NOT TUTMA TEKNİKLERİ Not tutma: Bir konuşmacıyı ya da dersi dinlerken, okurken, gözlem yaparken,düşünürken, dinleyiciye/öğrenciye sunulan mesajı yeniden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MAİ VE SİYAH.
Advertisements

MUSTAFA UYSAL TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
VERiMLi ÇALIŞMANIN iLKELERi
MUSTAFA YEŞİLADA
=>PARAGRAFTA ANLAM<=
Özgür GÜVEN GÜNAY, Prof. Dr. Pars TUNÇYÜREK
MERKEZ HAKEM KURULU İL GÖZLEMCİ KURSLARI 17 MAYIS 2011 GÖZLEM TEKNİĞİ.
Bu bölüme yazı yazılmaz.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
 Günde üç ö ğ ün ve e ş it miktarlarda yemek yemelisiniz.Bir ö ğ ün de fazla yemeyin, yava ş yiyin, acele etmeyin.  Sizi üzen, sinirlendiren, kızdıran.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTE PLANININ ÖNCESİ VE SONRASININ İNCELENMESİ
VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Her ş eyden önce kendinize güven duyun. "Yetersiz oldu ğ um için ba ş arılı olamam" gibi dü ş üncelerle de ğ erlendirmelere.
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
e ğ itim - ö ğ retim yılından ba ş layarak altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi.
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin GÜLER.
Ünite Ürün Dosyası Sunumu Bülent ÖZTÜRK
PARÇADA ANLAM.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
Uzaktan Eğitim Kuramları
EN İYİ MESLEKLER YARIŞI
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
Erkan Evrensel, Seval Ergün, Tuğba Günay, Çisem Aytin
YARATICI DÜŞÜNME VE YARATICILIK
YAPI(PLAN).
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
KIRIK, ÇIKIK , BURKULMALAR VE İLK YARDIM
Master in Advanced European and International Studies.
6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
ETKİLİ OKUMA.
SORULAR.
DRAMA.
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
EKO OKULLAR PROJESİ.
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
ŞSG Y.B.O Rehberlik Servisi
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin TILFARLIG İ L.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
OKUL ÖNCESİNDE AİLE KATILIMI
BU BENİM ESERİM ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARIŞMASI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Batuhan Avcı.  Bilim; do ğ ada bulunan her ş eyin deney ve gözlemler sonucu mantıklı ve tutarlı bir biçimde yorumlanması sonucu elde edilen çalı ş malar.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
NOT TUTMA.
Verimsiz Çalışma Her işte olduğu gibi doğru ders çalışmayı da bilmek gerekir. Sınıfları geçmek, öğrendiklerini unutmamak, notları yükseltmek için etkili.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Büyük Fasulye Yarı şı Ünite Ürün Dosyası Sunumu. Ünite Özeti Büyük Fasülye Yarışı devam etmektedir! En uzun fasülyeyi yetiştirme yarışı farklı okullardaki.
İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri Öğr. Ertuğrul TAŞKIN.
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.

amaçlar İnsanın kendi dinini iyi öğrenmesi, başka kişilerce din konusunda istismar edilmemesi ve dini hakkında yanlış fikir ve yorumların farkına varabilmesi.
ETKİLİ DERS DİNLEME VE ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
İLETİŞİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
VERİMLİ ÇALIŞMA TEKNİKLERİ BAŞARI SUNU
Sunum transkripti:

NOT TUTMA TEKNİKLERİ Not tutma: Bir konuşmacıyı ya da dersi dinlerken, okurken, gözlem yaparken,düşünürken, dinleyiciye/öğrenciye sunulan mesajı yeniden yorumlayarak kısa tümcelerle ana hatlarıyla yazılı olarak kaydedilmesidir.

NOT TUTMA TEKNİKLERİ Not tutma ortamı, dersin/bilginin tekrarında çağrışım/hatırlatma etkisini oluşturur Not alma etkili dinlemenin temel koşullarından birini oluşturur. Not alma becerilerini kazanan bir öğrenci, okuduğu, duyduğu, gözlemlediği, düşündüğü bilgileri kapsamlı olarak yorumlama becerisi de kazanmış olur.

NOT TUTMA TEKNİKLERİ Dört türlü not alma vardır; 1. Okunanlardan not alma 2. Dinlenenlerden not alma 3. Gözlenenlerden not alma 4. Düşüncelerden not alma

NOT TUTMA TEKNİKLERİ Beş tür not tutma tekniği vardır; 1. Anafikir tekniği 2. Paragraf tekniği 3. Aynen kaydetme tekniği 4. Grafiksel not tutma tekniği 5. Cornell not tutma tekniği

NOT TUTMA TEKNİKLERİ Yukardaki beş not tutma tekniğinden sadece ikisi ders dinlerken tutulacak notlar için uygundur. Bunlar; Anafikir tekniğiyle Cornell not alma tekniğidir. Anafikir tekniği; notların anafikir etrafında düzenlenmesidir. Öncelikle anafikirler belirlenir ve bu fikirleri destekleyici açıklamalar varsa örnekleriyle yazılır.

NOT TUTMA TEKNİKLERİ Cornell not alma tekniğiyse; not alınacak sayfanın ortadan ikiye iki sütun halinde ayrılarak derste sayfanın sağ tarafının, dersten sonra düzeltmeler için ise sayfanın sol tarafının kullanılmasını belirleyen bir tekniktir. Derste alınan notlar, anafikir,paragraf ya da liste biçiminde olmalıdır.

NOT TUTMA TEKNİKLERİ 1 dakikada yaklaşık 20-25 sözcük yazabiliyoruz, bu yüzden herşeyi yazmaya çalışmayın. Kitabı dersten önce okuma şansınız olursa kitapta varolan bilgileri yazmaktan kurtulursunuz. Konuyu öğretmeninize tekrar ettirirseniz eksik notlarınızı tamamlayabilirsiniz, bunun için arkadaşlarınızdan da yardım alabilirsiniz. Not tutarken bütünü anlamaya çalışmalısınız, bunun için de önceden konuya bir göz gezdirmelisiniz.

NOT TUTMA TEKNİKLERİ Bir öğrencinin dersi derste öğrenmesi ile yalnız başına öğrenmesi arasında ortalama 3 misli zaman kaybı olmaktadır. Bu süre öğrenilen konuya göre daha da artabilmektedir. Düşünme hızı konuşma hızından daha süratli olduğundan bir dersi dinlerken düşüncemiz çağrışımlar yoluyla başka yönlere kayar, buna verdiğimiz isim “dikkat dağınıklığı” oluyor. Bir insan 30sn. kadar bilinçli olarak dinler, sonra 1-2 sn.lik bir kopukluk olur. Önemli olan zorunlu olarak meydana gelen bu kopmalardan sonra tekrar konuya dönebilmektir.

NOT TUTMA TEKNİKLERİ Bu konuda edindiğiniz bilgilerin akademik başarınıza katkı sunmasını umuyorum. Hepinize başarılar. Unutmayın not tutmak tek başına yetrli değildir not tutmak sadece sizin konuyu tekrar etmenizde kolaylıklar sağlayacaktır, daha fazlasını beklemeyin

NOT TUTMA TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN: UYGAR OK BUCA HOCA AHMET YESEVİ LİSESİ REHBER ÖĞRETMENİ