Ar-Ge Faalİyetlerİnde Proje Yönetİmİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
Advertisements

Yazılım Projeleri Yönetimi
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Yazılım Projesi Yönetimi
Ar-Ge Proje Yönetimi 22 KASIM Son söz • Geleceği şekillendirebilmek adına, bugüne kadar hiç denenmemiş olan daha doğru olabilir ve daha etkin ve.
Final Sunum Şablonu Dönem Final Sunumları
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ÇEVİK YAKLAŞIMLAR & SCRUM
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİNDE STRATEJİK PLANLAMA.
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
Ender Topuz Ford Otosan - Yazılım mimarı
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
Projenin Yürütülmesi ve KAPANIŞ
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
HASTANE ÇAĞRI MERKEZİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI Yalın 6 Sigma Projesi
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı 3.cü.
SÜREÇ YÖNETİMİ İLE HIZLI BÜYÜMEYİ YÖNETMEK
İ zleme- Uzamsal Araştırma. Araştırma birimlerinin T zaman periyodunda izlenerek de ğ işkenler ile ilgili tekrarlı ölçümlerin (tekrarlı veri) elde edildi.
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
PROJE YÖNETİMİ FARUK ÇUBUKÇU 8/10/2004.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VATAN YAZILIMEVİ
Bilgi? 1. Ö ğ renme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçekler 2. İ nsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü.
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Sunanın Adı | Şirket Adı
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
Proje Başarısı. Hangi Nedenler Projeleri başarısızlığa sürükler? Mevcut durumun yetersiz analizi Projelerin hedef gruplarla ilgili olmaması Doğru stratejilerin.
Proje Yönetimi Temel Kavramlar
KALİTE POLİTİKASI Müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak, kendi sahamızda kaliteden ödün vermeksizin eğitilmiş personelimizle birlikte yükümlülüğümüz.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Proje Yaşam Döngüsü ve Organizasyon
Müşteri İlişkileri Yönetimi Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Kalite Nedir? Furkan LEVENTOĞLU.
Prof. Dr. Ahmet AYAR (TÜBİTAK 2237 Programı)
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Ü., İ şletme Bölümü, YNT/YNTZ 5141.
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 9) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
STOK YÖNETİMİ Mba Operasyon yönetimi
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
(Proje Yönetimi ve Danışmanlık Metodları)
Projelerde İLETİŞİM VE PAYDAŞ YÖNETİMİ
Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen. Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere.
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
URUN GELıSTıRME KALıTE GUVENCESı VE STANDARDLARı SUMEYRA CELıK ZıRVE UNıVERSıTESı DıSTıCARET BOLUMU 1 NıSAN 2016.
KAL İ TE VE VER İ ML İ L İ K. Kaliteli ve daha verimli üretim ancak standardizasyon ve sürekli kaynak iyileştirilmesi (Makina,Teçhizat,İnsan, vb.)ile.
PROJE YÖNETİMİ. Şirket veya kurumların stratejik veya operasyonel hedeflerini gerçekleştirmek üzere tasarlayıp yürüttükleri faaliyetler bütünüdür. Proje.
Modern Taşımacılık Yönetimi Yaklaşımları 3PL 4PL ŞEVVAL OLGAÇ.
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
USKAF MAYIS 2016 KOCAELİ Nuh Zafer CANTÜRK Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi SAKİD Başkanı SENATURK Başkan Yardımcısı.
Tedarik ziNCİRLERİ yÖNETİmi
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
SAĞLIK SİSTEMLERİNİN VE HİZMETLERİNİN YENİDEN ÖRGÜTLENMESİ VE PLANLANMASI Prof. Dr. Haydar Sur Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi.
KAVRAMLAR.
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
TNT VİTRİNİ YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİCİSİ
3- Projenin Başlatılması
2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
PROJE YÖNETİMİ.
Şirket Adı İş Planı.
Şirket Adı İş Planı Sunusu.
Sunum transkripti:

Ar-Ge Faalİyetlerİnde Proje Yönetİmİ Doç. Dr. Yalçın Tanes AKSA Akrilik Kimya Sanayi Ar-Ge Merkezi Direktörü YAEM 2010 Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 30. Ulusal Kongresi İstanbul 30 Haziran 2010

Proje Yönetimi Ulusal Kongresi İstanbul - 12 Nisan 2001 “TEKNOLOJİ GELİŞTİRME SÜRECİNDE PROJE YÖNETİMİ” Sunumundan alıntılar

Teknoloji Geliştirmede Proje Yönetimi İlkeleri Uygulanmamalı çünkü…… Araştırma ve Teknoloji Geliştirme inovatif bir süreçtir. Katı proje yönetim ilkeleri yenilikciliği öldürür. Her A&TG projesi diğerinden farklıdır. A&TG’de bir aktivite bir önceki aktivitenin sonuçlarına bağlıdır. A&TG’de başarısızlıkları ve geri dönüşleri planlamak mümkün değildir. Sayısal hedeflere uyma eğilimi, kaliteden ödün verilmesi sonucunu doğurur.

Teknoloji Geliştirmede Proje Yönetimi İlkeleri Uygulanmalı çünkü…… Plan, tüm ekibe kendinden bekleneni açık olarak ortaya koymaktadır. Plansız bir A&TG projesinin kontrol dışı kalması çok daha olasıdır. Planlanmamış A&TG projelerinde geri dönüşler ve kaynak kaybı daha olasıdır. Planlama yapmadan genelde iyimser yaklaşımla söz verilmektedir. Tutulamaması halinde proje ekibinin, yönetimin ve müşterinin proje çıktısına inancı azalmaktadır. Yarı yolda hissedilen kaynak eksikliğini kapatmak A&TG projelerinde daha zordur. Hedeflenmemiş ve ölçülmemiş bir şeyin değerlendirmesi de olamaz.

Tavsiyeler A&TG projeleri (gerektiği kadar) planlanmalıdır. Ara gözden geçirmeler için milestone’lar koyulması süreci daha verimli kılmaktadır Sürecin etkinliğinin ve çıktıların sürekli ölçümü doğru yönlendirmede yardımcıdır. Planlanandan sapmalara A&TG projelerinde hazır olunmalıdır. “Alıntının sonu”

Saptamalar Ar-Ge faaliyetleri genelde projelerle yürütülmekte Ar-Ge projesi doğası gereği belirsizlik içerir. Ar-Ge projesinde bir aktivite, bir önceki aktivitenin sonucuna bağlıdır. Ar-Ge projesinin amacı, “bilinmeyeni bilinir hale getirmektir”. Her bilinen, başka bilinmeyenlerin var olduğunu ortaya koyar. Bir projenin yürüyor olması, hatta bitmiş olması, o projenin yönetildiği anlamına gelmez

Yönetim Başla Planla Yürüt Kontrol Et Bitir

Başla Bir Ar-Ge projesine başlandığı tüm paydaşlarca bilinmelidir. Planla Yürüt Kontrol Et Bitir Bir Ar-Ge projesine başlandığı tüm paydaşlarca bilinmelidir. Projeler başladığı anda kayıt altına alınmalı.

Planla Başla Planla Yürüt Kontrol Et Bitir Ne planlanmalı? Kapsam Zaman Maliyet İnsan Kaynakları Kalite Planlama aşaması paydaşlarla yapılan (yazılı) bir uzlaşma ile sonlanmalıdır. Planlamanın azı da zarar çoğu da. İletişim Risk Tedarik Entegrasyon Ref : PMI Body of Knowledge

Yürüt Başla Planla Yürüt Kontrol Et Bitir Projenin yürütülmesinde yol gösterici : Proje planı (kitabı, beyanı, charter) Yürütmenin merkezinde Proje Lideri bulunmalı. Proje liderini by-pass eden her uygulama kaos olarak geri döner. Her Proje Liderinin kendine has stili, her projenin kendine özgü dinamiği vardır. Yürütülüş biçimleri de farklı olacaktır.

Kontrol Et Ne kontrol edilmeli? Hangi sıklıkla kontrol edilmeli? Başla Planla Yürüt Kontrol Et Bitir Ne kontrol edilmeli? Kapsam : Hala geçerli mi? Zaman : Zaman planından sapma ne kadar? Maliyet : Bütçe’ye ne kadar uyuluyor? revizyonu gerekli mi? İnsan Kaynakları : Proje ekibinde değişiklik? Kalite : Amaçlanan kaliteye ulaşımda problem var mı? İletişim : Bilgiler paydaşlara doğru ve zamanında akıyor mu? Risk : Azalan riskler, yeni ortaya çıkan riskler var mı? Tedarik : Tedarikler planlandığı gibi sürüyor mu? Entegrasyon : Proje planında revizyon gerekli mi? Hangi sıklıkla kontrol edilmeli? - Projenin başarısını tehlikeye düşürmeyecek kadar seyrek. Nasıl kontrol edilmeli? - Sayılarla

Düzelt /Yeniden Planla Başla Planla Yürüt Kontrol Et Bitir Ar-Ge projelerinde değişiklik olağandır. Değişiklikten kaçınılmamalı, yönetilmelidir. 4 – 6 ayda bir yapılan revizyonlar normal sayılmalıdır. Her revizyon, tüm paydaşların onayını (en azından bilgilendirilmesini) gerektirir.

Bitir “Bitirmek” ve “Yok etmek” farklı şeylerdir. Başla Planla Yürüt Kontrol Et Bitir “Bitirmek” ve “Yok etmek” farklı şeylerdir. Yönetilmemiş bir projede herkes projenin bitmemesi için uğraşır. Projenin bittiğini düşünen bir Ar-Ge’ci için, o proje ile ilgili yapılan herşey acı verir. Bitirmek : Proje ürünlerini, müşteriye teslim etmek ve onun onayını almak, Projede elde edilen kazanımları raporlamak, Tüm paydaşlardan projenin kapatılması için onay almak, Artık ne bir dakika, ne bir kuruş o proje için harcamamaktır. Proje sonu değerlendirmesi şiddetle tavsiye edilir.

Hazır “Bitirmek”ten bahsetmişken, İzninizle sunumumu bitirebilir miyim Hazır “Bitirmek”ten bahsetmişken, İzninizle sunumumu bitirebilir miyim? İlginiz için teşekkürler.