Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK 4.10.2011.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
3. Hafta: Kurumların raporları & izlemesi
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
Kapasite Geliştirme Çalıştayı Dr. Serap OĞUZ TANATAR Lefkoşa, 09 Kasım 2010 Project: EuropeAid/124745/D/SER/CY Roadway Safety Education & Campaigning TRAFİK.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
Çalışma Grubu Strateji Geliştirme Başkanlığı
Raporlama. ● HAZIRLIK ● ARAŞTIRMA ● RAPOR- genel görünüm - pratik tavsiyeler ● GENEL YORUMLAR ARAŞTIRMA / RAPORLAMA.
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
SUNUŞ KAPSAMI KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM KAMU MALİ YÖNETİMİ GELİŞMELERİ STRATEJİK YÖNETİM ANLAYIŞI DIŞ DENETİMİN ROLÜ.
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
ERK İSG&İK – –
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
GÜN 2 Bakanlık bünyesinde hesap verebilirlik  1) Etik hesap verebilirlik  2) Planlama ve izleme yöntemleri – günlük aktiviteler  3) İç kontrol & denetim.
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
Şebnem ULUSOY Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi Şube Müdürü I. GELENEKSEL SİGORTACILIK KONFERANSI 12 Haziran 2002.
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
1.2.7 Kurum ve Süreç Performans Yönetimi günler
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Uluslararası deneyimler, Fransa Visa Paajanen,
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI03 Politika Analizi Çalışma Programı.
İZLEME & DEĞERLENDİRME Maliye Bakanlığı Grup Çalışması
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
Stratejik Yönetim.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim Visa Paajanen.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
STRATEJİK PLANLAMA.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Performans Denetimi – Sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu.
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Süreç Yönetimi.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Devlet Muhasebe Standartları
5. YÖNETİM KALİTESİ ve STANDARTLARI
KAMUDA HASSAS GÖREV.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Sunum transkripti:

Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK

2 İçerik Performans yönetimi reformu: amaçlar UDK’nın denetimi Denetim bulguları Tavsiyeler Tartışma

3 Performans yönetimi reformu 1990’ların başında Bütçe mevzuatında değişiklikler amaçlar: - Verimliliği iyileştirmek - Aktörlere operasyonel özgürlük vererek sonuçları başarma imkanlarını arttırmak - Hedeflere ulaşma konusunda raporlama isteyerek hesap verebilirliği arttırmak - Kaynak tahsisinde karar alma sürecini dağınık hale getirmek

4 UDK’nın denetimi Eleştirel veya olumsuz gözlemler, denetim çalışmalarının yapısı Mali denetim: amaç koyma ve raporlama zaman çizelgeleri (amaçlar ve raporların kalitesi denetlenmiyor) performans denetimi: - Belli bir idari sektör veya kurum üzerinde odaklanır - Gözlemlerin neredeyse tamamı belgeleniyor - Fakat bir çok denetim bulgusu var ve bunlar belirli sorunlar üzerinde odaklanıyor.

5 Denetim bulguları, performans yönetimi Kaynakların yönlendirilmesi ve normatif yönlendirme kamu yönetiminde hala yaygın kullanılıyor (mevcut sisteme sadece performans yönetimi ekleniyor) Aktörlerin sonuçlara ulaşma yolunda özgürlüğü çok artmadı Öte yandan: birçok vakada aktörün başarı derecesi (sorumlulukları yerine getirme) daha geniş özgürlüğe dayanak oluşturmuyor

6 Bulgular, hedef koyma Hedef koyma mekanizması açık değil Verimlilik ve ekonomi performans hedefleriyle yönlendirilip yönetilmiyor (aslında bu performans yönetiminin kullanılmadığını gösteriyor) Hedefler mantıklı bir hiyerarşi oluşturmuyor hedefler ve kaynaklar birbiriyle ilişkili değil hedefleri ölçülebilir değil Politika etkililiği hedefleri zaman çizelgelerine bağlanmamış

7 Bulgular, hedef koyma Hedefler gerçekçi ve zorlayıcı değil Operasyonel verimlilik veya verimlilik ve ekonomi ile ilgili hedefler yok (bunun nedeni yönetim belgelerinde açıklanmıyor) Hedefler yerine kurumlar farklı birimlere gelir ve gider, adam-yıl ve maliyet bilgileri sağlıyor.

8 Bulgular, hesap verebilirlik Performansa dayalı hesap verebilirlik oldukça zayıf operasyonel çıktıların izleme sistemleri yok veya sorunlu Özellikle iş maliyetlerinin tahsisinde sorunlar var “Yönetim sorumluluğu olan kişilerin hesap verebilirlikten sağlanan bilgilere iyi bir performans yönetiminin gerektireceği kadar ihtiyaç duyduklarına inanmadıkları görülüyor.”

9 Bulgular, diğer Hedeflere ulaşma ya da ulaşmama durumunun bir kurum için ne sonuçlar doğuracağı açık değil Teşviklerin önemi az Aktarılan fonlarda performans yönetimi en alt düzeyde Aktörler kendi faaliyetlerinin, daha karmaşık bir neden- sonuç alanı içerisindeki etkilerini ayırt edemiyor Faaliyetlerin değerlendirilmesi yeterli düzeyde değil

10 Olumlu bulgular Performans yönetimi, kaynakların verimli ve uygun kullanımını sağlama yolunda olumlu bir adımdır Hedef koyma süreci ve hedeflere ulaşma raporları yönetim şeffaflığını arttırır

11 Tavsiyeler Yönetim ve personelin motivasyonunu arttırmak esastır (teşvikler) Yönetimi geliştirmekten sorumlu kişiler, sonuçları hesap verebilir bir şekilde göstermek yönünde olumlu bir ihtiyaç olmasına çalışmalıdır Performans yönetimi modelinin farklı türdeki faaliyetlere ilişkin ihtiyaçları karşılayacak şekilde uyarlanması gerekir (heryere uyarlamak mümkün olmayabilir) Bakanlıklar kurum ve şirketlerle birlikte şu konularda uyumlu, gerekçeli ve belgeli bir bakış açısı geliştirmelidir (1) performans hedeflerinin bütünsel olarak nasıl konacağı, (2) performansın farklı açılarının ele alınması (3) performansa ilişkin doğru ve adil bir resim çizmek için ne tür bilgilerin sunulacağı performans yönetimi sistemindeki en önemli temel faktörün, hesap verebilirliğin, iyileştirilmesi

12 Özet Başlangıçta hedef koymaya odaklanılıyordu Başlangıçta bakanlıklarla alt yönetimler arasındaki ilişki kritik bir etmen olarak görülüyordu. Önümüzdeki on yılda dikkatler daha çok meclise hedef tanımlama ve hesap verebilirlik konularına çevrilecek sonra: hedefe geri dönüş?

13 Tartışma Türkiye’de performans yönetiminin durumu? - sistemde gelişmeler yapıldı mı? - şu anki temel problemler neler? - sorunlar olduğunu düşünüyorsanız bunlarda uyarlanabilir iyileştirmeler yapılabilir mi? - Bu sorunları çözme konusunda kim en aktif çalışmalıdır?