Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Sosyal Refah ve Sosyal Hizmetler Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Emine ÖZMETE Konu:Sosyal hizmette sosyal refah anlayışı

2 Sosyal Refah Anlayışı BM göre sosyal refah hizmetleri “örgütlenmiş toplumsal hizmetlerden yararlanamayan grup ve kişilere yönelen ve amacı bu grup ve kişileri eğitim, sağlık gibi insan kaynaklarını geliştirmeye yönelik hizmetlerden yararlandırmak olan güçlendirici hizmetlerdir.

3 Görüldüğü gibi sosyal refah hizmetleri toplumsal yapı ve sosyal hizmetler çerçevesinde bireyi güçlendirmeyi hedefler. Sosyal refah hizmetleri farklı nedenler ile örgütlenmiş hizmetlerden yararlanamayanlara yönelmiştir (burs, aile planlaması eğitimi gibi).

4 Sosyal refah devleti anlayışına göre eğitim, sağlık hizmetleri gibi toplumda örgütlenmiş hizmetler bireylere ulaştırılmalıdır. Ancak bu hizmetlerden herkes eşit olarak yararlanmaz, engelli yaşlı gibi dezavantajlı grupların bu olanaklardan yararlanmaları için yürütülen hizmetler sosyal refah hizmetleridir. Bu hizmetlerin yürütülmesinde fonksiyon sahibi olan mesleğe de sosyal hizmet denilmektedir.

5 En geniş şekli ile sosyal refah kavramı üç farklı şekilde kullanılır:
1. Sosyal refah: bir toplumda yaşayan insanların genel durumları 2. Sosyal refah: belli bir amaca yönelik sistem 3. Sosyal refah: bir devlet anlayışı

6 Sosyal refah belli bir amaca yönelik hizmetler ve örgütlenmiş sistemlerdir. Bireyin refahı ise;
1. Tatmin edici yaşam ve sağlık standartları 2.Tüm kapasitelerini geliştirmeyi sağlayacak kişisel ve toplumsal ilişkiler 3.Ailenin ve toplumun ihtiyaçları ile uyumlu olarak kişinin iyilik durumu olarak üç faktörü kapsar.

7 “Genellikle serbest piyasa mekanizmasına dayalı olan, ancak belirlenen toplumsal amaçlara ulaşmak ya da ulusal kaynakları geliştirmek için ekonominin dengesini sağlamak amacıyla birbirine zıt güçlerin siyasal iktidar içinde dengelendiği kapitalist ekonomi sistemini içerir.Refah devleti endüstriyi planlamak, fiyat saptamak için tedbirler alır”.

8 Sosyal refah kavramı: 1. İnsanların tüm iyilik durumunu 2.Bu duruma erişmek için gerekli sistemi 3.Bu amacı gerçekleştirmekle yükümlü olan devletin niteliğini belirlemek için üç ayrı anlamda kullanılmıştır.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları