Yerel Yönetimlerde İ ç Denetim Sisteminin Yapısal Sorunları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL EYLEM PLANI.
İÇ DENETİM T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Yerel Yönetimlerde Bütçe Hakkı Sorunlar ve Çözüm Önerileri
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI.
Kamuda İç Denetimin Gelecek Stratejisi
SUNUM PLANI İç Kontrol Nedir? İç Kontrolün Amaçları ve Temel İlkeleri
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ OLARAK BİZ NE YAPACAĞIZ?
İç Denetim.
İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
GELENEKSEL KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Sisteminde Gerçekleştirilen Yapısal Değişiklikler ve Üniversitemiz Açısından Yeni Mali Sistemin.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
KIRIKKALE İL ÖZEL İDARESİ
LEONARDO DA VINCI PROGRAMI PROJE DÖNGÜSÜ
KBS MALİ İSTATİSTİK UYGULAMASI
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
KAMU HARCAMA SÜRECİ VE SAYIŞTAY
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
1  İç Denetinin Faaliyetinin Yürütülmesinde Karşılaşılan Sorunlar- Çözüm Önerileri T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI.
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
İdarede yatırım, harcamaya dönük işlemler varsa
olarak tanımlanmıştır.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
10 ŞUBAT 2011 KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 5. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
KAMU İÇ DENETİMDE SON GELİŞMELER & İÇ DENETİM-SGB İLİŞKİLERİ 02 Mayıs 2010 Ahmet BAŞPINAR Maliye Bakanlığı İç Denetim Merkezi Uyumlaştırma.
Performans Esaslı Bütçeleme Harcama Yetkilileri ve Yetki Devri
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Harcama Süreci VE ÖN MALİ KONTROL
KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
Kamu Yönetiminin Denetim Sorunları. Kamu yönetimi sisteminin; planlanan çıktıların üretilebilmesi, hukuk devleti ilkesinin uygulanması, yönetsel yozlaşmanın.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Sunum transkripti:

Yerel Yönetimlerde İ ç Denetim Sisteminin Yapısal Sorunları

5018 Sayılı Kanun ve Denetim Sisteminin Yeniden Yapılandırılması İ ç Denetim Dış Denetim

İ ç Denetçi Ataması Bakanlıklar ve ba ğ lı idarelerde, üst yöneticilerin teklifi üzerine Bakan tarafından Yerel yönetimleri de kapsayan di ğ er idarelerde üst yöneticiler tarafından Görevden almada aynı usul

Mahalli İ darelerin İ ç Denetçi Kadroları ve Atamalar Türü Tahsis Edilen Kadro Sayısı Doldurulan Kadro Sayısı 2011 Yılı Sonu Doluluk Oranı (%) 2010 Yılı Sonu Doluluk Oranı (%) Belediye İl Özel İdare Bağlı İdare Toplam

İ ç Denetim Süreci

Yerel Yönetimlerde İ ç Denetimin Temel Sorunları 1 Üst Yöneticilerin İ ç Denetime Olan İ lgisizli ğ i İ ç Denetim ile Birimler Arası İ şbirli ğ i Eksikli ğ i İ ç Denetim Kadrolarına Atama Yapılmaması

Yerel Yönetimlerde İ ç Denetimin Temel Sorunları 2 İ ç Denetçilerin Kurumu İ fşa Eden Olarak Görülmesi İ ç Denetçilere Görevleri Kapsamında Yer Almayan Görevler Verilmesi İ ç Denetim ve Teftiş Kurulları Görev Çakışması

Yerel Yönetimlerde İ ç Denetimin Temel Sorunları 3 İ ç Denetimin Ba ğ ımsızlı ğ ı İ le İ lgili Sorunlar  Atanma, görevden alınma ve özlük hakları  İ ç denetçilerin sicil ve disiplin amiri olarak üst yöneticilerin belirlenmesi  Üst yönetici dışında üst yönetim kademesinden talimat verilmesi  İ ç Denetim faaliyetleri için gerekli olan bütçenin ve bunun yönetiminin iç denetim dışında başka bir mercie ait olması

Yerel Yönetimlerde İ ç Denetimin Temel Sorunları 4  İ ç Denetim Koordinasyon Kurulu’nun Üst Ölçekli Yapı Sorunu  İ ç Denetçilerin Öncelikli Alanlarda Denetim Gerçekleştirmemeli  İ ç Denetim İ le Dış Denetim Arasında İ şbirli ğ i Eksikli ğ i  Dış Denetim Organının İ ç Denetim Organı Gibi Hareket Etmek Zorunda Kalması  Dış Denetimin İ ç Denetimi De ğ erlendirme Rolündeki Yasal Engel

Yerel Yönetimlerde İ ç Denetimin Temel Sorunları 5 İ ç denetimin Raporlama Süreçleri İ le İ lgili Sorunlar  Uygulamada iç denetçiler zaman zaman taslak raporları ilgili birimlere göndermemekte ve do ğ rudan nihai rapor haline getirmektedirler.  Uygulamada bazı raporlar üst yöneticiye sunulmadı ğ ı gibi, bunların gidişatı üst yönetici tarafından sorgulanmamakta ve iç denetçinin inisiyatifine kalmaktadır  İ ç denetim raporlarında yer alan bulgulara üst yönetici müdahale edebilmekte, böylece raporlar yüzeysel düzeyde konuları içerir hale getirilebilmektedir.

Yerel Yönetimlerde İ ç Denetimin Temel Sorunları 6 İ ç denetimin Raporlama Süreçleri İ le İ lgili Sorunlar  İ ç denetim raporları içerisinde yer alan önerilerle ilgili yapılması gerekenlerin hayata geçirilebilmesi için raporların üst yönetici imzası ile ilgili birimlere gönderilmesi gerekmektedir. Uygulamada üst yönetici tarafından zaman zaman bu yönde bir çalışma yapılmamakta, dolayısıyla iç denetim raporlarında yer alan önerileri hayata geçirecek olanların rapordan haberi dahi olmamaktadır.

Yerel Yönetimlerde İ ç Denetimin Temel Sorunları 7 İ ç Denetimin Etkin Bir İ zleme Sürecine Sahip Olmaması  Raporların ilgili birimlere gönderilmemesi yada gönderildikten sonra birimlerin faaliyetlerinin takip edilmemesi  Üst yönetici ve İ DKK’nın takip mekanizması konusunda herhangi bir faaliyet içerisinde olmaması

SONUÇSONUÇ İ ç denetim sistemi mali yönetim sistemine katkıdan ziyade maliyet yüklemektedir.