TEKNOLOJİYİ KULLANMAK VE TEKNOGERÇEKÇİ OLABİLMEK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
KİŞİNİN ZEKASI PARMAK İZİ KADAR EŞSİZDİR.
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Eğitim Öğretimde Planlama
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEĞİNDE TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ VE 21. YÜZYIL BECERİLERİ.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 3
KURS SUNUSU. BÖLÜM 1 GENEL BAKIŞ FORUM? İNSAN VE BİLGİ? EĞİTİM? ÖĞRETİM?
Öğretim Üyesi:Mustafa BAYRAKÇI HAZIRLAYANLAR İsa DALMA Murat ARİCAN
Yetişkin Eğitimi. Yetişkin, kendi yaşamının sorumluluğunun kendisine ait olduğunu bilen kişidir.
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
FOTOĞRAF, GERÇEKLİK VE GERÇEĞİN TEMSİLİ
YANSITICI DÜŞÜNME.
Yüz yüze Akademik Danışmanlık Hizmetleri Öğrenme-öğretme süreçlerinin ve uygulamalarının öğretmen ve öğrencilerle bir arada yürütülmesi.
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
WEB TABANLI ÖĞRENME ORTAMLARINDA ETKİLEŞİM
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
Öğretmen Veli İşbirliği için Web Tabanlı Platform Tasarımı
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)
MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME MODELLERİ
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretmenlerin Mesleki ve Kişisel Gelişimlerine Yönelik Çalışmalar
Uzaktan Eğitim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Uzaktan eğitim, öğrenme ve öğretme süreçlerinin farklı yerlerde gerçekleştiği, öğrenenle öğretenin çoğu zaman.
YETİŞKİN EĞİTİMİ Yard. Doç. Dr. Samiye METE
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
Temel Kavramlar ve İlkeler
YENİ DİJİTAL ÇAĞ Giriş.
MOTİVASYON.
KISIM 1 Bilgi İşleme Teorisi
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
BRUNER’İN BİLİŞSEL GELİŞİM DÖNEMLERİ
Doç. Dr. Murat Özdemir Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi
BÖLÜM 10 UZAKTAN EĞİTİM √ Uzaktan Eğitim Nedir? √ Uzaktan Eğitim Etkili mi? √ Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? √ En İyi Uzaktan Eğitim Teknolojisi.
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI
YAZ DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMASI
BİLME-BİLGİ EDİNME, BİLGİ EDİNMENİN YOLLARI VE ÖNEMİ
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
Teknoloji ve tasarım dersi
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
KİŞİNİN ZEKASI PARMAK İZİ KADAR EŞSİZDİR.
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
TAM ÖĞRENME MODELİ.
Hazırlayan ve Sunan: Gökçe PINAR JENERASYON TEORİSİ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
21. YY BECERİLERİ.
MEDYA OKUR YAZARLIĞI ve Temel İlkeler
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Sunum transkripti:

TEKNOLOJİYİ KULLANMAK VE TEKNOGERÇEKÇİ OLABİLMEK

Sosyal Bilimler Dergisi 2004/1 Makalenin Yazarları: Isıl KABAKÇI Ögr.Gör., Anadolu Üniversitesi Eğitim Fak. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Eskişehir H. Ferhan ODABASI Doç.Dr., Anadolu Üniversitesi Eğitim Fak. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Eskişehir Yayınlandığı Dergi ve Tarihi; Sosyal Bilimler Dergisi 2004/1

Makalenin Amacı; Toplumbilimciler, teknolojinin topluma etkileri açısından teknolojik iyimserlik ve teknolojik kötümserlik olmak üzere iki zıt görüş olduğunu belirlemişlerdir. Bu iki zıt görüş arasında bir uzlaşma ve daha dengeli bir fikir birliği sağlayan teknogerçekçilik, teknolojiyi kendi yasam biçimimize ve değerlerimize uygun olarak kullanmamız gerektiğini savunan bir görüştür. Bu doğrultuda, bu çalışmanın temel amacı; dengeli teknoloji kullanımı için teknogerçekçikligi açıklamak ve teknogerçekçilik ilkelerini ayrıntılı bir şekilde incelemektir.

Toplumbilimcilere göre teknoloji; Teknolojik İyimserlik Teknolojik Kötümserlik Olarak ikiye ayrılır…

Teknolojik İyimserlik; Teknoloji kendi iç dinamiği olan ve kendi kendine bir gelişim izleyen bir olgudur. Bu görüş “teknolojiyi” doğal, “teknolojik gelişmeyi” de doğal süreç kabul eder. Teknolojik iyimserliğin uç noktası “teknoloji hayranlığı” olarak adlandırılır.

Teknolojik Kötümserlik; Teknoloji kimi egemen güçlerin elinde insanı ve doğayı denetleme gücüne sahiptir. Bu egemen güçlerin toplumu denetlemeye alacağı ve ele geçireceği kaçınılmaz bir gerçek olarak görülür. Teknolojik kötümserliğin uç noktası “teknoloji korkusu” olarak adlandırılır.

TEKNOGERÇEKÇİLİK

Teknogerçekçilik; teknolojinin topluma etkisi üzerinde iki zıt görüş olan teknolojik iyimserlik ve teknolojik kötümserlik arasında bir uzlaşma ve fikir birliğidir.

Kendilerini teknoloji eleştirmenleri olarak nitelendiren teknogerçekçilerin hedefi, teknolojiyi ne baş tacı yapmak ne de ondan uzak durulmasını sağlamaktır. Hedef, teknolojiyi anlamak ve teknolojiyi temel insan değerleri ile tam olarak uyumlu bir şekilde hayata geçirmek ve kullanmaktır. (Bennahum, Biggs ve diğerleri, 1998).

Teknogerçekçilik İlkeleri

1.Teknoloji nötr bir olgu değildir:

2.İnternet, bir devrim fakat bir ütopya değildir: Internet, sivil toplumun örgütlenmesine ve bilgi değişimine olanak sağlayan demokratik bir platform olup, toplum, hükümet ve insanlar için geniş bir yelpazede olanaklar sunan olağanüstü bir iletişim aracıdır.

3.Hükümetler, elektronik boyutu sınırlandırmada önemli hak ve sorumluluklara sahiptir: Yeni teknolojilerin kullanımı ve topluma entegre edilmesinde, bu teknolojilerin çok sayıdaki insan için en faydalı şekilde kullanımına yönelik çalışmalar yapılmasında hükümetlerin önemli sorumlulukları vardır.

4.Enformasyon bilgi değildir: Enformasyon, düzenlenmiş veri olarak tanımlanırken, bilgi ise kişisel anlamda düzenlenmiş enformasyon olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir ifade ile, enformasyon, yazılı, sözlü ve görsel bir mesajdır ve mesajı alan kişinin algılamasının değişmesi ve yargısı üzerinde etki yapmayı amaçlar. Bilgi ise, insanların beynindedir ve insanların tüm yaşamları boyu öğrendiklerinin, deneyim yoluyla kazandıklarının toplamı olup, inanç, değer ve deneyimlere dayanmaktadır.

5.Eğitim kurumlarını internet ağına bağlamak, eğitim sorunlarını tamamen çözmez: Internet’in öğretim amaçlı kullanımı, evrensel düzeyde Internet’in sunduğu ileri iletişim ve bilgiye erişim teknolojileri kullanılarak, her öğrenciye herhangi bir zaman diliminde, kendi öğrenme hızında, kendi belirlediği içerikte, kendi istediği biçimde çalışma olanağı sağlar.

Internet, her tür öğretim etkinliği için uygun bir öğretim aracı değildir. Özellikle beden ve zihin gelişiminin tamamlanmadığı, 0-18 yas grubunun eğitimi için son derece sınırlı olarak kullanılmalıdır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, eğitimciler, eğitsel tasarımcılar ve kurs geliştiriciler, Internet üzerinden psikomotor ve tutumsal becerilerin öğretilmesinin çok sınırlı olduğunu belirtmişlerdir.

6.Enformasyon korunmalıdır: Entelektüel mülkiyeti güvence altına alınan birey, ürettiğinin değerini güvenceye alır. Böyle bir güvence ise toplumda benzer faaliyetlerde bulunan diğer bireylerin yaratıcı çalışmalarını destekler.

7.Hava kamunundur ve frekans spektrumları kamu yararına kullanılmalıdır: Frekans spektrumları kamu yararına olan yayınlar için kullanılmalıdır. Bu kamu malı, özel kullanıma verildiği zaman, hükümetler tarafından değerinin karşılığı alınmalıdır.

8.Teknolojiyi anlamak, küresel yurttaşlığın önemli bir bileşenidir: Teknolojiyi, teknolojinin boyutlarını ve sınırlarını anlamak, sağladığı olanakları ve neden olduğu problemleri bilmek katılımcı yurttaş olmanın önemli bir yükümlülüğüdür.

Sonuç: Teknogerçekçiler, teknolojiyle yasadığımızı fark etmemizi, çözümler aramak ve teknolojiyi kör bir akış içinde sürüklenerek değil, kendi yasam biçimimize yakışan, değerlerimize uygun düzenlemelerle yasamamız gerektiğini savunmaktadırlar. Diğer bir ifade ile, insanlar teknolojiyi denetleyebilme gücünü gösterebilmelidirler. Bu denetleme, teknoloji düşmanı olmak anlamına gelmemektedir. Bu denetleme, teknolojinin anlamlandırılıp, bilinçli kullanımı için bireylerde var olan dengeli ve eleştirel düşünme becerisinin harekete geçirilmesi olarak algılanmalıdır.

Hem değişen hem de değiştiren bir güç olarak teknolojiyi, zaten istesek de istemesek de kullanmakta olduğumuzun ve teknolojiyi anlamak için bile teknolojiyi kullandığımızın farkında olarak, uygun, yerinde ve yaratıcı bir tavırla, en geniş boyutlarıyla yorumlama cesaretini göstermeliyiz. Unutulmamalıdır ki, acele ve bilinçsiz aydınlık, koyu karanlık getirebilir.

Beni Dinlediğiniz için Teşekkürler… Sümeyye KAPRAN 171320141052