İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
Advertisements

PROJE VE KULÜP ÇALIŞMALARI
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
Bütünleşik Müfredat ve “Bilgisayar” Dersi
DRAMA ÖĞRETMENİNİN ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
TEKNOLOJİYİ KULLANMAK VE TEKNOGERÇEKÇİ OLABİLMEK
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler
Güdülenme Dr. Şirin KARADENİZ.
Okul Müdürlerinin Öğretim Liderliği Davranışları ile Öğretmen Öz Yeterliliği ve Kolektif Öğretmen Yeterliliği Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Temel.
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi , 2011, 2(2) : 0-0
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Hazırlayan : Ali ARSLAN ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ / 2008
Türk Eğitim Sistemi ve PISA Sonuçları
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Bilgisayar Destekli Eğitim
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
Öğretmen Yeterlikleri
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
18 - DUYUŞSAL DAVRANIŞLARIN ÖLÇÜLMESİ
MATEMATİK YAZILIMLARI.
YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
GİRİŞ Hayat bilgisi dersinde eğitim-öğretim sürecinin başarılı bir biçimde gerçekleşmesi ve kazanımların öğrencilere kazandırılması için önemli.
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
DİĞER TUTUMLAR.
BRUNER’İN BİLİŞSEL GELİŞİM DÖNEMLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
MESLEK TERCİHİNDE AİLE Dr.M.Zeki İLGAR Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr.M.Zeki İLGAR.
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
7th International Congress of Research in Education
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Görevleri, Rolleri ve Yeterlikleri
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Dünyadan Bir Örnek: KUZEY NORVEÇ BİLİM MERKEZİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Eğitim ve Öğretim Teknolojisi İletişim Süreci
Sunum transkripti:

İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI Elif Yetişen Keriman Kerimoğlu Çağla Doğru İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI Özel Bursa Kültür Okulları

Özet: Öğretmenlerin teknolojiye yönelik tutumlarının branş, kıdem, mezun oldukları yükseköğretim kurumu ve kişisel bilgisayara sahip olup olmama durumuna göre öğrencilerini yönlendirme durumlarının ve öğrencilerin bakış açılarının değişip değişmediğini tespit etmektir.

Öğretmenlerin kendi kendilerine öğrenmeyi nasıl ve hangi teknolojilerin ışığında sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilecekleri, bilişim teknolojilerinin kullanımıyla zamandan sağlanacak tasarruf ve verilen eğitimin kalitesinin boyutlarının ne olabileceği, teknolojiye dayalı bu süreç içerisinde eğitimcilerin rolleri, görevleri, öğrencileri teknolojiye yönlendirme şekilleri incelenmiştir.

Öğrenci üzerinde bu kadar etkileme gücüne sahip bir mesleğin, bilgi ve beceri gibi bilişsel alan yeterlilikleri gerektirmesinin yanı sıra tutum ve değer gibi duyuşsal alan yeterlikleri gerektirdiğinden dolayı öğretmenlerin meslekle ilgili tutum kazanmalarının en az bilgi kadar önemli olduğu söylenebilir. Öğretmenin tutumu, duygusal tepkileri, alışkanlıkları ve bunları kapsayan kişiliği öğrenciyi etkilemekte, çoğu zaman öğrenci, öğretmenin anlattığı konudan çok, konuya yaklaşımına dikkat etmekte ve olayları yorumlama biçiminden etkilenmektedir.

Eğitim kurumlarına; bilgisayar kullanımı, bilgisayar destekli eğitim, Web tabanlı eğitim, bilgisayar okur - yazarlık kavramları girmiş ve ortam olarak da kullanılması istenmiştir. Eğitim sürecinde hem nesne hem özne olan öğretmen ve öğrencilerden üretkenlik ile birlikte etkinliğin de artması beklemektedir.

Bilişim teknolojileri alanında öğrencilerin doğru yönlendirilmesi gerektiği Sınıf öğretmeninin bakış açısıyla, öğrencilerin birçoğunun aynı olduğu gözlemlenmiştir. Öğretmenler öğrencilerini bilişim teknolojilerini nasıl ve ne amaçla kullanması gerektiği ile ilgili doğru yönlendirilmelidir.

- Mesleğinde, alanında uzman olması Öğretmenlerin öncelikli olarak teknoloji kullanabilmelerinde ve daha sonra da üretim alanlarında yetiştirilmelerinde yarar vardır. Yapılacak çalışmalar sonucunda başarılı sonuca ulaşmak için, öğretmenlerde olması arzu edilen bazı özelliklerin bulunması verimliliği artırabilir. Şöyle ki;   - Öğretmenin özverili çalışarak kendini eğitime adaması ve mesleğini sevmesi - Mesleğinde, alanında uzman olması - Teknolojik gelişimleri yakından takip etmesi - Sahip olduğu teknolojiyi doğru kullanabilmesi Ayrıca Öğretmenlerin deneyimleri,yaklaşımları, inançları ve tutumları öğretimde teknoloji kullanmalarını etkilemektedir.

Sonuç: Teknolojinin kendi işlerini kolaylaştırıcı bir yapıya sahip olduğuna inanan ve etrafındaki tüm bireylere inandıran öğretmenler başarıya ulaşmış sayılırlar. Genç öğretmenler deneyimli öğretmenlere göre daha olumlu tutumlara sahiptir ve öğrencilerini bilirlik düzeylerine göre yönlendirmektedirler. Bilgisayar deneyimine sahip öğretmenlerin bilgisayara yönelik tutumları, bilgisayar deneyimine sahip olmayanların tutumlarından daha olumludur.

kaynakça Küçükahmet, L.(1976). “Öğretmen Yetiştiren Kurum Öğretmenlerinin Tutumları”. AnkaraÜniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, Ankara. Öksüz, C., Ak, Ş. ve Uça, S. (2009). İlköğretim Matematik Öğretiminde Teknoloji Kullanımına İlişkin Algı Ölçeği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi.Haziran 2009. Cilt:V1, Sayı: I, 270-287. Yetişir, M.İ, Kaptan, F. (2007). Fen Bilgisi ve Sınıf Öğretmenliği Adaylarının Fen veTeknoloji Okuryazarlık Düzeylerinin Karşılaştırılması, 1. Ulusal İlköğretim Kongresi.Hacettepe Üniversitesi.

Dinlediğiniz için Teşekkürler.