Kolluğun Parlamenter Gözetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
Advertisements

Danışman, Sonuç Yönetimi
MÜLKİ İDARE AMİRLERİNİN KOLLUK KUVVETLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİM YETKİSİ
Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu – Avrupa Konseyi Ankara, 18 Şubat 2009.
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Polise güven, meşruiyet ve kanunlara uymak
Avrupa Birliği.
Sayıştay Konferans Salonu Ankara,
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ GENEL SEKRETERLİĞİ
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORGANLARI.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi Aşama II Rahmi Doğan İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Mathieu Zagrodzki Université de Versailles/St-Quentin.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
Mağduriyet Anketleri Nedir ve Nasıl Kullanılır?
1  İç Denetinin Faaliyetinin Yürütülmesinde Karşılaşılan Sorunlar- Çözüm Önerileri T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI.
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
PPP ÜLKE RAPORU DANİMARKA
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE EMNİYET AMİRLİĞİ.
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
Avrupa Konseyi Destekli Hibe Projesi KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜN GÜÇLENDİRİLMESİ.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
Avrupa Birliğinin Kurumları
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Zeynep Duran Yasama Uzmanı.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
KAMU POLİTİKASINDA ROL OYNAYAN AKTÖRLER
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
TBMM’NİN İŞLEYİŞİ VE PARLAMENTER DENETİMİN ÖNEMİ
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kenan Altaş Yasama Uzmanı.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
DENETİM YÖNTEMLERİ Kamu yönetiminin denetlenmesinde ya da hesap verilebilirliğinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Bunlar ,siyasi denetim,idari denetim,
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
Sunum transkripti:

Kolluğun Parlamenter Gözetimi Liberal demokrasilerde gözetimin ana hatları: Parlamentonun kolluk karşısında oynadığı temel rol Dyfan Jones Parlamenter Gelişim Danışmanı

Neden Parlamenter Gözetim? Sivil Gözetim > Demokratik Gözetim Anayasa ve Kanunlar – Yürütmenin parlamentoya hesap verebilirliği Güvenlik Sektörünün genel politika çerçevesi dahilinde algılanması - Sağlık, Eğitim, Ekonomi, Ulaşım vb. Vatandaş Parlamento Yürütme Kolluk kuvvetleri

Parlamentonun Rolü ve Görevleri Yasama Bütçe Onayı Temsiliyet Gözetim Politika, Bütçe, Harcamalar, Etkinlikler, Yasaların Uygulanışı

Etkili Parlamenter Gözetim Yasama – Yasama sonrası inceleme Politika Çerçevesi – Ulusal Güvenlik Politikaları etrafındaki tartışmalar– tartışma süreci Etkinlikler / Gündeki Temel Konular Niteliksel ve Niceliksel Gözetim – yani İstatistikler ve Performans

Gözetim Mekanizmaları Anayasa & Kanunlar Usul Kuralları Kurallar Kurallar = İzin verilen Gelenek = Uygulama Gelenek Oturumlar Sorular Dilekçeler Mekanizmalar İçişleri Bakanlığı’nın Gözetimi Kolluğun Gözetimi Soruşturmalar Komiteler

Parlamenter Gözetimin Önündeki Engeller Teknik İçeriği çetrefilli bir alan Kolluğun karmaşık kurumsal yapısı Parlamento dahilinde olluk uzmanlığı eksikliği Parlamento dahilinde bütçe uzmanlığı eksikliği Yasal/ Usule İlişkin Bilgi edinmede zorluklar Gözetime tabi olanlar tarafından sağlanan bilgiler Tanık çağırma ve kanıt edinme yetkisi Gizlilik Kanunları ve Kültürü Siyasi İrade Parti içi disiplin Gözetimin, gözde kamu görevlilerinin eleştirisi olarak algılanması Vatandaşların Sağlık, Eğitim, İstihdam vb. alanlara kıyasla güvenlik konusuna daha az ilgi duyması

Parlamenter Yönelimlerin Geliştirilmesi Özel güvenlik sektörünün büyümesi ile Parlameto’nun karşılaştığı yeni zorluklar Sorunlar Uzmanlaşmış personel ve ilgili komisyonlardaki artış Parlamenter Mekanizmalar Sivil toplumun bütçesel gözetim ve politikalara artan katkısı Sivil Toplum Etkileşimi

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı Özel Komisyonu Mayıs 2010 – Ocak 2013 Yürütülmüş Kolluk Bazlı Soruşturmalar Amerikan Polislik Tecrübesinden Edinilen Tecrübeler Polisliğin Yeni Coğrafyası Emniyet Müdürleri Polislik Geniş Çaplı Kargaşa Polisliği LondravEmniyet Müdürü’nün Vazifesi Emniyet Genel Müdürü’nün Vazifeleri Devam Eden Soruşturmalar Uyuşturucu Özel soruşturmalarla ilgili düzenlemeler Çocuk İstismarı Siber Suçlar Olimpiyat Güvenliği Anti-sosyal Davranışlar Yasa Teklifi Birleşik Krallık Sınır Güvenliği Teşkilatının Vazifeleri Bağımsız Polis Şikayet Komisyonu Polislik Hizmetinin Esasları ve Liderlik

Geniş Çaptı Kargaşa Polisliği Soruşturması 49 tanık komisyona sözlü ifade verdi. 48 organizasyon ve birey komisyona yazılı kanıt sundu. 45 sayfalık Komisyon Raporu 6 ana bölümüne ek olarak hükümetin tepkisini de içermektedir.

Kolluğun Parlamenter Gözetiminden kimler faydalanır? Politikaların Meşruiyetinde artış Güvenlik politikalarına artan kamu desteği Politikalara dair artan farkındalık Kolluk faaliyetlerine dair artan farkındalık Kolluk, Parlamento, Yürütme ve Parlamento’ya artan güven Parlamento Kolluk Yürütme Vatandaşlar