Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Olgun ŞENER Kamu Yönetimi Uzmanı
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TW TR 2008-IB-EN-02 Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi - Bileşen 2 © Thomas Seegers – Fotolia Katarina Mareckova, Ankara.
Yeniden Yerleşim Planlaması
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH Kimyasal Risk ve Güvenlik değerlendirme rehberi Nisan 2010, Türkiye.
SU GÜVENLİĞİ EĞİTİM TOPLANTISI
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
TOPRAK SU HAVA KİRLİLİĞİ NEDENLER VE SONUÇLAR.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
Stratejik Yönetim Modeli ve Uygulama Süreci
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
TÜRKİYE’NİN ÇEVRESEL PERFORMANSI
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yüzey suları izleme Biyolojik boyut Yannick Pochon.
Referans Şartların Belirlenmesi
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı 1 ANKARA 6 Ocak 2011 (26 ARALIK 2008 Mükerrer R.G. Sayı:27092)
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
Modül 4: Mavi Belge (Blueprint) ilişkili Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Eğitim Becerileri, Sınır Aşan Su Konuları, Halkın Katılımı, Müzakere Becerileri.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. TR2009/ /001 Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulama Kapasitesi.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
Sunum transkripti:

Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI Uzm. Biyolog Zinnet OĞUZ 22 Nisan 2014

SUNUM İÇERİĞİ AB Yüzme suyu direktifleri Yüzme Suyu Direktifi uyum takvimi 2006/7/EC Direktifi Direktifin Ana hükümleri Temel değişiklikler ve yenilikler Yüzme Suyu Web Sayfası

AB YÜZME SUYU DİREKTİFLERİ Yüzme Suyu Kalitesi Direktifidir. Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği ile Uyumu yapılmıştır. 76/160/EEC Yüzme Suyu Kalitesi Yönetimine Dair Direktiftir. 76/160/EEC Direktifini yürürlükten kaldırmıştır. 2006/7/EC

2006/7/EC UYUMU-ÜYE ÜLKELER 15 Şubat 2006 2006/7/EC Direktifi yayımlanmıştır. 24 Mart 2008 Üye Ülkelerin Direktifin uyumuna yönelik kanunları, yönetmelikleri ve idari hükümleri yürürlüğe koymaları istenmiştir. 31 Aralık 2014 Uygulanması için Üye Ülkelere tanınan son tarihtir.

2006/7/EC Uyumu-Türkiye Ulusal Programda uyum tarihi 2011 sonrası 76/160/EEC Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği (09/01/2006-26048 RG) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2006/7/EC Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik Taslağı Sağlık Bakanlığı koordinsyonunda Orman ve Su işleri Bakanlığı İlgili diğer Bakanlıklar

2006/7/EC Direktifine neden ihtiyaç duyuldu ? (1) 76/160/EEC Direktifinin 1970’li yılların bilgi ve deneyimini yansıtması Günümüzde yüzme sularına ilişkin bilimsel ve teknik bilginin değişmiş olması Su kalitesinin ve insan sağlığının korunması ve sürdürülmesi gerekliliği İnsan faaliyetlerine karşı yüzme sularının sınırlı düzeyde yenilenebilir olması Halk Sağlığını korumak amacıyla mikrobiyolojik sağlık riskinin öngörülmesi

2006/7/EC Direktifine neden ihtiyaç duyuldu ? (2) En güvenilir gösterge parametrelerini uygulamada bilimsel kanıtların kullanılması gerektiği Direktifin su ile ilgili diğer mevzuatlarla koordine edilmesi gerektiğinin benimsenmesi Gerçekçi bir yüzme suyu sınıflandırmasına sahip olabilmek için uzun bir sürede gözlemleme ve kalite değerlendirmesinin gerekli olması Sağlık tehlikelerini önlemek için izleme sonuçları ve risk yönetimine dair alınan önlemler konusunda kamunun zamanında bilgilendirilmesi gerekliliği

2006/7/EC DİREKTİFİ AMAÇ çevre kalitesini korumak sürdürmek geliştirmek insan sağlığını korumak

2006/7/EC DİREKTİFİ Ana Hükümler yüzme suyu kalitesinin izlenmesi ve sınıflandırılması yüzme suyu kalitesinin yönetilmesi kamuya yüzme suyu kalitesi ile ilgili bilgi sağlanması

TEMEL DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER İZLEME: 2 bakteriyolojik parametre için rutin izleme yüzme suyu profiline göre siyanobakteri ve makroalg izlemi YENİ SINIFLAMA İstatistiksel hesaplamaya göre sınıflama YÜZME SUYU PROFİLLERİ Her yüzme alanı için çevresel baskıların belirlenmesi İDARİ ÖNLEMLER Tahmini ve mevcut kirliliklere karşı maruziyetin önlenmesi HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ Su kalitesi, profiller, kısa dönemli kirlilikler, yasaklamalar

İZLEME (1) Parametreler: E.coli ve intestinal enterokok izlenecektir. Toplam koliform izlemi sonlandırılmıştır. Kimyasal parametre izlemi yoktur. Görsel inceleme maruziyetin önlenmesi için yapılır, sınıflamada kullanılmaz. Profile göre çoğalma potansiyeli var ise siyanobakteri ve makroalg izlemi maruziyetin önlenmesi için gereklidir.

İZLEME (2) Sezon öncesi numune : Numune alma takvimi başlangıcından 15-20 gün önce alınmalıdır. İzleme sıklığı: İki örneklem arası en fazla 1 ay Minimum numune sayısı: Bir sezonda en az 4 Sezon 8 haftayı aşmıyor ise veya özel coğrafik kısıtlılık var ise 3 örnek

İZLEME (3) Kısa Dönemli kirlilik: Kısa dönem kirlilik net bir şekilde saptanabilir nedenleri olan Yüzme suyunu 72 saatten fazla etkilemesi beklenmeyen mikrobiyolojik kirlilik Yüzme alanı kapatılır, izlemeye devam edilir . Profili belirlenen yüzme suyundan alınan kötü sonuç ihmal edilebilir (tüm sezon için %15) Anormal durumlar: Yüzme suyu kalitesini etkiler ve her beş yılda 1 kereden fazla meydana gelmesi öngörülmez. Anormal durumlarda izleme askıya alınır.

YENİ SINIFLAMA Analiz sonuçlarının logaritmik değerlerinin istatistiksel hesaplamaya göre yüzde değerlendirmesi: Sınıflandırma istatistiksel göstergeler üzerine kuruludur. Verilerin 10 tabanlı logaritması üzerine dayalı bir hesaplama ile, her bir fekal kontaminasyon göstergesi parametrenin (EC ve IE) 90’lık ve 95’lik yüzdelikleri belirlenir.

YENİ SINIFLAMA 4 yıllık veri seti değerlendirilir : İçinde bulunulan sezon ile birlikte 3 sezon öncesine ait analizler Örnek: 2015’in sınıflandırması 2012, 2013, 2014 ve 2015 sonuçları üzerinden oluşturulur. 4 kalite seviyesi : Mükemmel, İyi, Yeterli, Zayıf Yüzme alanı noktasının nihai sınıflandırılması en uygunsuz parametrenin sınıfına denk gelir.

YENİ SINIFLAMA KALİTE SINIFLARI 2006/7/EC tatlı sular 76/160/EEC Parametre Mükemmel kalite İyi kalite yeterli İntestinal enterekok (cfu/100ml) 200(*) 400(*) 330 (**) E.coli(cfu/100ml) 500(*) 1000(*) 900 (**) Parametre Zorunlu Değerler (z) Kılavuz Değerler (k) Toplam koliform /100 ml 10 000 500 Fekal koliform 2 000 100 Fekal streptekok - 2006/7/EC kıyı ve geçiş suları Parametre Mükemmel kalite İyi kalite yeterli İntestinal enterekok (cfu/100ml) 200(*) 400(*) 330 (**) E.coli (cfu/100ml) 500(*) 1000(*) 900 (**) (*) % 95 lik değerlendirmeye dayanmaktadır. (**) %90 lık değerlendirmeye dayanmaktadır.

YÜZME SUYU PROFİLLERİ 1. Aşama 2. Aşama 3. Aşama Mevcut durumun tanımlanması Veri toplama 2. Aşama Kirleticilerin belirlenmesi Tanı koyma 3. Aşama İdari önlemler Eylem planları

Profillerin güncellenmesi Yüzme suyu sınıflandırması Mükemmel İyi Yeterli Zayıf Gözden geçirme süresi Gerektiğinde 4 yılda bir 3 yılda bir 2 yılda bir

İdari Önlemler Yüzenlerin kirliliğe maruz kalmasının önlenmesi (yüzmenin yasaklanması/ yüzme alanının kapatılması) Su kalitesinin iyileştirilmesi için harekete geçmek (çevresel baskıların azaltılması ve önlenmesi için eylem planını ve uygulama) Su kalitesi ve alınan önlemler hakkında halka bilgi sunulması

HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ Yüzme suyu kalitesi verilerinin yüzme sezonu boyunca yüzme alanında halkın erişimine sunulması zorunludur. panolar ve internet gibi araçlarla Yüzme suyu analiz sonuçları Yüzme alanı kalitesi Yüzme suyu profili özeti Kısa dönem kirlilik ve olağanüstü durumlara ilişkin bilgi (yapısı ve süresi) Yasaklama gerekçeleri

http://cbs.cevresaglik.gov.tr/yuzmeyayinv5

TEŞEKKÜRLER zinnetoguz@yahoo.com