Tezli – Tezsiz Tıpta Uzmanlık Eğitimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Advertisements

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Konu Başlıkları Mevcut Duruma Bakış Karmaşaya Bir Çözüm?
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
LİSANSÜSTÜ EĞİTİME İLİŞKİN SORUN VE ÖNERİLER
Erasmus+ Programı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Uzmanlık Öğrencisi Eğitimi “Strateji” M. Erdal GÜZELDEMİR
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe E.A.H
LOGO TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK.
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
LOGO TÜBİTAK Proje Pazarları Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
Lisans Öğrencileri için Proje Destekleri
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
Asıl başlık stili için tıklatın İZMİR’DE BÖLGESEL AR-GE / YENİLİK KAPASİTESİ VE YENİLİK EKOSİSTEMİ 01/10/2013.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 9 Ocak 2013.
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI BÖLÜMÜ ANESTEZİ PROGRAMI STRATEJİK PLAN SUNUMU.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi
LOGO TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
LOGO TÜBİTAK Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
TÜBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
BİDEB Fonlarının genel tanıtımı
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ 30 NİSAN 2012,İZMİR N.KÜRŞAD SOLAK AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ BAŞKANI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. SEBAHATTİN BALCI KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ (28 – 29 Mart 2013, İstanbul, Türkiye)
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şubat, 2012
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
H.Ü. EDEBİYAT FAKÜLTESİ BOLOGNA TOPLANTISI 21 NİSAN 2015.
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
Türk-İslam Arkeolojisi
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1-Üniversitelere Akademik Kadro Tahsis Edilmesi YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Ders-2
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Mersin Üniversitesi
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
MİSYON Histoloji ve Embriyoloji alanında mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası düzeyinde eğitim ve öğretim kapsamında bilimsel düzeyde eğitim vermek, Araştırma.
KARTEPE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Prof.Dr.Yılmaz Çapan FATUM Müdürü
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
ÜNİVERSİTE ORGANLARI Öğr. Gör
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
Sunum transkripti:

Tezli – Tezsiz Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yeni YÖK Yasa Taslağında “Tıpta Uzmanlık Eğitimi” Çalıştayı İstanbul Medeniyet Üniversitesi 28 Ocak 2013, İstanbul Tıpta Uzmanlık Eğitiminin Ulusal Yeterlilikler Çerçevesinde Doktora Eşdeğerliliği ve Tezli – Tezsiz Tıpta Uzmanlık Eğitimi Katılımcılar: Tıp Fakültesi Dekanları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimleri Diğer ilgililer İrtibat: Prof. Dr. Sinan Yol İstanbul Medeniyet Üniversitesi 0 (505) 255 61 06 sinanyol@medeniyet.edu.tr

Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’dan AR-GE’ye ayrılan pay Ülke % İsrail 4.6 İsveç 3.7 Japonya 2.98 ABD 2.80 Güney Kore 2.3 Avrupa Birliği 1.94 Türkiye 0.9

Araştırmada niçin geriyiz? Altyapı yetersizliği Destek bulmada güçlükler Dönüşüm programlarından yararlanmama Bilgiye ulaşmadaki sıkıntılar Motivasyon eksikliği Araştırmaya yeterli zaman ayrılmaması Araştırıcı bilim insanı kavramının oluşmaması Gelecek endişesi

Araştırmada niçin geriyiz? Altyapı yetersizliği Destek bulmada güçlükler Dönüşüm programlarından yararlanmama Bilgiye ulaşmadaki sıkıntılar Motivasyon eksikliği Araştırmaya yeterli zaman ayrılmaması Araştırıcı bilim insanı kavramının oluşmaması Gelecek endişesi

Üniversite Teknolojik gelişme Bilgi üretimi Araştırma

2013/106 (Y) BTYK’nın 25. Toplantısı Sağlık Alanının Öncelikli Alan Olması [2013/106] KARAR Sağlık alanının, Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011-2016 kapsamında ivme kazanmamız gereken alanlardan biri olarak belirlenmesine karar verilmiştir. SORUMLU KURULUŞLAR  Sağlık Bakanlığı  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İLGİLİ KURULUŞLAR  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı  TÜBİTAK  Ekonomi Bakanlığı  Kalkınma Bakanlığı  YÖK  Üniversiteler  Özel Sektör GEREKÇE Sağlık alanı, dünyada en çok Ar-Ge yapılan sektörlerden biridir. Sağlık alanında ABD’de 57 Milyar Dolar, AB’de 31 Milyar Dolar, Japonya’da ise 18 Milyar Dolar Ar-Ge harcaması yapılmaktadır. Ülkemizde, sağlık sektörü Ar-Ge harcamasının sektörel dağılımı incelendiğinde yüksek öğretim tarafından sağlık bilimleri alanında yapılan Ar-Ge harcaması 1,7 Milyar TL iken özel sektör Ar-Ge harcaması 197 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Sağlık alanında kendi Ar-Ge’mizle geliştirilen ürün sayısı son derece sınırlıdır. Bununla birlikte ülkemizde ilaç sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranı gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça düşüktür1. 2011 yılı itibarıyla ilaç sektöründe 5 Milyar TL ithalat ve 595 Milyon TL ihracat yapılmakta ve yaklaşık 4,5 Milyar TL dış ticaret açığı bulunmaktadır. Tıbbi cihazlar sektöründe de 1,7 Milyar TL ithalat ve 187 Milyon TL ihracat yapılmakta ve 1,5 Milyar TL’den fazla dış ticaret açığı bulunmaktadır. Özetle, ülkemizde sağlık alanındaki Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine ivme kazandırılması ve ekosistemin güçlendirilmesi gerekmekte; kendi ilaçlarını, molekülünü ve tıbbi cihazlarını üreten bir ülke olabilmemiz için öncelikli alanlar listesine eklenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Bologna sürecinde doktora, uzmanlık Doktora eğitiminin uzmanlık eğitiminden belirgin farklılığının korunması gerekir

Yükseköğretim yasası taslağında doktora Doktora (2547): Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisans veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlığı dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir. Doktora (Yeni YÖK taslağı): Lisansa dayalı en az sekiz veya tezli yüksek lisansa dayalı en az altı yarı yıllık bir diploma programını kapsayan, öğrenci çalışma yükü ile ilişkili olarak asgari kredi miktarı ulusal yeterlilikler çerçevesinde tanımlanmış ileri düzeydeki bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmayı ve özgün bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan yükseköğretim düzeyini

Tıpta/diş hekimliğinde uzmanlık Tıpta uzmanlık(2547): Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarının belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir. Tıpta veya diş hekimliğinde uzmanlık(Yeni YÖK taslağı): Tıp veya diş hekimliği alanlarında lisans yeterliliklerine dayalı, tıpta veya diş hekimliğinde bir uzmanlık alanı için tanımlanmış özgün araştırma sonucunda ortaya çıkan bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasını amaçlayan yükseköğretim düzeyi

Sonuç bildirgesi Tıpta uzmanlık eğitimi ile bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi farklıdır; tıpta uzmanlık eğitimi ile mesleki yeterlilik, bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi ile bilim yeterliliği kazanılır (oy birliği ile).

Tıpta uzmanlık eğitimi ile bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi arasında farklı geçiş yollarına imkan sağlanmalıdır Tıp eğitimi + bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi [M.D. + Ph.D. eğitimi programı] Tıpta uzmanlık eğitimi + bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi [uzman doktor + Ph.D. eğitimi programı]

Doktora eğitimi alınmaksızın yalnızca uzmanlık eğitimi ile akademik hayata devam edilmemelidir. Doktora eğitiminin ve yapılacak tezlerin yüksek kalite düzeyine ulaşması için ilgili birimler tarafından gerekli çalışmalar yapılmalıdır (oy çokluğu ile).

Tıpta uzmanlık eğitimi ile bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi birlikte, ardışık veya örtüşük şekilde yapılabilir.

Yalnızca bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi ile mesleki yeterlilik sahibi olunamaz; bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi alanlar tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayarak mesleki yeterliliğe sahip olur. Aynı şekilde tıpta uzmanlık eğitimi ile uzman doktor unvanını alanlar bilim uzmanlığı (doktora) eğitimini tamamlayarak bilim yeterliliğini kazanırlar.

Bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi Üniversitelerde Enstitü çatısı altında yapılmalıdır. Enstitülerde tez danışmanı olarak görevlendirmelerde ortaklık veya iş birliği protokolü çerçevesinde Üniversite dışındaki akademik unvanlı personel de görev alabilmelidir.

Bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi Üniversitelerde Enstitü çatısı altında yapılmalıdır. Enstitülerde tez danışmanı olarak görevlendirmelerde ortaklık veya iş birliği protokolü çerçevesinde Üniversite dışındaki akademik unvanlı personel de görev alabilmelidir.

Klinik dallarda tıpta uzmanlık eğitimini tamamlamayan ancak bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi almış olanlar araştırma alanında çalışma yürütebilirler. Klinik dallara bu eğitimi almış araştırmacı öğretim üyelerinin alınması teşvik edilmelidir.

Klinik dallarda tıpta uzmanlık eğitimini tamamlamayan ancak bilim uzmanlığı (doktora) eğitimi almış olanlar araştırma alanında çalışma yürütebilirler. Klinik dallara bu eğitimi almış araştırmacı öğretim üyelerinin alınması teşvik edilmelidir.

Tıpta uzmanlık öğrencilerinin esas görevi sağlık hizmeti sunmak değildir; tıpta uzmanlık öğrencileri, hizmeti, eğitimlerini tamamlamak için vermelidir. Bu nedenle; tıpta uzmanlık eğitimi verilen Üniversiteler ile Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde sunulan sağlık hizmetinin uzman hekimler tarafından yürütülmesi sağlanmalıdır. Bunun için bünyesinde tıp fakültesi araştırma ve uygulama merkezi bulunan üniversitelere yeterli uzman hekim kadrolarının verilmesi için ilgili makamlar gerekli düzenlemeyi yapmalıdır. Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ndeki uzman hekim kadroları da hastanenin iş yüküne göre desteklenmeli ve tıpta uzmanlık eğitimi alanlar sağlık hizmeti sunum yükünden kurtarılmalıdır.

Tıpta uzmanlık eğitiminde tez yapma zorunluluğu olmamalıdır Tıpta uzmanlık eğitiminde tez yapma zorunluluğu olmamalıdır. Ancak bitirme projesi benzeri bir çalışma yapabilirler.

Uzmanlık eğitimi sonrasında merkezi sınav getirilmelidir (oy çokluğu ile).