T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ANKARA MESLEK YÜKSEK OKULU ÇOCUK GELİŞİMİ KONU O.Ö. Eğitimde Bilgisayar Öğretim Yöntemleri HAZIRLAYANLAR Esma SEVGİ 062706068 Tuğba.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

Mutluköy İlköğretim Okulu
Öğretimde Kullanılan Teknikler (2)
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
ÖRNEK OLAY TEKNİĞİ Nedir? Amaçları nelerdir? Kullanıldığı Durumlar
Temel Kavramlar: Öğrenme İlkeleri
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Doç.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Buluş Yoluyla Öğrenme.
Öğrenme ilkeleri Prof Dr Süheyla Ünal.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Teknoloji Nedir?.
Yeni alınan deneyimsiz personelin yetiştirilmesi veya
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
ÖĞRENME-ÖĞRETME MODELLERİ Nezahat Leblebiciler.
JEROME BRUNER ‘İN ÖĞRENME KURAMI
Mobil Öğrenme m-öğrenme
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
Öğretim Tasarımı
TEKNOLOJİNİN DOĞRU KULLANIMI VE BİLGİSAYAR ORTAMINDA ÖĞRETİM
Bilgisayar Destekli Öğretim
EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
Osman SAKA- Bilişim 2000 Prof.Dr. Tanju Aktuğ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Doç.Dr. Ziya Alkan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Murat Sincan Hacettepe.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Yüz yüze Akademik Danışmanlık Hizmetleri Öğrenme-öğretme süreçlerinin ve uygulamalarının öğretmen ve öğrencilerle bir arada yürütülmesi.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
Öğretim Teknikleri - III
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Buruner’in Bilişsel Gelişim Kuramı
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
MATEMATİK YAZILIMLARI.
Eğitimde Program Geliştirme
Temel Kavramlar ve İlkeler
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
Kolb’un Yaşantısal Öğretim Modeli
Öğretim Stratejileri Sunuş Yoluyla Öğrenme Buluş Yoluyla Öğrenme Araştırma İnceleme Yoluyla Öğrenme Dr. Kerim Karabacak.
4 .BÖLÜM Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Geliştirmede Öğretmen Nitelikleri Ve Öğretmen Yetiştirme Ahmet ATAÇ- Cihan ÇAKMAK – Gülenaz SELÇUK – İhsan.
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Yrd. Doç. Dr. Süleyman AKYÜREK
Mutluköy İlköğretim Okulu
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Teknoloji Nedir?.
7th International Congress of Research in Education
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Doç. Dr. Berna Aslan ÖĞRETİM İLKELERİ Doç. Dr. Berna Aslan
Öğretimin Planlanması
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR.
Sunum transkripti:

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ANKARA MESLEK YÜKSEK OKULU ÇOCUK GELİŞİMİ KONU O.Ö. Eğitimde Bilgisayar Öğretim Yöntemleri HAZIRLAYANLAR Esma SEVGİ Tuğba ASLAN Yasemin ATASEVEN

Günümüzdeki teknoloji hızla ilerlemektedir. Teknolojinin çok rahat kullanma alanları bulabilen üstün yetenekli makinesi, yani bilgisayar, teknoloji ilerledikçe daha çok geliştirilmekte ve bu durumdan dolayı daha çok kullanılarak yaygınlaşmakta, bir çok alanda kullanıma olanak sağlamaktadır. Bilgisayarın yaşamı inkar edilemez şekilde kolaylaştırdığı ve insanların bu kolaylığı fark ederek bundan yararlandıkları bir gerçektir. Çoğu yaşantımızda bu denli giren bilgisayardan izole etmek imkansız olduğuna göre, onun özellikle eğitim alanında bu makineden en iyi biçimde yarar sağlaması için çaba harcanmalıdır. Günümüzdeki teknoloji hızla ilerlemektedir. Teknolojinin çok rahat kullanma alanları bulabilen üstün yetenekli makinesi, yani bilgisayar, teknoloji ilerledikçe daha çok geliştirilmekte ve bu durumdan dolayı daha çok kullanılarak yaygınlaşmakta, bir çok alanda kullanıma olanak sağlamaktadır. Bilgisayarın yaşamı inkar edilemez şekilde kolaylaştırdığı ve insanların bu kolaylığı fark ederek bundan yararlandıkları bir gerçektir. Çoğu yaşantımızda bu denli giren bilgisayardan izole etmek imkansız olduğuna göre, onun özellikle eğitim alanında bu makineden en iyi biçimde yarar sağlaması için çaba harcanmalıdır. Eğitimsel teknolojide kullanılan en güçlü ve en gelişmiş araç bilgisayardır. Eğitimsel teknolojide kullanılan en güçlü ve en gelişmiş araç bilgisayardır.

► Bilgisayar Destekli Öğretimde Öğretim Modelleri ► Öğretimsel Model ► Hipotezci Model ► Açıklayıcı Model ► Arındırılmış Model  Öğretimsel model temelinde programlı öğretime dayanmakta ve bilgisayar sabırlı bir yardımcı gibi kullanılmaktadır.  Hipotezci modelde öğrenciye hipotez formüle etmeye yardımcı olunmakta ve bu model bilginin, öğrencilerin yaşantıları yolu ile yaratılması gerektiği düşüncesine dayanmaktadır.  Açıklayıcı modelde bilgisayar öğrenci ile gerçek yaşamın gizli modeli ya da benzeşimi olarak ilerledikçe konuyu keşfederek öğrenmesi esas alınmaktadır.  Arındırılmış modelde ise bilgisayar öğrencinin çalışma yükünü azaltıcı araç olarak kullanılmakta ve öğrenciye hesaplama, bilgi işlem vb. olanaklar sağlamakta ve onu desteklemektedir.

Okul Öncesinde Bilgisayar Öğretimi Eğitimcilerin bilgisayarı öncelikle kendilerinin tanımaları ve öğrenmeleri, sonrada çocuklara tanıtmaları ve öğretmeleri gerekmektedir. Eğitimcilerin bilgisayarı öncelikle kendilerinin tanımaları ve öğrenmeleri, sonrada çocuklara tanıtmaları ve öğretmeleri gerekmektedir. Anaokulunda veya ilkokullarda ilk olarak bilgisayarla karşılaşan çocuk, öncelikle bilgisayarın ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını öğrenmeye, daha sonra ise bilgisayarın diğer özelliklerini keşfetmesine yardımcı olunmalıdır Anaokulunda veya ilkokullarda ilk olarak bilgisayarla karşılaşan çocuk, öncelikle bilgisayarın ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını öğrenmeye, daha sonra ise bilgisayarın diğer özelliklerini keşfetmesine yardımcı olunmalıdır

Okul Öncesinde Bilgisayar Öğretimi Öğretmen bilgisayar konusunda çocukların görüşlerini alarak, onları bilgisayarın ne yapıp ne yapmayacağı konusunda bilgilendirmelidir. Öğretmen bilgisayar konusunda çocukların görüşlerini alarak, onları bilgisayarın ne yapıp ne yapmayacağı konusunda bilgilendirmelidir. Çocuğun, bilgisayarı doğallıkla kurabilmesi için bilgisayarın çocuğun çevresiyle uyumu sağlanmalıdır. Çocuğun, bilgisayarı doğallıkla kurabilmesi için bilgisayarın çocuğun çevresiyle uyumu sağlanmalıdır. Bilgisayar uygulamalarında, çocukların aktif olmaları sağlanmalı ve bunu sağlayacak programlar seçilmelidir. Bilgisayar uygulamalarında, çocukların aktif olmaları sağlanmalı ve bunu sağlayacak programlar seçilmelidir.

BİLGİSAYAR KULLANIMI İLE İLGİLİ ETKİNLİK ÖRNEĞİ ETKİNLİK I ETKİNLİK I AMAÇ AMAÇ Bilgisayar işleyiş mantığını göstermek Bilgisayar işleyiş mantığını göstermek MATERYALLER MATERYALLER Karton kutular Karton kutular Çikolata koyulan kutu Çikolata koyulan kutu Küçük resimli kartlar Küçük resimli kartlar Büyük resimli kartlar Büyük resimli kartlar

BİLGİSAYAR KULLANIMI İLE İLGİLİ ETKİNLİK ÖRNEĞİ UYGULAMA UYGULAMA Önce çocuklara küçük karton kutudan monitör yaptırılır. Önce çocuklara küçük karton kutudan monitör yaptırılır. Daha sonra disk sürücü amacıyla kullanılmak üzere büyük karton kutu kaplanır ve monitör amaçlı yapılan kutuyla bağlantısı sağlanır. Ayrıca yan tarafına da bir küçük delik açılır. Daha sonra disk sürücü amacıyla kullanılmak üzere büyük karton kutu kaplanır ve monitör amaçlı yapılan kutuyla bağlantısı sağlanır. Ayrıca yan tarafına da bir küçük delik açılır. Çikolata kutusu ters çevrilerek klavye haline getirilir. Her küçük göze klavyede bulunan semboller, harfler, şekiller yapıştırılır. Çikolata kutusu ters çevrilerek klavye haline getirilir. Her küçük göze klavyede bulunan semboller, harfler, şekiller yapıştırılır. Bir çocuk kullanıcı olur, diğer çocuk ise disk sürücü olarak yapılan büyük kutunun içine girer. Kullanıcı olan çocuk küçük resimli kartlardan birini büyük kutunun yanındaki delikten atar. Aynı kartların büyük eşleri olan büyük kutunun içinde ki çocuk ise onun eşinin büyüğünü bularak aradaki açıklıktan monitörün önüne büyük kartı koyar. Uygulama eş değişerek sürer. Bir çocuk kullanıcı olur, diğer çocuk ise disk sürücü olarak yapılan büyük kutunun içine girer. Kullanıcı olan çocuk küçük resimli kartlardan birini büyük kutunun yanındaki delikten atar. Aynı kartların büyük eşleri olan büyük kutunun içinde ki çocuk ise onun eşinin büyüğünü bularak aradaki açıklıktan monitörün önüne büyük kartı koyar. Uygulama eş değişerek sürer.

1. Davranışçı Kuram Bilgisayarlı eğitimde davranışçı yaklaşımın ödül, ceza, etki, tepki ve dönüt verme yöntemleri kullanılmaktadır. Öğrenci bilgisayarı kullanırken doğru yaptığında bilgisayar anında ödül, yanlış yaptığında ise anında ceza vermektedir. Bu bir etkinlik ileriye gitme veya bir etkinlik geri alma şeklinde olabilir. Ayrıca öğrenci sürekli bilgisayarlarda pratik yaparak konuyu pekiştirebilir. Bilgisayarlı eğitimde davranışçı yaklaşımın ödül, ceza, etki, tepki ve dönüt verme yöntemleri kullanılmaktadır. Öğrenci bilgisayarı kullanırken doğru yaptığında bilgisayar anında ödül, yanlış yaptığında ise anında ceza vermektedir. Bu bir etkinlik ileriye gitme veya bir etkinlik geri alma şeklinde olabilir. Ayrıca öğrenci sürekli bilgisayarlarda pratik yaparak konuyu pekiştirebilir.

2.Sistem Kavramı Bu kuram organizasyon ve bütün organizasyonların temel yapısı ile ilgilenmektedir. Temeli bütünlük ilkesine dayanır. Bu kuramın esası; problem çözme, düzeltme ve karar verme, davranışsal hedefler gerçekleştirme (davranışçı yaklaşım temeli) ve her faaliyetin organize edilmesi ilkelerine dayanır. Bu kuram organizasyon ve bütün organizasyonların temel yapısı ile ilgilenmektedir. Temeli bütünlük ilkesine dayanır. Bu kuramın esası; problem çözme, düzeltme ve karar verme, davranışsal hedefler gerçekleştirme (davranışçı yaklaşım temeli) ve her faaliyetin organize edilmesi ilkelerine dayanır.

3.Bilişsel Kuram Bilginin öğrenilmesi için birey zihninde bilgileri organize edip yapılandırılması gerekmektedir. Bilgisayar öğreniminde de bilgilerin organize edilip yapılandırılması söz konusudur. Birey bilgileri ilk önce kısa süreli belleğe ardından (eğer bilgi kullanılacaksa) uzun süreli belleğe aktarır. Bilginin öğrenilmesi için birey zihninde bilgileri organize edip yapılandırılması gerekmektedir. Bilgisayar öğreniminde de bilgilerin organize edilip yapılandırılması söz konusudur. Birey bilgileri ilk önce kısa süreli belleğe ardından (eğer bilgi kullanılacaksa) uzun süreli belleğe aktarır.

4.Yapısalcı Kuram Bu kurama göre öğrenci aktif durumdadır ve bilgileri kendisi araştırır, bütünleştirir. Birey hatalar yaparak deneyerek yanılarak öğrenir. Öğrenciler uygulama yapmadıkları sürece etkili ve kalıcı öğrenmeler gerçekleşemez. Bu kurama göre öğrenci aktif durumdadır ve bilgileri kendisi araştırır, bütünleştirir. Birey hatalar yaparak deneyerek yanılarak öğrenir. Öğrenciler uygulama yapmadıkları sürece etkili ve kalıcı öğrenmeler gerçekleşemez.

5.Kritik Kuram Bu kuramda bireyler internet üzerinden veya eğitim CD leri ile istedikleri konularda kendilerini eğitme ve geliştirme şansına sahiptir. Yeterli kaynak olduktan sonra bireyin gelişmesi kendi öz girişimleri ve faaliyetleri şekillenmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı örgün eğitime girememiş olan kişilere bilgisayarın eğitim imkânı sunduğuna inanmaktadırlar. Bu kuramda bireyler internet üzerinden veya eğitim CD leri ile istedikleri konularda kendilerini eğitme ve geliştirme şansına sahiptir. Yeterli kaynak olduktan sonra bireyin gelişmesi kendi öz girişimleri ve faaliyetleri şekillenmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı örgün eğitime girememiş olan kişilere bilgisayarın eğitim imkânı sunduğuna inanmaktadırlar.

KAYNAKÇA Okul öncesi Dönemde Bilgisayar Destek Eğitim Prof. Dr. Meziyet ARI Doç. Dr. Pınar BAYHAN Epsilon Yayınları –w–w–w– –A–A–A–Alkan, Cevat (1997). Eğitin Teknolojisi, Anı Yayıncılık, Ankara Arı, Bayhan ve Pınar (1999) Okul öncesi dönemde bilgisayar destekli eğitim