Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Yoksulluk ve Sosyal Hizmet Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Emine ÖZMETE Konu:Kronik yoksulluk

2 Genel olarak yoksulluk, kişinin yaşamını devam ettirebilmesi için yeterli kaynağa sahip olmamasıdır. Burada ifade edilmek istenen “mutlak yoksulluk”tur. Zastrow mutlak yoksulluğu, bir bireyin ya da ailenin refahı için gerekli mal ve hizmetin sağlanmaması olarak açıklamaktadır.

3 Altay’a göre mutlak yoksulluk, hane halkı ya da bireyin yaşamını sürdürebilecek asgari refah düzeyini yakalayamamasıdır.

4 Mutlak yoksulluğun ortaya çıkarılması bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan minimum tüketim ihtiyaçlarının belirlenmesini gerektirir. Mutlak yoksulluk gıda ve gıda dışı bileşenler dikkate alınarak ayrı ayrı belirlenebilmektedir. Sadece gıda harcamalarını esas alan mutlak açlık sınırının hesaplanması; ‘minumum temel gıda maddesinden oluşan gıda sepetinin maliyetiyle’ hesaplanır.

5 Tüm nüfus için önerilen kişi başına günlük alınması gereken kalori miktarı esas alınarak, bunun altında kalori alan fertler bir yoksulluk çizgisi oluştururlar. Mutlak yoksulluk sınırı gıda harcamalarına ek olarak temel gereksinimleri de (eğitim, sağlık, barınma, giyim) göz önüne alarak hesaplanabilir.

6 Yoksulluğun ölçümü ile ilgili çalışmalarda bulunan Atkinson yoksulluğu “göreli yoksulluk” kavramı ile açıklamıştır. Göreli yoksulluğu bir toplumdaki yoksul aile/birey ile aynı toplumda yaşayan ve ortalama yaşam standartlarını sağlamış aile/birey arasındaki gelir ve yaşam biçimi farkı olarak tanımlamaktadır.

7 Göreli yoksulluk insanların yalnızca biyolojik olarak değil toplumsal olarak kendini geliştirebilmesi için gerekli tüketim ve yaşam biçimi düzeyi olarak ifade edilmektedir. Diğer bir deyişle göreli yoksulluk, toplumun ortalama refah düzeyinin belirli bir oranının altında olmayı ifade etmektedir. Buna göre, belirli gelir düzeyine sahip bir kişi, daha üst gelir düzeyine sahip diğer kişiyle karşılaştırıldığında görece yoksuldur.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları