ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez
Advertisements

SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
HUKUKTA ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI İSVEÇ’TE UZLAŞMA MÜESSESESİ VE TÜRK HUKUKUNDA BENZERİ UYGULAMALAR SEMİNERİ İzmir Eylül 2011.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Avusturya Deneyimi Bilgi toplama ve raporlama Özellikle gecikmiş iş yükü ile mücadele.
TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI
Kamu Personeli Verimlilik Projesi
ARABULUCULUK EĞİTİMİ PROGRAMI SONUNDA
KORUYUCU AİLE NEDİR?.
İlçemizde tüm okullarda ödül yönergesi Eğitim – Öğretim yılında uygulanmaya başlanmıştır.Tüm okullar her iki dönemde de ziyaret edilerek önce.
HAYAT BOYU ÖĞRENME VE ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ ROLÜ
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
GENEL OLARAK MAHKEMELER
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 3 UYGULAMA VE MEVZUAT HAKKINDA SORUNLAR VE ÇÖZÜM.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Türkiye Adalet Akademisi HMK Toplantısı
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Kim, Kimdir? -.
1 Alternatif Anlaşmazlık Çözümü Nedir? Raichel Hopkinson, Ortak, Anlaşmazlık Çözümü, Denton Wilde Sapte
Hüseyin Gürer, Deloitte Türkiye 22 Ocak 2006 Kayıtdışı ile Mücadele Stratejisinin Ana Unsurları ve Çözüm Önerileri.
SEÇMELİ DERSLERİN UYGULANMASI
MÜGENUR BAŞÇOBAN 162 6/B.
Kıyı ve kumsallarımızda günübirlik tesis düzenlemeleri Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi İztuzu kumsalı İlandan önce İlandan sonra
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
AVUKAT 1.AVUKAT KİMDİR 2.AVUKATIN GÖREVLERİ NELERDİR
ARABULUCULUK Prof. Dr. İbrahim Kaya
İKİNCİ HAFTA SEYAHAT ACENTACILIĞI
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITIM VE YÖNELTME SEMİNERİNE
HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU
Mahkûm Kadınlar İçin Kariyer Planlama Merkezleri Projesi
İş Hukuku Yrd. Doç. Dr. Alptekin AKTALAY
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Dr. İsmail DEMİR Eğitim Politikaları Daire Başkanı.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI(İİK m. 67 vd)
HİZMET İÇİ EĞİTİM VE YÜKSEK YÖNETİCİLERİN YETİŞTİRİLMESİ.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
Sosyal Güvenlik Hukuku 2. Ders
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI. KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE KARİYER İMKANI Vergi Denetim Kurulu, mensuplarına kariyer imkanı sunan bir okuldur. Vergi Müfettişleri.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK ARDEB PROJELERİ ARAŞTIRMA SUNUMU (Ağustos -2016)
İşe İade Taleplerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
ÇOCUK MAHKEMELERİNDE PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLMAK
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
YALNIZLIK GİZLİLİK SAMİMİYET
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
MODÜL 6.2 arabuluculuk süreci
MODÜL 6.7 taraflarla arabuluculuk öncesi ilk görüşme
UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI
HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MODÜL 6.6 arabuluculuk sözleşmesinin hazırlanması
MODÜL 6.3 arabuluculuk sürecine davet mektubu hazırlamak
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
MODÜL 6.5 güvenli bir görüşme ortamının hazırlanması
İŞ MAHKEMELERİ.
2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ
Sunum transkripti:

ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI -Nüfus artışı -Sosyal ilişkiler -Küreselleşme -Kültürel gelişimler -Ticari hayatın gelişmesi -160’tan fazla ülkede uygulanması. -Ülkemizde 14 Kasım 2013’ten beri uygulanmaktadır.

AHİLİK KÜLTÜRÜ “KUVVETLİ VE ÜSTÜN DURUMDA İKEN AFFETMESİNİ, HİDDETLİ İKEN YUMUŞAK DAVRANMASINI BİL.” AHİ EVRAN

ARABULUCULUK NEDİR? Hukuki uyuşmazlıklarda tarafların kendi kararlarını kendilerinin vermelerini sağlayan dostane bir çözüm yöntemidir.

ARABULUCU KİMDİR? Tarafları biraraya getiren, Birbirlerini anlamalarını sağlayan, Çözümü kendilerinin üretmesini sağlayan, İletişim kurmalarını sağlayan, Uzmanlık eğitimi almış tarafsız ve bağımsız kişidir.

ARABULUCU OLABİLME ŞARTLARI Türk vatandaşı olmak, Meslekte en az 5 yıllık kıdeme sahip, hukuk fak. mezunu olmak, Tam ehliyetli olmak, Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak, Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

ARABULUCULUĞUN TEMEL İLKELERİ 1- İradi olma 2- Eşitlik 2- Gizlilik 3- Beyan ve belgelerin kullanılamaması

PORTAKAL ÖRNEĞİ

ARABULUCULUĞUN AVANTAJLARI KAZAN-KAZAN! - Kendi kararlarını kendilerinin vermesi. Sürecin çok hızlı olması, zamandan tasarruf sağlaması. Ekonomik olması. Sürecin esnek olması, delil toplama, tanık dinleme gibi usul işlemlerinin olmaması. Sürecin gizli olması. İlişkilerin devamlılığının sağlanması.(Aile-Komşuluk…) Dava ile birlikte uyuşmazlıkları bitirmesi, Toplumsal Barışa katkı sağlaması, dostlukların kazanılması. Geçmişi yargılamayan, geleceği kuran bir bir sistem olması. İcra edilebilirlik şerhi alınabilmesi. İlam niteliğinde belge olması. Hak düşürücü ve zaman aşımı sürelerinin işlememesi. Hukuk hakimleri için terfi kriterlerinden biri olması.

YABANCI ÜLKE UYGULAMALARI Dünyada 160 ülkede arabuluculuk uygulanmaktadır. İtalya’da, İngiltere’de, Almanya’da…. zorunlu arabuluculuk bulunmaktadır. İngiltere’de hakim tarafları arabuluculuğa teşvik etmektedir. - Uyuşmazlıkların %96,5’inin dava dışı yollarla çözümlenmekte. (%96,5=1.450.000 uyuşmazlık) - Yargılama giderleri ve tazminat. - İşçi ve işverenin arabuluculuğa teşviki ve %25 tazminat artırımı uygulanmaktadır.

Almanya’da dava dilekçelerinde zorunlu olarak arabuluculuktan bahsedilmektedir. Japonya’da hukuk hakimleri sınırlandırılmaktadır. Avusturya’da kariyer meslek sahipleri de bu eğitimi almaktadır.

ARABULUCULUK SÜRECİ Arabulucu Seçimi İlk Toplantı Aksi kararlaştırılmamışsa taraflarca birlikte seçilecektir. İlk Toplantı Taraflar da isterlerse, arabuluculuk usulünü serbestçe kararlaştırabileceklerdir. Tutanakla Belgelendirme Arabuluculuk süreci bir tutanakla belgelendirildiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.

Zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Tutanağın Bir Örneğinin Daire Başkanlığına Gönderilmesi. İcra edilebilirlik şerhi

ARABULUCULUK EĞİTİMİNİ KİMLER VEREBİLİR? Arabuluculuk eğitimini Bakanlıktan izin almak şartıyla, hukuk fakülteleri, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Adalet Akademisi verebilir.

DENETİM İŞLERİ Daire Başkanlığında istihdam edilen denetim görevlileri aracılığıyla arabulucuların, arabuluculuk bürolarının ve özellikle de arabuluculuk eğitimi veren kuruluşların denetim işlemleri gerçekleştirilmektedir.

ÜLKEMİZDE ARABULUCULUĞUN SON DURUMU Şuan itibariyle 48 üniversite, Türkiye Adalet Akademisi ve Türkiye Barolar Birliği olmak üzere toplam 50 eğitim kuruluşu arabuluculuk eğitimi vermektedir. 130’ü Profesör olmak üzere toplam 528 eğitimci eğitmen olarak görev yapmaktadır. Şu an itibariyle 1517 arabulucumuz arabulucular siciline kaydolmuştur. Başkanlığımıza 167 arabuluculuk uygulaması gönderilmiş, 162’si anlaşma ile sonuçlanmıştır.

FAALİYET PLANI Arabuluculuk Merkezleri (Pilot Adliye, TOBB, TESK, Barolar) Eğitim Modülü Akran Arabuluculuğu Farkındalık Yaratma Seminerleri Tanıtım Faaliyetleri (Kitap, dergi, broşür, kamu spotu…)

Sabrınız için teşekkür ederiz. SUNUM SONU Sabrınız için teşekkür ederiz. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı