Zübeyir ÜLGER SMMM 1975 yılı Ankara doğumlu Zübeyir ÜLGER, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur. 1996 yılından itibaren muhasebe ve vergi konularında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6335 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER.
Advertisements

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 10 EKİM 2012.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU‘NUN TÜM SERMAYE ŞİRKETLERİ (A. Ş ve LTD. ŞTİ
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİ İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 29 KASIM
Yeni Ticaret Kanunu ve Sermaye Şirketlerinin Web Siteleri Erhan Keşfeden.
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
KAPANIŞ TASDİKİ Eski yasaya göre Yevmiye defteri için izleyen yılın Ocak ayı sonuna kadar, envanter defteri için izleyen yılın Mart ayı sonuna kadar yaptırılması.
YAPTIRIMLAR Ticaret sicili müdürlerinin süresi içinde tescil başvurusunda bulunmayan kişilere veya tescil başvurusunda gerçeği tam olarak yansıtmayan,
ZÜBEYİR ÜLGER SMMM YENİ VERGİ KANUNLARININ
BİLİŞİM ALANINDA SUÇLAR
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
YENİ TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN YAPMALARI GEREKEN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NUN GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
YENİLİKLER UYUM SÜRECİ YOL HARİTASI
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU VE 6103 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU’NUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER 19 Haziran.
YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU HAKKINDA ÖZET BİLGİLENDİRME
TARİHİNDE YAYIMLANIP, TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN 6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNUN GETİRDİKLERİ.
TARİHİNDE YAYIMLANIP, TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN 6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNUN GETİRDİKLERİ.
YURT DIŞI B İ R İ M,MARKA VE TANITIM FAAL İ YETLER İ N İ N DESTEKLENMES İ Tebliğ no 2010/6 Hitaş ymm ltd.
Yeni Türk Ticaret Kanunun Hedefleri
İÇ TİCARET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Tevfik BAYHAN Bakanlık
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
VERGİ İNCELEMESİ, MÜKELLEF HAKLARI VE YMM’LERİN HAK VE SORUMLULUKLARI
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66)
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
5941 YENİ ÇEK KANUNU Resmi Gazete No : Resmi Gazete Tarihi :
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
Bölümü Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
Türmob Yönetim Kurulu Üyesi Antalya YMM Denetim Ve Tasdik Sempozyumu
Banka muhasebesi, banka işlemlerinin hesap ve defter sistemlerini ve bunların uygulama şekillerini inceleyen muhasebe sistemidir. Bankacılık Kanunu’nun.
TİCARİ DEFTERLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
UYUMSOFT BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ TİCARET A.Ş.
K AYıTLı E LEKTRONIK P OSTA E LEKTRONIK TEBLIGAT YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) KEP YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) SMMM Güney.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
İstanbul & 17 Mart 2016 SMMM ve YMM’DE SMMM ve YMM’DE DENETİM FAALİYETLERİNDE DENETİM FAALİYETLERİNDE SORUMLULUK KURALLARI VE ÇERÇEVESİ SORUMLULUK KURALLARI.
GÜNDEMDEKİ MESLEKİ GELİŞMELER 2014 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ.
Ticari İşletme Hukuku Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD © myolcu.
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİ İÇİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖZET AÇIKLAMALAR SMMM DİNÇER BAYDAR Yeni TTK ‘nın Türk iş hayatına getirmiş olduğu yenilikleri.
© TÜRKKEP, Hizmete Özel, Tüm Hakları Saklıdır TÜRKKEP E-DEFTER HİZMETLERİ.
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1.
6335 sayılı KANUN ile değişik 6102 sayılı Yeni TÜRK TİCARET KANUNU’nun TİCARİ İŞLETME Kitabındaki Ticari Defterler Konusundaki Değişiklikler Hakkında.
FİNANSAL MUHASEBE I Prof. Dr. Kerim BANAR
Muhasebe Bilimine Giriş
YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
e-Fatura Uygulaması ile Pratik Hayatta Gelen Değişiklikler
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Mükellef Hattı: veya Vergi Mükellefi Savunucuları Derneği İnternet Sitesi:
Sunum transkripti:

Zübeyir ÜLGER SMMM 1975 yılı Ankara doğumlu Zübeyir ÜLGER, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur yılından itibaren muhasebe ve vergi konularında çeşitli şirketlerde görev aldıktan sonra 2002 yılında Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik unvanını alarak çalışmalarına devam etmiştir yıllarında Amerika ve Belçika da mesleki faaliyetlerle ilgili araştırmalar yapmış ve 2007 yılında faaliyete giren Troyes Denetim Danışmanlık Ltd.Şti.’nin kurucu ortaklarından biri olmuştur. Dış Ticaret, Bilirkişilik, Vergi Uygulamaları, Vergi Hukuku konularında sertifikalara sahip olmakla birlikte çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanan makaleleri ve köşe yazıları bulunmaktadır.Dış ticaret,KDV iadeleri, vergi incelemeleri ve vergi davalarındaki başarısı ile tanınmaktadır.Bir çok kurum,kuruluş ve şirketlerde eğitmen olarak çalışmalarda bulunmuştur.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Ticari Defterlerin İspat İşlevi ve Cezai Müeyyideler Zübeyir ÜLGER SMMM

Ticari Defterlerin İspat İşlevi ve Yeni TTK’da Cezai Müeyyideler  Ticari defterlerin ispat işlevi,  Defter tasdiklerinde yeni düzenlemeler,  Elektronik defter,  Yeni kanun ile getirilen para ve hapis cezaları,

Ticari Defterlerin İspat İşlevi  Ticari defterlerin ispat işlevi yeni kanunda yer almamaktadır.  Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 222. Maddesinde yer bulmuştur.  Ticari defterlerin tasdik işlevleri düzenli ve süresinde yapılmamış ise sahibi aleyhine delil kabul edilir.  Ticari işlemlerdeki itilafların çözümünde önemli rol oynar.

6100 sayılı HUMK 222. Maddesinde Defterlerin İspat İşlevi;  (1) Mahkeme, ticari davalarda tarafların ticari defterlerinin ibrazına kendiliğinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilir.  (2) Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş, açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması şarttır.

 (3) İkinci fıkrada belirtilen şartlara uygun olarak tutulan ticari defter kayıtlarının sahibi ve halefleri lehine delil olarak kabul edilebilmesi için, diğer tarafın aynı şartlara uygun olarak tutulmuş ticari defterlerindeki kayıtların bunlara aykırı olmaması veya ilgili hususta hiç bir kayıt içermemesi yahut defter kayıtlarının aksinin senet veya diğer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerekir. Bu şartlara uygun olarak tutulan defterlerdeki sahibi lehine ve aleyhine olan kayıtlar birbirinden ayrılamaz.

 (4) Açılış veya kapanış onayları bulunmayan ve içerdiği kayıtlar birbirini doğrulamayan ticari defter kayıtları, sahibi aleyhine delil olur.  (5) Taraflardan biri tacir olmasa dahi, tacir olan diğer tarafın ticari defterlerindeki kayıtları kabul edeceğini belirtir; ancak, karşı taraf defterlerini ibrazdan kaçınırsa, ibrazı talep eden taraf iddiasını ispat etmiş sayılır».

Yeni Kanun Kapsamındaki Ticari Defterler  Yevmiye Defteri  Envanter Defteri  Defter-i Kebir  Yönetim Kurulu Karar Defteri  Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri  Ortak pay defteri  İnternet Sitesi Yayın Defteri (1524/6.Md)  TMS Kapsamında Diğer Defterler

Ticari Defterlerin Tasdiki ve E-Defter  Ticari defterlerin açılış tasdikine ilişkin düzenlemeler  Kapanış tasdikleri takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar yapılmalıdır.  İsteyen mükellefler elektronik defter tutabileceklerdir.  Defterlere kaydedilen her türlü belgenin erişimi için gerekli proğram ve evraklar 10 yıl saklanacaktır.  Kayıtlat UFRS’ye uyumlu TMS kapsamında tutulacaktır.  Cari hesap mutabakatları,teyitler,ticari mektuplar vb. de defterler ile beraber muhafaza edilecektir.

Yeni TTK ile Getirilen Cezalar Kanunun 562. Maddesine göre;  Defter tutma görevini yerine getirmeyenler, ticari defterlere kaydedilen ve ilgisi olan her türlü belgenin suretini saklamayanlar, açılış ve kapanış tasdiklerini yaptırmayanlar, defterlerini kanunun 65. Maddesinde belirtilen şekilde tutmayanlara, hileli envanter çıkaranlar, defterlere kaydedilen bilgilerin okunması için gerekli programları veya veri taşıyıcıları sağlamayanlara 200 GÜNDEN AZ OLMAMAK ÜZERE ADLİ PARA CEZASI,

 Türkiye Muhasebe Standartlarına göre defter tutmayanlara 100 GÜNDEN 300 GÜNE KADAR ADLİ PARA CEZASI,  Bu kanunun 199. Maddesinde açıklandığı üzere Hakim ve Bağlı Şirketlerin birbirleri ile olan ilişkilerinin açıklandığı raporun hazırlanmaması halinde 2 YILA KADAR HAPİS VE ADLİ PARA CEZASI İLE CEZALANDIRILIR,  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerine defter belgelerini denetim ve inceleme için ibraz etmeyenlere 3 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI,

 Kanunun 349. Maddesine aykırı beyan veren kuruculara, 351. Maddesine aykırı rapor veren işlem denetçisine, 358. Maddeye aykırı olarak şirkete borçlananlara, 395. Maddesine aykırı şirketle işlem yapma yasağına aykırı hareket eden yönetim kurulu üyesine 300 GÜNDEN AZ OLMAMAK ÜZERE ADLİ PARA CEZASI,  Kanunun 524. Maddesi gereği genel kurul ve mali tablo kararını ilan ettirmez ve sitesinde yayımlamaz ise 200 GÜNDEN AZ OLMAMAK ÜZERE ADLİ PARA CEZASI,

 Kanunun 527. Maddesi gereği sır saklama yükümlülüğüne aykırı hareket edenlere TCK 239. göre 1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI,  549. Madde kapsamında şirketin kuruluş, sermaye artırımı, azaltılması vs. hususlarda kanuna aykırı hareket edenlere 1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS,  550. madde kapsamında sermaye hakkında yanlış beyan veya ödeme yetersizliği halinde 3 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS,

 551. Madde kapsamında emsaline aykırı değerlenen ayni sermaye ve diğer yolsuzlukları yapanlar 3 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI,  552. Madde kapsamında halktan yetkisiz para toplayanlar 6 AYA KADAR HAPİS

 İnternet sitesini yapmayanlar veya yayımlanması gereken hususları yayımlamayanlar, internet sitesi olup da bir kısmını bilgi toplumu için kullanmayan Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyeleri ile Limited Şirket Müdürleri 6 AYA KADAR HAPİS VE 100 GÜNDEN 300 GÜNE KADAR ADLİ PARA CEZASI, internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun koymayanlara ise 3 AYA KADAR HAPİS VE 100 GÜNE KADAR ADLİ PARA CEZASI

 Fiillerin daha ağır ceza gerektiren başka bir suç oluşturmaması halinde bu cezalar kesilir. Örneğin yetkisiz para toplama TCK açısından daha yüksek bir ceza gerektiriyor ise o kapsamda, gerektirmiyorsa TTK kapsamında cezalandırılır.