Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MODÜL 6.5 güvenli bir görüşme ortamının hazırlanması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MODÜL 6.5 güvenli bir görüşme ortamının hazırlanması"— Sunum transkripti:

1 MODÜL 6.5 güvenli bir görüşme ortamının hazırlanması
Prof. Dr. Yasemin Işıktaç

2 MODÜL 6.5: GÜVENLİ BİR GÖRÜŞME ORTAMININ HAZIRLANMASI
Hazırlık aşamasında başlıca amaç, arabuluculuk sürecinin ileri aşamalarına yönelik gerekli hazırlıkları yapmaktır. Toplantı yönetimine ilişkin zamanlama, mekân ve diğer lojistik düzenlemelerle birlikte arabulucu, taraflarla yapacağı görüşmenin açılışında paylaşacağı belgeleri bu süreçte hazırlar.

3 MODÜL 6.5: GÜVENLİ BİR GÖRÜŞME ORTAMININ HAZIRLANMASI
Uyuşmazlığın muhtemel çözüm seçeneklerinin müzakere edileceği bu elverişli ortam ile fiziksel koşullar ve arabuluculuk usulünü düzenleyen temel kurallar, arabulucu tarafından oluşturulur. Uyuşmazlık yaşayan taraflar özgürce, korkmadan, baskı ve zorlama altında kalmadan uyuşmazlıklarını müzakere edebilmelidirler. Bütün bu koşulları sağlayan arabuluculuk, gizlilik ve güvenliği de düzenler (Özbek, 2013). Taraflar arasındaki arabuluculuk görüşmelerinde olumlu bir ortam yaratmak ve bu ortamı sürdürmek, müzakerelerin devamlılığını sağlayarak içinden çıkılamayan sorunların üstesinden gelecek cesaret ve teşviki sağlayacaktır.

4 MODÜL 6.5: GÜVENLİ BİR GÖRÜŞME ORTAMININ HAZIRLANMASI
Arabuluculuğun hazırlık aşamasında, arabulucunun taraflarla çoğunlukla telefon aracılığıyla yapacağı görüşmeler sayesinde, usulü tartışmak, uyuşmazlığın geçmişi hakkında temel bir fikre sahip olmak, tarafların uyuşmazlık konusu mesele hakkında düşüncelerini öğrenmek ve izlenecek süreci belirlemek üzere adımlar atılacaktır. Karmaşık olaylarda bu hazırlık, kapsamlı bir biçimde inceleyici ve tanımlayıcı görüşmeler ile birlikte yapılır.

5 MODÜL 6.5: GÜVENLİ BİR GÖRÜŞME ORTAMININ HAZIRLANMASI
Taraflarla ve avukatlarla yapılan bu tanımlayıcı görüşmelerle arabuluculuk toplantısının fiilen başlatılmasından önce arabulucu, temel meseleyi tam olarak anlayabilmek için değişik bakış açıları hakkında tespitlerde bulunur. Bu kapsamlı hazırlık, arabuluculuk toplantısını kolay ve verimli bir hâle getirdiği gibi müzakerelerin asıl mesele üzerinde yoğunlaşmasını da sağlar.

6 MODÜL 6.5: GÜVENLİ BİR GÖRÜŞME ORTAMININ HAZIRLANMASI
Taraflar, uyuşmazlığa esas olan konuya ilişkin hazırladıkları kısa bir uyuşmazlık özetini, hazırlık aşamasında birlikte kararlaştırılan bir tarihe kadar arabulucuya ve birbirlerine gönderebilir. Bu belgenin hazırlanması, genellikle, tarafların gerçek uyuşmazlık konularına odaklanması için değerli bir alıştırma olabilmektedir. Bazen taraflar, bazen de arabulucunun kendisi, ortak bir paylaşım yerine sadece arabulucunun görebileceği bir paylaşımı tercih edebilir. Bu özetlere destekleyici belgeler de eşlik edebilir.

7 MODÜL 6.5: GÜVENLİ BİR GÖRÜŞME ORTAMININ HAZIRLANMASI
Arabulucular, uyuşmazlığı anlamak için yeterince ayrıntılı olarak hazırlanma ile ayrıntılara gömülmek arasındaki doğru dengeyi bulmalıdır. Burada okuma ve hazırlanma süresi, arabulucu ve uyuşmazlığın taraflarının kişisel tercihine bağlıdır.

8 MODÜL 6.5: GÜVENLİ BİR GÖRÜŞME ORTAMININ HAZIRLANMASI
Arabuluculuk görüşmeleri kişilerarası iletişimin temel özelliği gereği, çoğunlukla tarafların en yakınlarının girebildiği mahrem ve özel alanda gerçekleşmektedir. Kişilerarası ilişkinin seyri, tarafların böylesi yakın alanlarda kaldıkları süre ve sıklığa bağlı olarak etkilenecektir. Aynı mekânı uzun süre paylaşmak, taraflar arasındaki ilişkinin genişliğini ve derinliğini belirleyici bir özelliğe sahiptir. Taraflardan birine konum olarak daha yakın oturan arabulucu, görece uzak kaldığı taraf üzerinde farklı bir etki yaratabileceğine dikkat etmelidir.


"MODÜL 6.5 güvenli bir görüşme ortamının hazırlanması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları