bir ürünü ya da hizmeti veya bir bireyin reklam ve tanıtımını yapmak üzere veyahutsa toplumu eğitici ve öğretici çalışmalarla.
Hazırlayan: EMRAH HAS. Eşzamanlı ya da eş zamansız, metin, grafik, animasyon, ses, video gibi içeriğin tamamen işlenmiş, yarı işlenmiş ya da ham veri.
Bölümün Amacı Bu bölüm, bilişim teknolojisinin evrimini incelemektedir. Bölüm, örgütsel işlemlere uygulanan bilişim teknolojisi sistemlerine göz atarak.
HONDA CR-Z Proje Önerileri. PV : imp/ ay UV : kişi / ay * Belirtilen trafik ve tekil kişi rakamları Google Analytics Şubat raporundan.
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 3 BİLİŞİM SİSTEMİ YAKLAŞIMLAR ve ORGANİZASYONA ETKİLERİ.
TELEFONDA KRİTİK BİLGİ PAYLAŞMAYIN  Yöneticileriniz de dahil hiç kimse ile kurum ve personele ait kritik bilgiyi telefondan paylaşmayın.  Telefon ile.
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
Psikolojik Danışman: Hasan KARAKIŞ.  Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya.
3 Haziran 2008 İçerik Yönetim Sistemleri (İYS) Umut TEKGÜÇ QuickWASP Limited (
Önemli Olan Her Şeyinizi Korur 2013 NORTON RAPORU SİBER SUÇ VAKALARI Hayatlarında en az 1 kez siber saldırıya maruz kalan yetişkinlerin oranı% 63 % 61.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
WEB TABANLI DESTEK.
İNTERNET ADRESLERİ.
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
HAZIRLAYAN: ELİS MERCAN( )
Ask Question.
İNTERNET ADRESLERİ.
Active Directory.
VİRÜS ÇEŞİTLERİ VE BULAŞMA YÖNTEMLERİ. VİRÜS NEDİR? Bilgisayar virüsleri, aslında "çalıştığında bilgisayarınıza değişik şekillerde zarar verebilen" bilgisayar.
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
İNTERNET ADRESLERİ. İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim.
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
Web Tasarımı Nedir?.
Sunum transkripti:

Site Türleri ve Yapıları Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM

Site Türleri Halka açık Web Siteleri: Belirli bir sınıfın erişimine kapalı olmayan İnternet sayfalarıdır. İç İnternet, intranet. Bir kuruluşa özgü güvenlik duvarının arkasında yer alıp Internet ağının protokol ve teknolojilerini kullanan bilişim ağı (TBD). Dış Internet, extranet: Güvenli bir örün yapısı üzerinden Internet ağını kullanarak birbirleriyle iletişim kuran ve birçok ayrı intranet’ten oluşan ticari bilişim ağı. Bir kuruluşun dış tanıtımı ve başka kuruluşlarla bilgi alışverişi için yetki verilmiş dış kullanıcılara açık olan şirket intranet ağı (TBD).

Site Türleri İç İnternet Dış İnternet İnternet Kullanıcı hakkında bilgi Yüksek Orta Düşük Kapasite Planlama Mümkün Genelde mümkün Zor veya imkansız Bant Genişliği Değişebiliyor Çok değişken Teknoloji kurabilme Evet Sık sık Çok nadir

Etkileşime Göre Gruplandırma Durağan (statik): İçeriğin oldukça sabit olduğu, kullanıcıların görünümü ve gösterilecek veri miktarını genelde değiştiremediği web siteleridir. Bir başka deyişle, kullanıcıların site içeriğini belirlenen sıra (düzen) içerisinde görebilmekten başka site içeriğine müdahale pek edemediği web sayfalarıdır. Etkileşimli (interactive):İnsanın etkin biçimde etkileştiği, insandan girdi kabul eden insan-makine ara yüzüne ilişkin; örneğin etkileşimli işletim, etkileşimli grafik ekran.

Değişiklik Sıklığına Göre Statik ve dinamik olarak ikiye ayrılıyor. Burada Statik içeriği kullanıcıya göre değişmeyen siteleri ifade ediyor. Dinamik ise içeriğin kullanıcıya göre değiştiği siteleri ifade ediyor. Kişiselleştirilmiş web siteleri: Web sitesinin ve hizmetlerinin bireysel müşterilerin gereksinimlerinin (görüntü, içerik ve sayfalarda izin verilen teknolojiler) incelenmesinden sonra uyarlanması

Sayfanın Oluşturulduğu Zamana Göre Dinamik olarak oluşturulan sayfalar: Kullanıcının talep ettiği anda oluşturulmuş sayfalardır. Bu sitelerde genelde arka planda çalışan bir veritabanı vardır.

Büyüklüğüne Göre Gruplandırmak <10 sayfa Çok küçük site 10-100 sayfa Küçük site 100-1.000 sayfa Orta boy bir site 1.000-10.000 sayfa Büyük site <10.000 sayfa Çok büyük site Küçük ve çok küçük siteler genelde çok özellik barındırmazlar ve bir veya birkaç kişi tarafından yönetilirler. Orta boy siteler küçük bir grup tarafından yönetilirler ve daha karmaşık teknolojileri barındırırlar. Büyük ve çok büyük siteler kayda değer sayıda insan tarafından yönetilirler.

Kullanılan Teknolojiye Göre Doküman ve uygulama merkezli

Görünüşe Göre Gruplandırma Metin tabanlı GUI stilleri Simgesel (Metaphorical) Deneysel

Amacına göre Ticari siteler Eğlence siteleri Bilgi siteleri Portallar (yönlendirme amaçlı) Sanatsal siteler Kişisel siteler Topluluk siteleri

Ticari Siteler Temel bilgi verme / yayma Destek Yatırımcı ilişkileri Halkla ilişkiler Çalışan bulma E-ticaret Bu hedeflerin genel amacı ise direkt olarak veya dolaylı yollardan şirkete fayda sağlamaktır.

Amaçlarına Göre Bilgi verme: Asıl amacı bir ticaret hareketi yaratmak yerine bilgi vermek olan sitelerdir. Eğlence: Bu sitelerde tasarımda yenilik ve sürprizlere, sitenin yapı veya bütünlüğünden daha çok önem verilen konular olabilir. Portallar: İnsanların genelde web’de sörf yaparken başladıkları sitelerdir ve insanların istedikleri bilgileri bulmasına yardımcı olur. Mümkün olduğu kadar çok bilgi bulundururlar ki hem kullanıcılar istedikleri bilgileri bulsunlar hem de başka sayfalara gitmesinler.

Amaçlarına Göre Topluluk: Site ziyaretçileri arasında kolay etkileşim sağlarlar ve önceden hazırlanmış içeriği göstermek yerine site ziyaretçilerine ortak buluşma yeri sağlarlar. Sanatsal: Sanat siteler yaygın web geleneklerine bağlı olmayan tasarımlar içerebilirler. Kişisel: Kişisel web sayfasında yayınlanan bir bilginin, şehirdeki ilan panosuna asılan bilgiden farklı olmadığını unutmayın. O bilgiyi kimin görebileceğini veya o bilgiyle ne yapacağını asla tahmin edemezsiniz.

Site Yapıları Site yapıları mantıksal ve fiziksel yapı olarak ikiye ayrılır. Kullanıcıya göre web sayfasının mantıksal yapısı, fiziksel yapısına göre çok daha önemlidir. k* Eğer mümkünse kullanıcıya fiziksel yapıyı göstermeyin. k* Web sitesinin fiziksel yapısı mantıksal yapısı ile birebir örtüşmek zorunda değildir.

Site Organizasyon Modelleri Çizgisel (Linear): Tamamen çizgisel:

Site Organizasyon Modelleri Çizgisel (Linear): Seçenekli çizgisel:

Site Organizasyon Modelleri Çizgisel (Linear): Opsiyonlu çizgisel:

Site Organizasyon Modelleri Çizgisel (Linear): Kenarlara Taşan çizgisel:

Site Organizasyon Modelleri Izgara Modeli (Grid):

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Dar Ağaçlar:

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Geniş Ağaçlar:

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Web Ağaçları:

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Web Ağaçları: Basit site hiyerarşisi

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Web Ağaçları: Geri dönüşü de gösteren site hiyerarşisi

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Birbirine Geçmeli:

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Karışık Biçimler:

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Karışık Biçimler:

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Karışık Biçimler:

Site Organizasyon Modelleri Hiyerarşili Modeller: Karışık Biçimler:

Kullanılabilirlik ve Web Yapıları Kullanıcıya göre basit web sayfası yapısı

Kullanılabilirlik ve Web Yapıları Gerçek yapı oldukça karmaşık olabilir

Kullanılabilirlik ve Web Yapıları Karmaşık bir kullanıcı oturumunun içerik yapısı

Açık ve Katı (Gizli) Yapılar Bir web sitesinin bütün sayfalarına adresini yazıp ulaşabiliyorsanız bunlara açık (porous) siteler denir. Gizli sitelerde ise sadece bazı anahtar sayfaların adreslerini yazıp ulaşabilirsiniz.

Açık ve Katı (Gizli) Yapılar Artıları Negatif yanları Açık Kontrol kullanıcıdadır. Herhangi bir sayfaya direkt adres yazılıp ulaşılabilir. Bir adresi (yapıyı) değiştirmek kullanıcının istediği içeriği bulmasını zorlaştırabilir. İlan, yönlendirme veya kurulum gibi ortak bir giriş sayfası içermez. Gizli Site yapısı kolayca değiştirilebilir bu yüzden değişiklik ve yönetimi kısmen kolaydır. Kullanıcıyı bilinen noktadan giriş yapmaya zorlar. Kullanıcının izleyebileceği adımları tahmin edebilmeyi mümkün kılar. Kontrolü kullanıcıdan alır. Arama motorlarının verimliliğini düşürür.

Derin’e Karşı Sığ Siteler ö* Site derinliği olarak 3 adımı hedefleyin. ö* Hedefe doğru her tıklamada doğru yolda olduğunu gösteren (söyleyen) geri besleme verin, geri beslemesiz en fazla 3 adım olsun. ö* Linkler gruplandırıldığında geniş web sayfaları için bir sayfada en fazla 25-81 bağlantı olmasını sağlayın. Önemli sayfalar için daha fazla bağlantı sağlayın.

Ayıklama Yeni kullanıcılar daha düzenli, tahmin edilebilir yapılı siteleri tercih ederler. Sık kullanıcılar veya bilgili kullanıcılar kontrolün kendilerinde olmalarını isterler ve daha çok yönlendirme seçeneği olan sayfaları tercih ederler.