Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
Middle East Technical University
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ OdasI SUNUMU 30 maRT
1 Etik Değerler ve İş Ahlakı Bülent Şenver
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Ordu Ar-Ge Harcamalarının Ordunun Milli Gelirden Aldığı Paya Oranının Savunma Sanayi Patentlerine Etkileri Yrd. Doç. Dr. Özgür Uysal (Akdeniz Üniversitesi)
Bütçe süreci ve kuralları Rogier Tesson Thijs Leijen.
Eğitim-Öğrenim-Öğretim
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Bir İş Planı Yazmanın Ne, Neden
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Küreselleşme ve Etkileri Küreselleşme; Malların, paranın ve bilginin uluslar arası akışının önündeki engellerin kaldırılması olarak tanımlanabilir. Küreselleşmeden.
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Stratejik Planı.
PROFESYONEL GELİŞİMDE YAKIN DESTEKÇİNİZ...
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜ PİYASA KALİTESİ- ŞİRKET STRATEJİLERİ KASIM, 2007 Prof.Dr.Çelik Kurtoğlu “iyişirket” Danışmanlık A.Ş.
TEST – 1.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bilgi ve Yenilik İktisadı
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
YALOVA MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE ve VERGİ BÖLÜMÜ
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
İŞ PİYASASI VE ÇALIŞMA ALANLARI
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
DEĞER VE ENTELEKTÜEL SERMAYE Yıldız Teknik Üniversitesi
Üniversite – Sanayi İşbirliği Çankırı Karatekin Üniversitesi 13 Haziran 2013 KAZIM YALÇINOĞLU Orta Doğu Teknik Üniversitesi Seri Girişimci- Sanayici.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Erasmus + Programı Erasmus + Programı. Erasmus + Programı Avrupa’nın hem şimdi karşılaştığı hem de gelecek on yılda karşılaşacağı temel sorunların üstesinden.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
Sunum transkripti:

Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli Prof. Dr. Ş. İsmail Kırbaşlar Yrd. Doç. Dr. Gamze Sart

Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç’ten oluşan İskandinav Ülkelerinin kendine ait MODELİ Sosyal Demokrasi ağırlıklı serbest piyasa ekonomisi ve refah devlet anlayışı benimsenmiştir

İskandinav ülkeleri arasında önemli farklılıklar olmasına rağmen, hepsi bazı ortak özellikleri paylaşırlar

ORTAK ÖZELLİKLER Bireysel özerkliği arttırıcı sosyal hareketlilik Evrensel temel insan hakları Ekonomiyi stabilize etmek için (diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha iyi) "evrensel" refah devleti 4. Serbest Ticaret

Toplumsal cinsiyet eşitliği, İskandinav Modelinde Toplumsal cinsiyet eşitliği, Eşitlikçi ve geniş fayda sağlayan gelir dağılımı Genişleyici mali politika için serbest piyasa ekonomisi 4. İşgücüne katılımının en üst düzeyde olması Bu özellikler İskandinav Ülkelerini diğer refah devletlerinden farklı kılar

İskandinav Modelinde İş gücünün yaklaşık % 30’u Kamu Sektöründe çalışmasına rağmen Rekabetçi bir sisteme sahiptir Bu oran İsveç’te en az olmasına rağmen Toplumsal Eşitliğin olduğu Nadir Ülkeler içindedir

İskandinav Modelinde MOTTO ‘Küreselleşme Sürecinde Risklerin Ortak Paylaşımı’ olarak tanımlanır

SİSTEMİN ANA BAŞLIKLARI Ücretsiz eğitim ve sağlık Ayrıntılı Sosyal Güvenlik Ağı Güçlü mülkiyet hakları, Sözleşmelerin uygulanabilir olması İş yapmanın genel olarak kolaylaştırılması Düzgün ve güçlü emeklilik sistemi

7. Serbest ticaret 8. Düşük vergiler 9. Ekonomik serbestlik 10 7. Serbest ticaret 8. Düşük vergiler 9. Ekonomik serbestlik 10. Risklere karşı koruma 11. Kollektif risk paylaşımı (işgücü piyasasında sosyal kurumların yer alması) 12. Piyasa müdahalesinin en az boyutta olması (İskandinav ülkeleri, OECD ülkeleri sıralamasında en az müdahalenin olduğu ülkelerdir)

13. Yolsuzluğun en düşük olduğu ülkeler arasında (11. sırada) 14 13. Yolsuzluğun en düşük olduğu ülkeler arasında (11. sırada) 14. Sendikaya ait işçilerin orani en yüksek ülkeler arasında (%69) 15. Sağlık ve eğitim için yapılan kamu harcamaları önemli ölçüde yüksek olması 16. Fakirlik oranının çok düşük olması 17. GSMH ilk 10 onda (70-80,000 US$) NORVEÇ (101,000 US$)

Sosyal Demokrasi ağırlıklı serbest piyasa ekonomisi ve refah devlet anlayışı Üniversite – Sanayi İşbirliğine de YANSIMIŞTIR

4 ÖNEMLİ ESAS 1. DEVLETİN SAĞLAM VE DÜZGÜN BİR EKONOMIK YAPIYA SAHİP OLMASI 2. ÜNİVERSİTELERİN İNOVASYON VE TEKNOLOJİ KONUSUNDA ÖZERKLİĞİNİN OLMASI 3. BİLİMSEL MÜKEMMELİĞİN YAKALANMASI 4. UZUN SÜRELİ VE STRATEJİK İŞ BİRLIKLERİNİN YAPILAMSI

GSMH’den AR-GE AYRILAN BÜTÇE Danimarka %3’ü İsveç % 3.6 Finlandiya % 4

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE BÖLGESEL KALKINMA DA ÜNIVERSİTELER ANAHTAR KURUMLAR EĞITİM VE YASAM BOYU ÖGRENİM İLE SANAYİYE DESTEK ÜNIVERSİTELERİN OKUL ÖNCESİ EĞITİMDEN İTIBAREN MÜDAHALELERİ VAR ÇOK KUVVETLİ BİR LİSE VE ÜNİVERSİTE EĞITİMİ ALİNMASI ÜNİVERSİTENİN İLGİLİ BÖLÜMLERİ TARAFINDAN DESTEKLENİYOR (PISA DEĞERLENDİRMESİNDE FİNLANDIYA 1 NUMARA) YAŞAM BOYU EĞITİMİNEN ÖNEMLİ OLDUĞU ÜLKELER

2. ÜNIVERSİTELER GİRİŞİMCİLİK VE İŞİN GELİŞTİRILMESİNDE KİLİT OYUNCULAR İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILIYOR (NOKIA VE IKEA ÖRNEĞİ) SANAYİ DE GİRİŞİMCİLİGİ DESTEKLİYOR

3. İŞ DÜNYASİ İLE ORTAK ÜR-GE ODAKLI AR-GE YÜKSEK İNOVASYON VE TEKNOLOJİ ODAKLI UZUN SOLUKLU İŞBİRLİKLERİ SATIŞ VE PAZARLAMADA ORTAK HAREKET DEVLET TÜM BU AKTİVİTELERDE TAM DESTEK VERİYOR

4. TASARIM ÖN PLANDA YAPILAN ÜRÜNLERDE FARKLI TASARIM İLE PAZAR İMKANI SAĞLANIYOR İKEA ÖRNEĞİ H&M ÖRNEĞİ

5. STRATEJİK ALANLARIN SEÇİLEREK ORTAK HAREKET EDİLMESİ ÖNCELİKLİ ALANLAR ENERJİ BIOTECH BİLİŞİM BU ALANLARI KÜRESEL PAZARLARDA ÖN PLANA ÇIKARMAKTADIR