Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)"— Sunum transkripti:

1 Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık

2 Örnek olay yöntemi gerçek hayata dayalı öyküler etrafında düzenlenmiş öğretim etkinliklerini ifade etmektedir. İlk defa 1920 yılında Harvard Üniversitesi’nde işletme yönetimi derslerinde kullanılmaya başlanıştır.

3 Örnek olay yönteminde hem bir konuyla ilgili hedeflere ulaşma hem de bir problemin çözülmesi amaçlanabilir. Bu yöntemle öğrenciler bilgi ve becerilerini gerçek bir durumda kullanma fırsatı yakalar. Örnek olay yöntemi daha çok kavrama ve daha üst düzeydeki hedeflere ulaşmada işe koşulabilir.

4 Örnek olay yönteminin uygulanışı aşağıdaki gibidir:
Örnek olayın hazırlanması: Örnek olaylar anlamlı, gerçeğe dayalı, öğrencinin gelişim düzeyine uygun, dersin amaçlarıyla tutarlı olmalıdır. Örnek olayın istenilen yönde ilerlemesi için yönlendirici sorular hazırlanmalıdır.

5 Örnek olayın sunulması: Örnek olaylar çeşitli biçimlerde yazılı, görsellerin kullanımıyla ya da canlandırma yoluyla sunulabilir. Örnek olayın tartışılması: Tartışma sırasında örnek olayın analiz edilmesi gerekmektedir. Örnek olayın verimli biçimde tartışılması için öğrencilerin önkoşul öğrenmeleri gerçekleştirmiş olmaları önemlidir.

6 Tartışmanın sonuçlandırılması: Bu aşamada tartışma sonucunda elde edilen düşünceler, çözümler, değerlendirmeler paylaşılır. Elde edilen sonuçların nerede ve nasıl kullanılabileceği üzerinde durulur.

7 Örnek olaylar, ayrıntılı biçimde sunulabileceği gibi eksik biçimde de sunulabilir.
Eksik ya da kısa örnek olaylarda olayın ayrıntı ya da parçaları öğrencilerin çaba, araştırma ve talepleri doğrultusunda tamamlanır.

8 Örnek olaylar yazılı olarak sunulabileceği gibi görsellerin kullanımı ya da dramatizasyon yoluyla da sunulabilir.

9 Kaynaklar Adalı, B. (2005).İlköğretim 5. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde “Virüsler Bakteriler Mantarlar Ve Protistler” Konularının Öğreniminde Örnek Olaya Dayalı Öğrenme Yönteminin Kullanılmasının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Ve Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay. Demirel, Ö. (2004). Öğretme Sanatı. PEGEMA Yayıncılık, Ankara. Genç, M., Kazandırır, Ö. Ve Aytürk, A. (2005). KPSS Eğitim Bilimleri. İhtiyaç Yayıncılık, Ankara. Özkan, Ö. (2010). Örnek Olay Yönteminin Hayat Bilgisi Dersi Öğrenme Ortamlarında Kullanımının Etkililiği. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul. Yorulmaz, A. (2011). Öğretmen Adayları için KPSS Eğitim Bilimleri. Zambak Yayınları, İstanbul.


"Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları