Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız 02.07.2008 tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile 09.04.2009.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

T.C. AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ. Her ilde Valilik bünyesinde “İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlükleri”, 04/03/2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak.
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Denetim Planının Hazırlanması
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
NEDEN BP ?? İzlenebilirliği sağlamak
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Giresun Tarım İl Müdürlüğü
RUSYA FEDERASYONU BİTKİSEL GIDA ÜRÜNLERİ
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası : 5996 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/6/2010 Sayı :
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR.  Bu kuruluşların kendi özel para kaynakları vardır.  Danışma ve yardımcı birimler bulunmaktadır.
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
YÖNETMELİK 25 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADELERİ. Tarımsal Ürün İhracatı yapan firmalara sağlanan bir tür devlet yardımıdır. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi.
992 SAYILI SERİRİ TAHARRİYAT VE TAHLİLAT YAPILAN VE MASLİ TEAMÜLLER ARANILAN UMUMA MAHSUS BAKTERİYOLOJİ VE KİMYA LABORATUVARLARI KANUNU KABUL TARİHİ:
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
ERİŞİLEBİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
ÇEVRE GÖREVLİSİ Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
FUMİGASYON EĞİTİMİ MERSİN
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN, EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
DENETÇİ İŞE BAŞLAMA. Bakanlığımızın Tarih ve 1315 sayılı yazısına istinaden denetçi, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elamanlarının yapı.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
BİTKİ PASAPORTU SİSTEMİ
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
Eğitim Kurumları Bilgilendirme Toplantısı Eğitim Kurumları Denetimi
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
RF’YE YAPILACAK YAŞ SEBZE-MEYVE İHRACAT UYGULAMA ESASLARI
YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
2016 YILI OKUL SÜTÜ PROGRAMI
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
HARCAMA.
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATILMASI İLE İLGİLİ OLARAK DÜZENLENEN EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ TOPLANTISI Mehmet Sena TURABİ İlaç Alet Hizmetleri Daire.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
UYUŞTURUCU MADDELERİN KONTROLÜ HAKKINDA KANUN
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
UYUŞTURUCU MADDELERİN KONTROLÜ HAKKINDA KANUN
TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU TEŞKİLAT YAPISI VE GÖREVLERİ.
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile tarihinde imzalanan Ek Memorandum kuralları çerçevesinde yürütülmektedir. Hali hazırda tarihinde Bakanlığımız tarafından hazırlanan uygulama talimatı esasları çerçevesinde de RF’na yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirilmektedir.

İHRACAT ÖNCESİ BELGE DÜZENLENMESİ VE KONTROLÜ RF’na taze meyve ve sebze ihracatı yapan firmaların ihraç edecekleri ürünleri üreten/paketleyen ve depolayan işyerlerinin 5996 sayılı Kanun gereği İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden alınacak işletme kayıt belgesine sahip olması zorunludur. -İhracatçı firmalar İşletme Kayıt Belgesine sahip işyerleri ile fason üretim anlaşması yaparak da ihracat yapabilirler. -İzlenebilirlik Sistemi: A-Denetim ve kontrollerde izlenebilirlik kontrolü de yapılmalıdır. B-İhracatçı firmaların,ihraç edecekleri ürünlerde izlenebilirliği sağlamak amacıyla ürünlerin kimlik bilgilerinin yer aldığı etiket veya barkot sistemini oluşturmuş ve işletiyor olmaları gerekmektedir.

DANIŞMAN: İhracatçı firma; kendi bünyesinde görevlendireceği, karantina ve gıda güvenilirliği yönüyle ürünün üretiminden hasadına, paketlenmesinden ihracatına kadar tüm aşamalarda kayıtların tutulmasından gerekli kontrollerin yapılmasından ve izlenebilirlik sisteminin tesis edilmesinden sorumlu olacak bir Ziraat Mühendisi ile “Danışmanlık Sözleşmesi” imzalamış olmalıdır. -Paketleme evlerinde 5996 sayılı Kanun’a göre istihdamı zorunlu personel olarak çalışanlar “Danışman” olarak çalıştırılamaz.

-Bir Ziraat Mühendisi birden fazla firma için danışmanlık yapamaz. -İhracatçı, danışmanlık yapacak birden fazla Ziraat Mühendisi çalıştırabilir. -Ziraat Mühendisi ile olan sözleşmesi biten ihracatçı firma,yapacağı yeni sözleşmenin asıl bir nüshasını ve diploma örneğini ivedilikle Genel Müdürlüğümüze göndermelidir. -”Danışmanlık Sözleşmesi”ni fesih eden ancak yeni sözleşme yapmayan veya Genel Müdürlüğümüze sözleşme belgelerini göndermeyen veya yeni sözleşme yapılan Zir.Müh. Başka firmalarda görevli olması halinde ihracatçı firmanın RF’ye ihracatına müsaade edilmez,liste güncellemesi zamanında firma liste dışı edilir.

İHRAÇ PARTİSİNİN KONTROLÜ VE NUMUNE ALINMASI -Partinin Tamamlanması: -İhracatçı, yapılacak kontroller öncesinde ambalajlanmış ve etiketlenmiş ihracat partisini,ihracat beyannamesinde belirtilen miktara denk olacak şekilde ve ürün etiketleri her bağımsız ambalajda(kasa,sandık,vb.) bulunacak şekilde hazır hale getirmelidir.Parti hazır olduktan sonra ise izlenebilirliği sağlanmış ürünün inspektörler tarafından karantina kontrolleri yapılmalı ve eş zamanlı olarak da kontrol görevlisi tarafından mevzuatı çerçevesinde nakliye aracının tonajı üzerinden tüm ürün partisini temsil edecek şekilde numune alınmalıdır.

Ayrıca Bakanlığımızın talimatlarına istinaden Ülkemizde zirai mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması ve piyasaya arzı 5996 sayılı Kanun ve buna bağlı olarak çıkarılan “Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Hakkında Yönetmelik” ve ilgili diğer yönetmelik hükümlerine göre yapıldığından bahisle söz konusu mevzuat hükümlerine göre ruhsatlandırılmamış veya kullanımı sonlandırılmış olan bitki koruma ürünlerinin piyasaya arzı ve zirai mücadelede kullanımı yasaktır. Bu kapsamda ülkemizden yapılacak olan taze meyve ve sebze ihracatlarında,

Ürünlerden alınacak numunelerde yapılacak pestisit analizleri sonucunda; Ülkemizde ruhsatlı olmayan,imalatı,ithalatı ve kullanımı kısıtlanmış veya yasaklı bir aktif maddeyi içeren bir bitki koruma ürününün kullanılması nedeniyle,analize konu üründe kullanılmış olan bitki koruma ürününe ait aktif maddenin tespit edilmesi durumunda 5996 sayılı Kanun’un 39’uncu maddenin 1. fıkrası (ı) ve (j) bentleri gereği idari yaptırım uygulanması ve 20 inci maddenin 5inci fıkrası gereğince de ürünün imha edilmesi dolayısıyla ihracatına izin verilmeyecektir.

Bitki koruma ürünleri ile ilgili yaptırımlar; MADDE 39 (1)Bitki koruma ürünleri ile ilgili yaptırımlar aşağıda belirtilmiştir: ı) Bakanlıkça reçeteli olarak satılması istenen bitki koruma ürünlerini reçetesiz olarak alıp uygulayanlara binTürk Lirası, reçetesiz olarak satanlara ve Bakanlıkça istenen kayıtları tutmayanlara beşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. j) Bitki koruma ürünlerini etiket bilgilerine uygun şekilde kullanmayanlara bin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Bitki koruma ürünlerinin uygulanması: MADDE 20 (5) Zararlı organizma mücadelesi yapılan alanlarda yapılan kontroller sonucunda, ürünlerde tavsiye dışı bitki koruma ürünlerinin kullanılması ve belirlenen limitlerin üzerinde kalıntı bulunması hâlinde, Bakanlık, ürünlerin hasadını geciktirebilir veya ürünleri imha ettirebilir. Bu maddenin uygulanması hâlinde üreticilere herhangi bir tazminat ödenmez.

TEŞEKKÜR EDERİM. KUBİLAY TAZELER ZİRAAT MÜHENDİSİ TLF: