ULAN BATOR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKÇENİN GÜCÜ.
Advertisements

Maribor’da Erasmus.
SANAT VE TARİH MÜZESİ.
POMPEI Cem Yurtsev
Avusturya.
ENVIRONMENTAL ACTIVISM ÇEVRE EYLEMCİLİĞİ
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
Çanakkale
İstanbul'da Değişen Turizm Yaklaşımları ve Çeşitlendirme Mehmet Ata Tansuğ- Turizm Danışmanı 3 Nisan TURING- İstanbul.
 Bükeş 1459 yılında Tuna'nın kollarından biri olan ‘’Dambovita’’ nehrinin yanına kurulmuş.Şehir esasen çok büyük olmasına rağmen turistlerin ilgisini.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
YAMBOL VE CİVARINDA TATİL TEREZA VE TANYA’NIN TEKLİFİ
Brüksel.
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
Hazırlayan: Duygu Özkan
Size bir soru: Sevdiğiniz bir yerde kahvaltı yapabilmek için en fazla kaç kilometre yol katetmeye hazırsınız?
Cem Yurtsev Dikkat : Öğrencilere göndermeyelim !
Belçika.
COĞRAFİ KONUM Paraleller, Meridyenler, Enlem, Boylam
LONDRA.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
HİNDİSTAN.
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
TARİHSEL SÜREÇTE ŞEHİRLER
Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31 09/11/ Nisan Şakasının Kökeni Nedir?
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
STOCKHOLM İSVEÇ’İN BAŞKENTİ
Su Kirliliği Neşe Çalık 5-İ 241
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
GÖKTÜRK YAZITLARI *BENGÜ TAŞLAR
Farklı Kültürler. 1-)Sağ alt tarafta bulunan resim hangi ülkenin geleneksel kıyafetidir? A. Meksika B. Japonya C. Çin D. Arabistan.
AKHİSAR. Akhisar, İzmir-İstanbul karayolu üzerinde ilçenin adını taşıyan Ovanın hemen ortasında kurulmuştur. İlçenin Toplam Nüfusu ’dir İlçe yüz.
Hülya Uçar İngilizce Öğretmenliği 1-B Normal Öğretim
Arkadaşlar Çin gibi ülkelerin gelenekleri farklıdır.
YAŞANABİLİR ŞEHİRLER.
RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
Avustralya (Okyanusya)
Fethiye, Muğla ilinin 13 ilçesinden birisi ve ilçenin yönetim merkezi olan şehir.
A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK.
Hazırlayan : Tarık ÇETİN
Doğal Sayılar ve Okunuşları
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
NÜFUSUN VE EKONOMİK FALİYETLERİN DAĞILIŞI NÜFUS NEDİR`, SINIRLARI BELLİ BİR ALANDAYAŞAYAN İNSAN SAYISINA NÜFUS DENİR.
Ders: Sosyal Bilgiler Konu: Devletler Arası İlişkiler Okul: Atatürk Ortaokulu Öğretmen: Eser Yaslıoğlu.
BBY24 Uluslararası Kültürleri Tanıma Genel Tanım
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
Etnoğrafya Müzesini Geziyoruz
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
SANAT NASIL DOĞMUŞTUR ?.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
GEZİLECEK YERLERİ CN Tower, 553 metre uzunlukta dünyanın ikinci en yüksek kulesidir. Kanada'da yer alan bina Ontario'daki Toronto şehrinde bulunmaktadır.
AKDENİZ TURU.
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRK BEŞLERİ.
TEMMUZ 2018 MOĞOLİSTAN TURU (I.Grup: 09 Temmuz – 17 Temmuz 2018 )
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
MÜZE EĞİTİMİ VE DÜNYADA MÜZE EĞİTİMİ UYGULAMALARI
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
güney kore slaytı
Sunum transkripti:

ULAN BATOR

Ulan Bator Moğolistan 2.7 milyon nufüslu bir ülke. Bu nufüsun 1.2 milyonu başkent Ulan Batur'da ( Ulan Bator, Ulanbaatar'da yazıldığı oluyor) yaşıyor. Ulan Batur, Moğolistan’ın başkenti. Türkçe'de "Kızıl kahraman" anlamına gelen şehrin eski ismi Urga'dır. Beş üniversiteye sahiptir ve 9 ilçeye bölünmüştür. Sadece nüfusa bakıldığında bile Moğolistan için Ulan Batur'un önemi ortaya çıkıyor.

