Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI
LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI Av. Naz Ege Ege

2 İş Davalarında Zorunlu Arabuluculuk
HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU( ) NELER GETİRİYOR? İş Davalarında Zorunlu Arabuluculuk Hukuk Uyuşmazlıklarının tamamının Arabuluculuk müessesi ile çözümü

3 HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU
MADDE 1 (1) Bu Kanunun amacı, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir  (2) Bu Kanun, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanır. Şu kadar ki, aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişli değildir. 

4 İŞ DAVALARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK
İş davalarındaki zorunlu arabuluculuk tarihinde yürürlüğe girmiştir. Arabulucuya başvurmadan açılan dava, Dava Şartı yokluğundan ret edilecek; Arabulucu 3, en geç 4 hafta içerisinde başvuruyu sonuçlandıracak; Arabuluculuk toplantılarına mazeretsiz katılmayan taraf yargı gideri ve avukatlık ücretinden sorumlu olacak;

5 Arabuluculuk sürecinde hak düşürücü süreler/zamanaşımı işlemeyecek;
İş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili davalarda arabuluculuk dava şartı olarak aranmayacak; Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat veya avukatları aracılığı ile katılabilecek; Arabulucu huzurunda tarafların anlaştığı konularla ilgili bir daha dava açılamayacak;

6 İŞE İADE DAVALARINDA ARABULUCULUK
İş akdi feshinden itibaren 1 ay içerisinde arabulucuya müracaat zorunludur. Tarafların anlaşamaması halinde 2 hafta içerisinde mahkemeye başvurmak zorunludur. Tarafların anlaşması halinde ya da mahkeme kararında işe başlama tarihi ve tüm hakların parasal değerinin belirlenmesi zorunlu olacaktır.

7 TAŞIMA/LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE AÇILAN İŞ DAVALARINDAN-SÜRÜCÜ DAVALARINDAKİ TALEPLER
SGK primlerinin, kuruma eksik bildirimi 2) Sefer harcırahlarının ödenmemesi ya da eksik ödenmesi; 3) Genel tatil ve bayram çalışma alacaklarının ödenmemesi; 4) Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi; 5) Mazot ya da yakıt kesintisi, oranların düşürülmesi; 6) Yıllık izin alacaklarının kullandırılmaması ve bedellerinin ödenmemesi yönündeki talepler.

8 ARABULUCULUK SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Görevlendirilen arabulucunun, çözümü istenilen konuda uzmanlığının yada tecrübelerinin bulunması sürecin sağlıklı sonuçlandırılmasına fayda sağlayacaktır. Arabuluculuk sürecine başlamadan önce taraflarca, taleplerin ve kabul edilmeyeceklerin tek tek ve net bir biçimde belirlenmesi, süreç başladığında sonuca ulaşmayı ve sürecinin tamamen tasfiye edilmesini kolaylaştıracaktır.

9 İş Davalarında Zamanaşımı Süresinde Azalma
İş Sözleşmesinden kaynaklanmak kaydı ile, hangi kanuna tabi olursa olsun, Kıdem tazminatında İş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan “İhbar “ tazminatında Kötüniyet tazminatında İş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatta Yıllık izin ücreti alacağında zamanaşımı süresi “5 (beş)” yıldır.

10 ARABULUCULUK ANLAŞMASI SONUCU YARGI SÜRECİNDEN GEÇMİŞ ÖRNEK DAVALAR
UYUŞMAZLIK KONUSU Kıdem Tazminatı İhbar Tazminatı Yıllık İzin Ücretleri Asgari Geçim İndirim Bedelleri Ulusal Bayram Günlerinde Çalışma Bedelleri İşçi Alacaklarından doğan/Doğabilecek Olan Her Türlü Alacak Hakkı ARABULUCULUK TUTANAK TARİHİ ARABULUCULUK TUTANAĞINDA İŞÇİ TAAHHÜDÜ Tutanağın imza edilmesi ile birlikte işçi alacakları ve sair her ne ad ve nam altında olursa olsun, İşveren’den olan ve yukarıda sayılan alacak taleplerinden ve buna dayalı olarak açabileceği her türlü dava ve şikayet haklarından vazgeçtiğini kabul etmiştir.

11 DAVA İşçi, Fazla Mesai Ücretlerinin ödenmemiş olması ve alacaklarının bulunması nedeni ile dava açmış. İş Mahkemesi/Yerel Mahkeme Resmi Arabulucu ile yapılan görüşmeler sonucu oluşturulan tutanak içeriğine itibar ederek ve İşçinin taahhüdü ve başkaca herhangi bir hakkını saklı tutmadığı için davayı tarihinde ret etmiştir. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 26.Hukuk Dairesi İncelemesi İstinaf Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda, Arabuluculuk tutanağının açıkça Fazla Mesai Ücretlerini kapsamadığı, diğer alacak kalemleri tek tek sayılmasına rağmen, Fazla Mesai ücreti için böyle bir açık beyan bulunmadığından, arabuluculuk tutanağındaki «Sair İşçilik Alacakları» ifadesinin genel olduğu, fazla mesai ücretini kapsayıp kapsamadığının belli olmadığı gerekçesi ile, Yerel Mahkeme’nin davanın REDDİNE yönelik kararının kaldırılarak, işçinin fazla mesai yapıp yapmadığını, tanık dinlemek te dahil tüm süreçleri ile birlikte araştırmasını ve sonuca buna göre gidilmesi yönünde Yerel Mahkeme Kararı kaldırılmıştır.

12 ÖRNEK DAVA 2 UYUŞMAZLIK KONUSU İşçi-İşveren Uyuşmazlığı
Kıdem Tazminatı Fazla Mesai Ücreti Yıllık İzin Ücreti Hafta Tatili Ücreti Bayram ve Genel Tatil Ücreti Ödenmemiş Km Prim Alacağı Ücreti Ücret Alacağı Talebi ARABULUCULUK TUTANAĞI Tutanakta tarafların anlaşmadığına ilişkin kayıt oluşturulmuştur.

13 DAVA Davadaki tüm taleplere bakıldığında, Usul Hukuku açısından davaların yığılması olarak kabul edilen iş davalarında, Arabuluculuk dava şartının yerine getirilmesi açısından, tarafların anlaştıkları yada anlaşmadıkları hususların tek tek belirtilerek yazılmadığı, hangi taleple ilgili dava şartının yerine getirildiğinin anlaşılmamış olduğu gerekçesi ile dava toptan ve usulden ret edilmiştir. İstinaf Mahkemesi, yerel Mahkemenin bu kararını aynı gerekçe ile Onaylamıştır.

14 LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ARABULUCULUK YOLUNUN UYGULAMA ALANLARI
İşçi-İşveren Uyuşmazlığı Hasardan kaynaklı tazminat uyuşmazlıkları Alacak–Borç Uyuşmazlıkları Kazalardan kaynaklanan tazminat talepli hukuk uyuşmazlıkları

15 ARABULUCULUK ÇÖZÜM YOLU BAŞARI ORANI
Arabuluculuk Daire Başkanlığı Verileri (Mart 2018) 1) İhtiyari Arabuluculuk %97 Anlaşma - % 3 Anlaşmama 2) Zorunlu Arabuluculuk %65 Anlaşma - %35 Anlaşmama 3) Bizzat müvekkillerimiz adına katıldığımız arabuluculuk görüşmelerindeki başarı oranı %71 dir.

16


"UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları