İnternal (içsel) Referans Fiyatlandırma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTAYA ULAŞANA DEK BİR İLACIN YOLCULUĞU
Advertisements

İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Pediatride Hastane Enfeksiyonları
SENTEZDEN KULLANIMA İLAÇ SERÜVENİ
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
İzleme - göstergeler AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Araştırma Görevlilerinin Öğrenci Laboratuvarlarına Katılımı
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
Erciyes Üniversitesi Vakfınca 1 Ocak 2006 Tarihinden İtibaren Yurtiçi ve Yurtdışı Bilimsel Çalışmalara Verilecek Maddi Desteklerle İlgili İlkeler Doç.
Internal (içsel) Referans Fiyatlandırmaya Dünya Örnekleri
NEFROLOJİDE KLİNİK ECZACININ ROLÜ
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi/ İş Geliştirme Yöneticisi
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Marmara 1991 yılında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde açılan Klinik Farmasi Yüksek Lisans Programı ile ülkemizde de klinik eczacılık.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
R. Orçun Madran.
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
Uygulama Ekibi:Antibiyotik Kontrol Ekibi
Ömer PAHILOĞULLARINDAN Taşınır Mal Süreç Sorumlusu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Taşınır Mal Süreç Yöneticiliği.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefrolooloji Bilim Dalı Yayın Sunumu 15 Ocak 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
REOLOJİ ve AKIŞ MODELLERİ
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞMA KOŞULLARI VE UZMANLIK EĞİTİMİ
Dr. Faruk ERDEN Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Literatür Değerlendirme.
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
Önemlilik Testleri Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir.
Ders: ZYS 426 SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI Konu: 3
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
İlaçların Fiyatlandırılması ve SUT Ek-4 Listeleri
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
 Bölüm 8: Piyasa Koşulları ve Kârı Ençoklama Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Biyokimya Anabilim Dalı
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Kümeleme Modeli (Clustering)
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Prof.Dr.Yılmaz Çapan FATUM Müdürü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Temel Matematik 2 Diziler ve Seriler Ocak 2016 İstanbul Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

İnternal (içsel) Referans Fiyatlandırma Prof. Dr. Bülent Gümüşel Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı 2. Ulusal STD Forumu, 4-5 Mart 2010, Ankara

Kanıta Dayalı Tıp Derneği’ne teşekkür ederim.

Sunum içeriği İnternal referans fiyatlandırma (B. Gümüşel) Referans fiyatlandırma metodolojileri İnternal RF tanım Metodoloji ve işleyişi Dünyada internal fiyatlandırma uygulamaları (S.Malhan) Almanya Hollanda Avustralya

Referans fiyatlandırma metodolojileri 1. External (harici) referans fiyatlama a) Ortalama fiyatlama b) Uluslararası fiyat karşılaştırma c)Refah uyarlamaları ile ortalama fiyatlama 2. İnternal (içsel, kümeleme, dahili) referans fiyatlama Gözlük, sakat arabaları vb

(İnternal) Referans Fiyatlama (RF) Geri ödeme kuruluşları tarafından kullanılan bir kural Bir ilacın maksimum geri ödeme fiyatının aynı pazarda bulunan diğer “karşılaştırılabilir ilaç (lar)”ın fiyatları referans alınarak belirlenmesi

Referans Fiyatlama Benzer ürünleri tanımladıktan sonra gruplayarak ve göreceli bir fiyat belirleyerek işler Nasıl? Geri ödeme hedefi olarak: referans bir fiyat belirlenir Referans fiyatın üstündeki miktar sigortalı tarafından ödenir

Referans fiyatlandırma nasıl işler? RF maksimum geri ödeme fiyatını belirler RF fiyat kompetisyonunu sınırlar Hem orijinal hemde jenerik ilaçlar RF’a doğru yaklaşacaktır.

İnternal ve external RF farkı İnternal RF “tek bir ülkede” diğer ilaçların fiyatlarını karşılaştırarak geri ödemesini sınırlandırır. External RF: Bir başka ülkede aynı üretici tarafından üretilen ilacın fiyatını referans göstererek aynı ilacın diğer bir ülkede fiyatının düzenlenmesinde kullanılır(=farklı ülkelerde bir üreticinin ilacının farklı fiyatla satılmasını sınırlar).

RF sistemlerinin karakteristikleri İlaçlar “benzer” terapötik etkili alt gruplarda kategorize edilir RF alt gruptaki tüm ilaçlar için maksimum geri ödemedir RF üreticinin fiyatlarından minimum, ortalama vb noktasından belirlenir Piyasa fiyatı olmak zorunda değil ve üretici kendi fiyatlarını belirlemede serbesttir Fark hasta tarafından ödeniyor İlaçların değiştirilebilirliğine dayanır.

Grupları oluşturmak için Aktif madde eşdeğerliği: Kimyasal içerik Farmakolojik eşdeğerlik: Farmakolojik gruba göre (ADE inh, proton pompa inh) Terapötik eşdeğerlik: Endikasyona göre (antihipertansifler, peptik ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar)

Terapötik gruplama: İlaçlar aşağıdakiler varsa aynı grupta sınıflandırılır: Aynı terapötik etki Aynı endikasyon için kullanım Benzer etkinlik ve yan etki profili Aynı yolla uygulanması Aynı yaş gruplarına verilmesi

Dikkat:!!! Geniş gruplar geri ödeme kurumuna tasarruf sağlar Ancak: İlaçlar arasında gerçek terapötik farklar hastaya zarar verir: Sağlık riski Finans problemleri

Terapötik Referans Fiyatlama Yöntemi Terapötik grubunda yer alan ürünlerin ortalama fiyatı Dünya Sağlık Örgütünün DDD (daily defined dose)’e dayalı bir standart günlük doz kullanılmaktadır. Grup içerisindeki her bir molekül için ilk önce DDD başına ortalama fiyat hesaplanır (örneğin, ADE grubunda yer alan orijinal ve jenerik tüm ramiprillerin standart dozuna göre (DDD) ortalama tek bir ramipril fiyatı hesaplanır), Sonra terapötik grup içerisinde yer alan tüm moleküllerin fiyatlarının ortalaması hesaplanarak (örneğin, ADE grubunu oluşturan ramipril, perindopril, elanapril vs fiyatlarının ortalaması alınır) bu ortalama fiyat teraötik grubun RF’si olarak belirlenir.

Teşekkür ederim. İletişim: gumusel@hacettepe.edu.tr