Moğolistan Hakkında İlginç Bilgiler Moğolistan'da her yol Ulan Batur'a çıkıyor. Nasıl çıkmasın ki ülkedeki toplam asfalt yol toplamı 1500 km. Onun da çoğu Ulan Batur'da. Moğolistan'da asfalt ile birbirine bağlanan sadece iki şehir var, o bağlantıda tam değil ( 20 km lik bölümünün parası seçimlere harcanmış, başkan yeniden seçilmiş yol kalmış).

Ulan Bator’da Yaşam Tarzı Ulan Batur her şeyden uzakta ve izole bir yerde ama şaşırtıcı bir şekilde batı kültürünün etkisi altında. Sokaktaki giyim tarzlarından, lokantalara, televizyondan ilan panolarına kadar batılılaşma hemen göze çarpıyor.

Ulan Bator’da Hayat Çok fazla trafik var, Eylül ayında bile hava kirliliği dikkat çekici düzeyde. Araçların çoğu ikinci el Japonya'dan ithal bu nedenden dolayı trafikte tersten direksiyonlu çok sayıda araç var. Ulan Batur'da nüfusun çoğunluğu kadın. Yerliler bunu erkeklerin Kore'ye çalışmaya gitmesine ve 1990'larda alkol yüzünden erkek sayısının azalmasına bağlıyorlar.

Suhbatur Meydanı "Ulan Batur Sıfır Km" olarak adlandırılan Suhbatur meydanı şehrin ve ülkenin merkezi. Meydanın kuzey kısmında büyük Cengiz Han heykelinin ardında meclis binası yeralmakta. Ulan Batur'un diğer önemli binaları meydana yürüme mesafesinde.

Suhbatur Meydanı

Ulan Bator Müzesi ve Türk Köşesi Ulan Batur'daki Milli Tarih müzesi iyi düzenlenmiş ve geniş bir koleksiyona sahip. Türklerin Moğolistan tarihindeki yerini ve eski Türklerin yaşamları ile ilgili eserleri görmek için de iyi bir başlangıç yeri. Müzenin içinde TİKA ( Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) tarafından yaptırılmış özel Türk köşesi bulunmakta.

Moğolistan’ da Yemek Ulan Batur lokantalarında mantının envai çeşidinden at etine kadar geniş bir yelpazeyi -içinde sebze olmaması koşuluyla- tadabilirsiniz. Mevsimlerin sertliği ve göçebe kültür etkisiyle Moğollar sebzeyi sevmiyorlar. Vejeteryansanız ülkede yemek yiyebileceğiniz tek şehir Ulan Batur, diğer bölgelerde her şey et ve hayvan ürünlerinden.

Ulan Bator’un Tarihi Şehir ilk olarak 1639’da kuruldu. İlk olarak Budist tapınaklarına ev sahipliği yapmak için kurulmuştu. 1778’de kalıcı yerleşmeye geçildi ve sınırlar Tuul ve Selbe nehirleri olarak belirlendi ve bugün de aynı sınırlar geçerli. Bu yerleşmeden önce şehir tam 28 kez yer değiştirdi. 20. yy’ da ise Ulan Bator bir üretim merkezi haline gelmeye başladı.

Ulan Bator’dan Görüntüler

Ulan Bator

Kaynaklar: http://en.wikipedia.org/wiki/Ulan_Bator http://tr.wikipedia.org/wiki/Mo%C4%9Folistan http://www.simdigezelim.com/2009/09/ulan-batur-ulan-bator-ulaanbataar.html