GÖÇLER 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Nüfus Sayımında Neler Tespit Edilir, Sayım Neden Yapılır?
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Kazanım 4. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.
AKDENİZ BÖLGESİ.
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
Aşağıda bazı tarım ürünleri ile bunların en çok yetiştirildiği bölgeler eşleştirilmiştir. Bunların hangisi doğrudur? A-) Pamuk - Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
Göçlerin Sebepleri ve Göç Çeşitleri
1 GÖÇLER Hazırlayan:Adem KEÇELİOĞLU.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
Göç Yasası ve Almanya´daki Tartışmalar Konuşmacı: Kenan Kolat Almanya Türk Toplumu Yönetim Kurulu Üyesi.
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
NÜFUS VE YERLEŞME.
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
Coğrafi Bölgeler.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
Göç ve Nedenleri.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
ANITLARDA BOZULMAYA NEDEN OLAN ETKENLER
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Macaristan.
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
Lüksemburg.
En Çok Müslümanın Yaşadığı 10 Ülke
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR
1 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2.
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
MERHABA DOYDUĞUM TOPRAK
DERS;SOSYAL BİLGİLER KONU; ÜLKEMİZDE GÖÇ ADI;ALKAN SOY ADI;DÜZLÜ SINIF; 7/A NO;34 ÖĞRETME’NİN ADI;EMRAH SOY ADI;KASKATI.
Yurdumuzda Nüfus.
ÜNITE II: ÜLKEMİZDE NÜFUS. EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
TÜRKİYE’DE NÜFUS VE YERLEŞME Sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. ( Nüfus bilimi = demografi ) Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımı.
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
Sunum transkripti:

GÖÇLER 1

İNSANLAR NEDEN YAŞADIKLARI YERLERİ TERK EDERLER?

Nüfus neden devamlı hareket halindedir? 1 Nüfus neden devamlı hareket halindedir? Yakın çevrenizde başka şehirlerden gelen insanlarla karşılaştınız mı? Neden geldiklerini araştırdınız mı?

GÖÇ NEDİR? İnsanların doğdukları yerlerden çeşitli nedenlerle başka yerlere geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine denir.

Göçler ve Nedenleri

İSTEĞE BAĞLI GÖÇ Büyük oranda ekonomik nedenlerden kaynaklanan ancak kesinlikle insanların kendi arzu ve istekleriyle gerçekleştirdikleri göçlerdir.

ZORUNLU GÖÇ Savaşlar ve siyasî baskılar gibi nedenlerle insanların zorlayıcı ve kendi isteği dışında maruz bırakıldığı göçlerdir. 

Göç Nedenlerini 4 grupta toplayabiliriz DOĞAL GÖÇ NEDENLERİ SİYASİ SOSYAL EKONOMİK

DOĞAL NEDENLER DEPREM KURAKLIK VOLKANİZMA TAŞKIN-SEL HEYELAN

1-DOĞAL NEDENLER Doğal olaylardan (Yerşekilleri ve iklim) kaynaklanan nedenlerdir. Bunların başlıcaları şunlardır; 1-Erozyon ve toprağın veriminin azalması 2-Çok sıcak, Çok kurak, Çok yağışlı veya Çok soğuk iklim koşulları 3-Deprem,sel,heyelan gibi doğal afetler 4-Engebeli yeryüzü şekilleri sebebiyle tarım alanlarının az veya dağınık olması

EKNOMİK NEDENLER İŞ BULMA DOĞAL KAYNAK TURİZM TİCARET İŞ SAHASI BÜYÜTME

2-EKONOMİK SEBEPLER Ülkemizde veya Dünya’da Göçlerin büyük bir çoğunluğu Ekonomik nedenlerden kaynaklanır. Bulundukları yerlerde işsiz kalan insanlar, geçimlerini sağlayabilmek için Ekonominin geliştiği ve iş olanaklarının arttığı yerlere göç ederler.

Türkiye'de işçi göçünün zaman içinde hızla arttığı görülmektedir Türkiye'de işçi göçünün zaman içinde hızla arttığı görülmektedir. Bunun başlıca nedenleri; Sebepleri 1 Hızlı Nüfus Artışı 2 Kırsal alanda isteklerin çoğalması 3 Gelir dağılımındaki bozukluklar 4 İstihdam sorunları 5 Kırsal kesimdeki gelirin düşük olmasıdır

İşçi göçü veren bazı ülkeler PORTEKİZ İSPANYA YUNANİSTAN İTALYA AVRUPAYA İŞÇİ GÖÇÜ VEREN ÜLKELERDEN BAZILARIDIR FAS TUNUS CEZAYİR TÜRKİYE YUGOSLAVYA

SOSYAL NEDENLER EĞİTİM SAĞLIK DİN KAN DAVASI MİRAS

3-SOSYAL NEDENLER İnsanların çeşitli ihtiyaçlarıdan kaynaklanan nedenlerdir. Başlıcaları; 1-Eğitim ve sağlık ihtiyaçları 2-Daha rahat yaşam isteği 3-Kan devaları veya Aile anlaşmazlıkları 4-Dini yerlerde, ibadet yapma isteği 5-İnsanların doğal ve beşeri güzellikleri görme, dinlenme isteği

SİYASİ NEDENLER SAVAŞ MÜBADELE İŞGALLER TERÖR DEVRİM

4-SİYASİ NEDENLER Ülke içindeki veya ülkeler arasındaki siyasi olaylardan kaynaklanan nedenlerdir. 1-İç karışıklıklar,İç savaşlar 2-Terör veya Anarşi 3-Savaşlar 4-Ülkeler arası sınır değişimleri 5-Nüfus mübadeleleri(Değişimleri)

GÖÇ ÇEŞİTLERİ

İÇ GÖÇ: Ülke içerisinde yapılan göçe denir. Örnek: Çayeli’nden Rize’ye DIŞ GÖÇ İÇ GÖÇ İÇ GÖÇ: Ülke içerisinde yapılan göçe denir. Örnek: Çayeli’nden Rize’ye Rize'den İstanbul’a

DIŞ GÖÇ: Ülkeler arasında meydana gelen göç olayına denir. ÖRNEK: Türkiye'den Almanya’ya Bulgaristan'dan Türkiye’ye Dış göç türleri ise; 1-Sürgünler 2-Mübadele (Yer Değiştirme)

1-Tarımsal amaçlı 2-Turizm amaçlı MEVSİMLİK GÖÇ Mevsimlik olarak tarımsal iş gücü ihtiyacının karşılanması yaylacılık veya turizm amaçlı nüfus değişmelerine yol açar. İki nedenden dolayı yapılır. 1-Tarımsal amaçlı 2-Turizm amaçlı

SÜREKLİ GÖÇ Ülke içerisinde, göç eden insanların göç ettikleri yerlere kesin olarak yerleşmesidir.

GÖÇ’ÜN SONUÇLARI Ülke içerisinde nüfus dengesiz dağılır. Kent nüfusu artar. Gecekondulaşma oluşur. İşsizlik sorunu ortaya çıkar. Eğitim, sağlık, trafik, çevre ve hava kirliliği sorunları oluşur. Göç eden insanların çevreye uyum sorunu ortaya çıkar.

BEYİN GÖÇÜ Eğitilmiş ve belli niteliklere sahip iş gücünün, bilim adamlarının başka bir yere göç etmesiyle ortaya çıkar.

Beyin Göçleri İyi eğitilmiş elemanların daha iyi çalışma olanakları sağlayan ülkelere gitmesiyle oluşan göçlerdir. II. Dünya Savaşı sırasında Alman bilim adamlarının ABD’ye göçü bu türdendir.