Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Sosyal Refah ve Sosyal Hizmetler Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Emine ÖZMETE Konu: Sosyal refah açısından sosyal hizmet ve sosyal yardımlar

2 Sosyal Devlet Anlayışı
Sosyal politikaların (sosyal güvenlik ve sosyal hizmetler) devlet eliyle yürütülmesiyle “sosyal devlet” kavramı ortaya çıkmıştır. Sosyal Devlet kavramı son yüzyıla has bir kavramdır. Aslında sosyal devlet müessesinin doğuşu ile birlikte, devletin görev ve sorumluluklarının arttığı ve giderek daha çok fonksiyon yüklendiği toplum hayatında aktif bir rol üstlendiği görülmektedir.

3 Sosyal devlet olmanın belli şartları vardır: Her şeyden evvel sosyal devletin görevi, sosyal adaleti, sosyal refahı ve sosyal güvenliği sağlamaktır. Bu kavramların uygulaması tüm vatandaşları kapsamak durumundadır ve toplum yararının birey yararına üstün tutulması şeklinde gerçekleşir.

4 Sosyal Politikalar Sosyal Hizmetler Sosyal Yardım Sosyal Güvenlik

5 Sosyal Yardımlar Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Valilikler ve Kaymakamlıklar (SYDF), Belediyeler birbirinden tamamen bağımsız bir şekilde sosyal yardım hizmetlerini yürütmektedir. Bunların içinde en fazla kaynak ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonundan SYDV’ler aracılığıyla kullanılmaktadır.

6 Refah devletinin görev alanı oldukça geniştir ve her ülkenin kendi sosyal refah modeline göre çeşitli uygulamaları vardır. Ancak, sosyal refah devleti görevleri olarak sözü edilen üç temel alana yeni üç alanın da eklendiği görülmektedir.

7 Bunlar; sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, gelirin yeniden dağıtımı, konut ve sosyal refah hizmetleri olarak sıralanmaktadır. Bunlar dışında da devletin izlediği sosyal politikalar vardır.

8 Örneğin, ailenin, çocukların, gençlerin, kadınların, yaşlıların korunması, iş bulma, mesleki eğitim, çalışma koşullarının düzeltilmesi, yoksullara, özürlülere, yaşlılara yardım vs. Devlet, vatandaşlarına tanıdığı bu sosyal haklarla, yaşam yarışına gerilerden başlayanlarla, yarışta varış noktasına kendi çabalarıyla ulaşamayacak olanların durumundaki eşitsizlikleri düzeltmeye çalışır.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları