24.08.2014 Seite 1 Page 1 İklim değişikliği ve İklim değişikliğine uyum Giriş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlanma Süreci Serdarlı, 01 Nisan 2011.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Seite 1 Page Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Küresel Büyüme Oranları (%)
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ FAALİYETLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
CDP Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu Sonuçları
1 BASINTOPLANTISI 5 Kasım 2012 İstanbul. 2 ALEXANDER KÜHNEL Hannover-Messe International Istanbul.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
UNICEF Türkiye Ülke Programı
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
TEST – 1.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Maden Güvenliğinde Uluslararası En İyi Uygulamaların Tanıtımı
Performans Göstergeleri
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Oslo Bakanlar Kararları
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri, Ekim 2007, Konya İNSAN KAYNAKLI İKLİM DEĞİŞİMİNİN DİNAMİĞİ: KAMU EĞİTİMİ İÇİN ÖNERİLER Ali Kerem.
Strateji Geliştirme Başkanlığı 1 DÜNYA EKONOMİSİ REEL SEKTÖR.
Hedef A.1. : Deprem Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi; Deprem bilgi altyapısının geliştirilmesi, güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması bu altyapıyı.
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
Sürdürülebilir Uyum Rana İzci Marmara Üniversitesi, AB Enstitüsü
Küresel Kamusal Mallar
Sunum transkripti:

Seite 1 Page 1 İklim değişikliği ve İklim değişikliğine uyum Giriş

Seite 2 Page 2 Federal destekli bir girişim olarak, GIZ Alman Hükümeti’nin sürdürülebilir kalkınma için uluslararası işbirliği alanındaki hedeflerini gerçekleştirmesinde desteklemektedir. Yayımlayan Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Dag-Hammarskjöld-Weg Eschborn, Almanya T F İletişim GIZ Climate Protection Programme Etki Sorumlu Kişiler Ilona Porsché, GIZ; Michael Scholze, GIZ Yazarlar Jennifer Frankel-Reed, Barbara Fröde-Thierfelder, Ilona Porsché Katkı sağlayanlar Alfred Eberhardt, Mark Svendsen, Lea Herberg, Martin Baumgart, Udo Höggel, Michael Scholze, Alexander Fröde, Nana Künkel, İklim Değişikliği ve Kalkınma İş birliği OECD Görev takımı üyeleri İşbirliği Ilona Porsché, Barbara Fröde-Thierfelder Photo credits © GIZ/İklim Koruma Programı ve Claudia Altmann, Dirk Ostermeier, Florian Kopp, Georg Buchholz, Ira Olaleye, Jörg Böthling, Manuel Hauptmann, Markus Kirchgessner, Michael Gajo, Michael Netzhammer, Nicole Herzog, Peter Korneffel, Richard Lord, Robert Heine, Rüdiger Behrens, Ulrich Scholz, Ursula Meissner, Uwe Rau Dizayn Ira Olaleye İsmi geçen yazarlar tarafından yazılmış makaleler tam olarak editörlerin görüşlerini yansıtmamaktadır

Seite 3 Page 3 Genel Taslak İklim değişikliği  Sera etkisi  Emisyonlar  Türkiye’de iklim değişikliği senaryoları ve etkileri İklim değişikliğine uyum  Tanım  Uyumu eyleme geçirme  Uyumun zorlukları  İklim geçirmezlik

Seite 4 Page 4 İklim Değişikliği

Seite 5 Page 5 1. Introduction to climate change and climate change adaptation Source: Climate Change The Physical Science Basis. IPCC Working Group 1. Contribution to the 4. AR Sera Etkisi

Seite 6 Page 6 Source: World Development report p 4 Zaman içindeki CO 2 derişimi değerleri Oct 2012: 391ppm

Seite 7 Page 7 Source: Climate Change Synthesis report IPCC. Geneva Küresel sera gazı emisyonu: bileşim

Seite 8 Page 8 Türkiye’de iklim değişikliği – 2100’e kadar olan projeler Sıcaklık Değerlerindeki Artış Kaynak: İklim Değişikliği Uyum Stratejisi Türkiye 24/08/2014

Seite 9 Page 9 Türkiye’de iklim değişikliği – 2100’e kadar olan projeler Yağış Miktarlarındaki Değişiklikler Kaynak: İklim değişikliğine uyum Stratejisi Türkiye 24/08/2014

Seite 10 Page 10 İklim değişikliği etkileri – 2100’a kadar olan projeler Yeryüzü akıntılarındaki değişiklikler Kaynak: İklim değişikliğine uyum Stratejisi Türkiye 24/08/2014

Seite 11 Page 11 İklim değişikliği etkileri  seller  erozyon  kuraklık  tuzluluk miktarı  orman yangınları  böcek zararları  mantar hastalıkları 24/08/2014  Azalan tarımsal üretim  Doğal afetlerin ve kayıpların artması  Hidro elektrik potansiyelinin azalması  Vb.

Seite 12 Page 12 İklim değişikliğine uyum

Seite 13 Page 13 “Uyum”un tanımı Zararı yumuşatmak veya yarar sağlayan fırsatları kullanabilmek için iklim değişikliği etkilerine karşı insan ve doğa sistemlerinde yapılan değişikliklerdir. Azaltım: emisyonların azaltılması, İklim değişikliğinin ölçeği Uyum:İklim değişikliği etkilerine hassasiyeti azaltmak, kayıpları azaltmak Uyum ve azaltım birbirlerini tamamlayan stratejilerdir. Source: UNDP İklim değişikliği etkileri İklim değişikliği:sıcaklık ve yağış miktarında değişim Sera gazları emisyonları

Seite 14 Page 14 Uyum seçenekleri nelerdir? Politika  İklim değişikliğini toprağın kullanımı ve kalkınma planları, planlama prosedürleri ve havzaların yönetimi içinde değerlendirme Alt yapı  Örneğin: Su kontrolü– kanallar inşa etmek, iklime dayanıklı alt yapı Kapasitenin geliştirilmesi  Örn. İklim değişikliğini kalkınma planları ve kamu yatırımlarına entegre etmek için karar mercilerini bilgilendirmek Araştırma  Örn. İklime dayanıklı türler Source: Adapted from USAID 2007

Seite 15 Page 15 Kimler nasıl rol almaktadır? Kamu sektörü  kamu düzeni, kamu hizmetleri, kamu ürünleri, sosyal korumalar, çatışmaları önleme ve azaltımı yönetme için yasalar ve yönetmelikler koymak Bireyler ve Toplumlar  ev düzeyindeki hazırlık, özerk uyum, pay kaybı Özel Sektör  proje tasarımı ve hizmetlerine iklim risklerini entegre etme (iklime dayanıklı yatırımlar) Uluslar arası işbirliği  finansal sorumluluk, esnek ODA, kapasite geliştirilmesi Source: Adapted from OECD Policy Guidance

Seite 16 Page 16 Uyumun mali bedeli nedir? Kaynak Tutar: (US$ bn/yr) Stern Review tarafından yeniden düzenlenen Dünya Bankası (2006) 4 – 37 Oxfam (2007)8 – 33 UNFCCC (2007)28 – 67 (in 2030) UNDP: HDR 2007 – 0886 (in 2016) Dünya Bankası (2009)75 – 100 (2010 – 2050)

Seite 17 Page 17 Kim ödüyor? Ulusal Fonlar ve Ulusal Bütçe İki taraflı fonlar  Uluslar arası iklim girişimi (Almanya) Çok taraflı fonlar  Uyum Fonu (AF)  En Az Gelişmiş Ülke Fonu (LDCF)  Özel İklim Değişikliği Fonu (SCCF)  Küresel Afet Azaltma ve Yeniden Yapılandırma (GFDRR, BM)  Yeşil İklim Fonu (2020’den itibaren) Diğer fonlar

Seite 18 Page 18 Uyum sorunu: zaman süreci 24/08/2014

Seite 19 Page 19 Climate Signal Impact 1 Impact 2 Impact 3 Impact 4 Impact 5 Uyumlaştırma sorunu: karmaşık etki zincirleri Deniz seviyesi artışı Tuzluluk Toprak kaybı Tarımsal verim kaybı Göç Yerleşimlerin tahribatı

Seite 20 Page 20 Uyumlaştırma sorunu: Belirsizlik Ne belirsizdir?  Emisyon senaryoları -> gelişim bugünün eylemlerine bağlıdır  İklim modelleri ->karışık bir sistemin sunumları, veriye dayanır  Hasar görebilirlik senaryoları> gelişimi bugünün eylemlerine bağlıdır Belirsizliğin muhtemel sonuçları:  Karar ve harekete geçmede isteksizlik  Yetersiz ve sistematik olmayan eylem  Çatışmalar  Hatalı uyum  Yanlış yatırımlar 1. Introduction to climate change and climate change adaptation

Seite 21 Page 21 Uyum seçenekleri nasıl tanımlanmalıdır? İklim Geçirmezlik Politikaları, projeleri ve stratejileri etkileyebilen iklime ilişkin risklerin sistematik ve adım adım analizi  Metodoloji aslen GIZ programları için geliştirilmiş ve test edilmiştir.  Farklı durumlarda ve seviyelerle uyumlaştırılabilecek esnek bir yaklaşım: ulusal, sektörel, proje ve yerel. 24/08/2014

Seite 22 Page 22 İklim sinyali  Yağış miktarı değişikliğinde artış  Ortalama sıcaklıkta artış Bio-fiziksel etki(doğrudan )  orman sınırlarındaki yangınların sıklığı ve şiddetinde artış  Orman kompozisyonunda değişim Eylem seçenekleri  Yangın yönetimi  İklime hassas türlerin kullanımı  İstilacı türlerin kullanımı  Orman yönetimi planına iklim değişikliğinin entegre edilmesi GIZ İklim Geçirmezlik- basitleştirilmiş örnek Maruz kalan birim  Ormanlar Sosyo ekonomik etki (dolaylı)  Fayda potansiyeli kaybı (Kereste & NTFP)  Gelir kaybı  Yiyecek güvensizliği  Vahşi yaşam çatışmaları Planlama için uyumluluk  Hedeflerin başarılmasında doğrudan etkiler (Ormanların korunması ve muhafazası)  planlama eksikliklerine bağlı düşük adaptif kapasite  Etkilerin yüksek derecede olabilirliği

Seite 23 Page 23 Dinlediğiniz için Teşekkürler!