AB Sürecinde "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları" Faslındaki Gelişmeler ve Sektöre Yansımaları Dr.Şebnem GÜRBÜZ AB İşleri Uzmanı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

This project is produce with the financial assistance of EU
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
TÜRKİYE’NİN DEVLET YARDIMLARI ALANINDA AB MÜKTESEBATINA UYUMU İktisadi Kalkınma Vakfı 11 Aralık 2009 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ
Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
En Yoksullar için Avrupa Yardım Planı (PEAD) Plan / 2010 sayılı yönetmelik (AB) Değiştirilmiş 11 Ekim 2012 tarihinde oylanan yönetmelik (AB) PEAD.
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Yanlış Eller / Doğru Eller…
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
Sunum transkripti:

AB Sürecinde "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları" Faslındaki Gelişmeler ve Sektöre Yansımaları Dr.Şebnem GÜRBÜZ AB İşleri Uzmanı Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım Balıkçılık Başkanlığı İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012 KAPSAM Müzakere Süreci Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Yaklaşımı, Fasıl 12 “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları” de Gelinen Aşama, Sektöre Yansımaları, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

MÜZAKERE AŞAMALARI Tarama Konsey Değerlendirmesi 9-15 Mart 2006 24-28 Nisan 2006 Tarama raporu 8 Şubat 2007 Konsey Değerlendirmesi Kriterin Karşılanması çalışmaları Açılış Kriteri Katılım Anlaşması Müzakere 28 Haziran 2010 Konsey Değerlendirmesi Kriterin Karşılanması çalışmaları Faslın Geçici Kapatılması Kapanış Kriteri İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

AB’ NİN GIDA GÜVENLİĞİ YAKLAŞIMI  ÇİFTLİKTEN ÇATALA ENTEGRE YAKLAŞIM İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

AB’ NİN GIDA GÜVENLİĞİ YAKLAŞIMI Üretim, işlenme ve dağıtımın tüm aşamalarında hijyen kuralları Hayvan refahı Zootekni yetiştirme Hayvan Sağlığı (Zoonozlar) Farmasötik ve Biyolojik ürünler Çevre Bitki sağlığı İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

Fasıl 12: Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları Gıda Güvenliği, Hijyen Mevzuatı Genel Gıda Kanunu ve Hijyen Paketi Dikey düzenlemeler (katkı maddeleri, renklendiriciler, yeni gıdalar vb.) Hayvan Sağlığı Mevzuatı Topluluk İçi ticaret kontrol sistemi Hayvan kayıt ve kimlik sistemi İthalat kontrolleri Hayvan hastalıkları kontrol tedbirleri Hayvan sağlığı-Canlı hayvan ve hayvan ürünleri ticareti Hayvan refahı Zootekni (ıslah) mevzuatı Bitki Sağlığı Mevzuatı Zararlı organizmalar Bitki koruma ürünleri-ilaçlar Tohum kalitesi Bitki çeşidi hakları İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

AÇILIŞ KRİTERLERİ VE YAPILAN ÇALIŞMALAR Açılış Kriteri 1: Türkiye’nin AB müktesebatı ile uyumlu gıda, yem ve veterinerlik çerçeve mevzuatını benimsemesi ve başta kontrol kuruluşları olmak üzere sorumlulukları açık biçimde belirleyen hükümleri ortaya koyması, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (13 Haziran 2010), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı-Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün yeniden yapılanması İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

AÇILIŞ KRİTERLERİ VE YAPILAN ÇALIŞMALAR Açılış Kriteri 2 : Türkiye’nin Komisyona, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı politikası alanındaki, ilgili uluslararası standartlar ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tavsiyeleri dâhil olmak üzere, AB müktesebatının uyumlaştırılması, uygulanması ve yürütülmesine temel teşkil edecek detaylı bir strateji sunması. Fasıl 12 kapsamındaki her bir AB mevzuatının uyumlaştırma ve uygulama takvimi ile gerekli idari kapasitenin oluşturulmasına ilişkin strateji, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

AÇILIŞ KRİTERLERİ VE YAPILAN ÇALIŞMALAR İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

AÇILIŞ KRİTERLERİ VE YAPILAN ÇALIŞMALAR Açılış Kriteri 3 : Türkiye’nin koyun ve keçi türü hayvanların kimliklendirilmesi ve kaydına ilişkin yeterli bir sistemi uygulamaya başlaması; büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve hareketlerinin kontrolü konusundaki sistemdeki zafiyetleri (işletmelerin kaydına, hayvanların ve hayvan hareketlerinin kaydedilmesine ilişkin) gidermeye yönelik uygun tedbirleri almış olduğunu kanıtlaması Katılım öncesi mali yardımları 2008 yılı programlaması altında Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması projesi, “Türkiye’deki koyun ve keçilerin kimliklendirilmesi ve kaydı hakkında açıklayıcı not” ve “büyükbaş hayvan veritabanı hakkında faaliyet planı”, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

AÇILIŞ KRİTERLERİ VE YAPILAN ÇALIŞMALAR Açılış Kriteri 4 : Türkiye’nin canlı hayvanların yurtiçi hareketleri, hareketlerin kaydı ve kesimlerin kontrolü konusunda ayrıntılı değerlendirmeyi Komisyona sunması, Hayvan hareketlerinin kontrolüne ait rapor, Açılış Kriteri 5 : Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından Türkiye’nin Trakya bölgesinin aşılama suretiyle şap hastalığından arî bölge olarak tanınması, OIE tarafından Trakya’nın şaptan aşılı ari bölge olarak tanındığına dair sertifika, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

AÇILIŞ KRİTERLERİ VE YAPILAN ÇALIŞMALAR Açılış Kriteri 6 : Türkiye’nin gıda işletmelerinin iyileştirilmesi konusunda geleceğe yönelik Ulusal Program açısından, bütün gıda işletmelerinin AB müktesebatındaki kategorileri esas alan bir sınıflandırmasını Komisyona sunması, Onaya tabi işletmeler (et, süt, su ürünleri ve hayvansal yan ürün) Kayıda tabi işletmeler (hayvansal olmayan gıda işleyen tesisler, satış yerleri, toplu tüketim yerleri) Dünya Bankası Projesi I. Aşama (Gıda işletmelerinin modernizasyonuna ilişkin ihtiyaç analizinin belirlenmesi) İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

Türkiye Geneli Gıda İşletmeleri İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

Türkiye Geneli-Sektör Bazında Dağılımı İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

Ordu İli Gıda İşletmeleri İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

Ordu İli-Sektör Bazında Dağılımı İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012 Açılış kriterleri değerlendirme raporu Türkiye müzakere pozisyon belgesi 28 Haziran 2010 AB ortak tutum belgesi Hükümetlerarası konferans 30 Haziran 2010 Kapanış Kriterleri İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

KAPANIŞ KRİTERLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER Kapanış Kriteri 1 : Kıbrıs, Kapanış Kriteri 2 : Türkiye ilgili açılış kriterini karşılamak için verilen taahhütlerinin uygulanması dahil olmak üzere, AB müktesebatına uyumlu hayvan kimliklendirme ve kayıt sistemlerini uygular ve tam işler hale getirir, Açılış kriterini karşılamak için sunulan taahhütlerin yerine getirilmesi, AB ile uyumlu olan ve tamamen işler sistem. Büyükbaş hayvanlar, keçiler ve koyunlar, domuzlar ve atgillerin kimliklendirme ve kayıt sistemlerinin oluşturulması, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

KAPANIŞ KRİTERLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER Kapanış Kriteri 3 : Türkiye hayvansal yan ürün işletmeleri de dahil, hayvansal ürün işletmelerinin iyileştirilmesi için onaylanmış bir ulusal program sunar. Bu program, işletmelerin iyileştirilmesi sürecinin Türk makamları tarafından izlenmesi için somut bir planı içermelidir. Sözkonusu ulusal program, süt sektörü ile ilgili olarak uygun olmayan çiğ sütün kullanımına ilişkin bir strateji de içermelidir. Türkiye bu ulusal programın uygulanmasında yeterli ilerlemeyi de göstermelidir. Dahası Türkiye, ulusal program kapsamında yer alan işletmelerin iyileştirilme sürecinin izlenmesi için yeterli beşeri ve mali kaynakları tahsis ettiğini gösterir, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

KAPANIŞ KRİTERLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER 6. Açılış Kriteri kapsamında yer alan işletmelerin AB standartlarına yükseltilmesine yönelik bir ulusal program hazırlanacak ve bu program Türk Hükümetinin resmi bir belgesi olacak, Program kapsamında yer alan işletmelerin iyileştirme sürecinin izlenmesi için yeterli beşeri ve mali kaynak tahsisi, Mevzuat uyumu (hijyen paketi ve hayvansal yan ürün mevzuatının ulusal mevzuata aktarılması, uyumlu olmayan işletmelerin bireysel iyileştirme planı sunmasına yönelik yasal düzenleme, işletmelerin geçici onayı veya onayı, cezai müeyyideler, kimin neyi nasıl yapacağı), Her bir işletmeye ait iyileştirme planlarının oluşturulması (bu planlar açılış kriteri için yapılan sınıflandırma çalışması sırasında belirlenen uyumsuzluğu esas almalı, bir zaman çizelgesi oluşturulmalı), AB kriterlerine uygun olmayan çiğ sütün kullanımına ilişkin strateji, Dünya Bankası Projesi II. Aşama , İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

KAPANIŞ KRİTERLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER Kapanış Kriteri 4 : Türkiye AB üye devletleri ile yeterli işbirliğini temin ederek hayvan hastalıklarının bildirimine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirir, AB’de ihbarı mecburi hayvan hastalıkları için surveylans ve kontrol önlemleri ile müktesebatta öngörüldüğü gibi başlıca epizootik hastalıklar için risk planlarını uygular, önceden oluşturulmuş detaylı bir eradikasyon planın uygulanması suretiyle Şap Hastalığına ilişkin AB müktesebatını tam olarak uygular. İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

KAPANIŞ KRİTERLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne (OIE) ilişkin uluslararası yükümlülüklerine ek olarak, AB’ye, Hayvan Hastalığı İhbar Sistemi (ADNS) vasıtasıyla da bildirimde bulunacak, Bazı hastalıklar için acil eylem planları Eradikasyon planları, Özellikle şap hastalığına ilişkin eradikasyon planının aşama aşama uygulamaya geçirilmesi ve bu konudaki AB mevzuatının tam uygulanması, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

KAPANIŞ KRİTERLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER Kapanış Kriteri 5 : Türkiye Nakledilebilir Süngerimsi Beyin Hastalığı(TSE) kontrolüne yönelik olarak yem yasağı, spesifik risk materyallerinin kontrolü, TSE testlerini içeren etkili bir sistemi uyumlaştırır ve uygular. Yem yasağını uygulamalı, (İşlenmiş hayvansal proteinin çiftlik hayvanlarında kullanımı yasaklanmalı) SRM (Kafatası, beyin, omurilik, ileum, göz, tonsil gibi) ler belirlenmeli ve yem ve gıda zincirine girmemeli, TSE (Sığırların Süngerimsi Beyin hastalığı BSE – Deli Dana, Scrapi) için test gerekliliğini yerine getirmeli, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

KAPANIŞ KRİTERLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER Kapanış Kriteri 6 : Türkiye hayvan refahına ilişkin AB mevzuatını uyumlaştırır ve bu mevzuatın en geç katılım tarihi itibariyle etkin olarak uygulanabilmesi için sektörün yeterli bir süre öncesinde farkında ve hazır olduğunu temin eder. Mevzuat uyumu Çiftlikte yetiştirilirken hayvan refahı 98/58/EC çiftlik hayvanlarının korunması, 1999/74/EC yumurtacı tavukların korunması, 2007/43/EC etçi tavukların korunması, 2008/119/EC buzağıların korunması, 2008/120/EC domuzların korunması, Nakil esnasında hayvan refahı 1/2005/EC nakil esnasında hayvanların korunması, 1255/97/EC bekleme noktası ve yol haritası Kesim anında hayvan refahı 1099/2009/EC kesim anında hayvanların korunması   İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

KAPANIŞ KRİTERLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER Kapanış Kriteri 7 : Türkiye ilgili tüm resmi kontrollere yönelik AB’ne tamamıyla uyumlu bir sistemin uygulanması başta olmak üzere, özellikle fonksiyonel sınır kontrol noktaları ve bu sistemin finansmanını da içerecek şekilde, müktesebata uygun olarak ilgili idari yapıları kurmaya ve geliştirmeye devam eder… AB ile tam uyumlu, ithalatta yapılan kontroller de dahil tüm resmi kontroller, Kontrollerin finansmanı, Müktesebatı uygulaması için gerekli idari kapasite ve alt yapı, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012 SEKTÖRE YANSIMALARI Hukuki Değişiklikler Mevzuat Uyumu 5996 sayılı Kanun ve uygulanması için gerekli ikincil düzenlemeler Strateji belgesinde sunulan takvime uygun olarak ikincil düzenlemeler Fiziki alt yapının güçlendirilmesi (Bu Fasıl altında yer alan müktesebatın üstlenilmesine ilişkin gerekli olan ) Açılış Kriterlerini karşılamak üzere sunulan belgelerde yer alan taahhütlerin yansımaları ( örn: Anadolu'dan Trakya’ya canlı hayvan hareketlerinde kısıtlama, yeni doğan buzağıların 20 gün içinde küpelenmesi ve kayıt altına alınması…) İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012 SEKTÖRE YANSIMALARI Yapısal ve Ekonomik Etkileri İşletmelerin Modernizasyonu Onaylı işletmeler; geçiş süresi sonunda AB standartlarında olmayanlar kapatılacak Kayıtlı İşletmeler; uygun olmayanlar geçiş süresi sonunda kapatılacak GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımından önce çalışma izin belgesi, çalışma izni ve gıda sicili belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge alarak faaliyet gösteren onaya tabi gıda işletmeleri, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 31/12/2012 tarihine kadar bu Yönetmeliğe göre onay belgesi almak zorundadır. Ancak, 31/12/2012 tarihine kadar onay belgesi alamayacak gıda işletmecisi, işletmesinin modernizasyonuna dair planlar ile modernizasyonun hangi tarihte ve hangi aşamalardan sonra tamamlanacağına dair bilgileri yetkili mercie sunar. Bu işletmeler, modernizasyon planını vermeleri halinde bu süre 31/12/2013 tarihine kadar uzatılabilir. Yetkili merci, gıda işletmecisinin bu planı vermemesi veya modernizasyon planında yer alan tarih ve aşamalara uymaması durumunda işletmenin faaliyetini durdurur. (2) Bu Yönetmeliğin yayımından önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda işletmeleri, bu belgelerini en geç 31/12/2013 tarihine kadar bu Yönetmelikteki kayıt belgesi ile değiştirmek zorundadır. GEÇİCİ MADDE 1 ‒ (1) İşletme ve tesisler, 13/12/2014’e kadar bu Yönetmelik hükümlerine uyum sağlar. Uyum sağlamayan işletme ve tesislere 41 inci ve 45 inci maddelerdeki hükümler uygulanır. İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012 SEKTÖRE YANSIMALARI Yapısal ve Ekonomik Etkileri Hayvan Refahı Kuralları Yem Yasağı SRM Hayvan borsa ve pazarlarının AB gerekliliklerini karşılayacak şekilde rehabilitasyonu Hayvan hastalıklarının eradikasyonu Hayvan hastalıklarının yaygın olması uluslar arası ticaretimizi olumsuz etkilemektedir. İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012

İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012 TEŞEKKÜR EDERİM sgurbuz@ab.gov.tr İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Ordu 11 Ocak 2012