ATLANTİK KÖLE TİCARETİ VE KÖLELİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ.
Advertisements

PAZARLAMA KONSEPTİNİN GENİŞLETİLMESİ Yard. Doç. Dr. Yağmur Özyer
İnsan türünün bin yıl önce tüm dünyaya yayıldığı, çıkış yerimiz olan Afrika, kelimenin tam anlamıyla “geride bırakılmış” bir Kıtadır. Üzerinde.
GENÇLİK NE İSTİYOR? Ozan Keçeli.
Portekiz.
SAMUEL ARANDA. Samuel Aranda, ​​ İspanya 1979 yılında doğdu. Fotoğrafa ilgisi çok genç yaşlarda başladı. O henüz 19 yaşındayken, El Pais ve El Periodico.
Buharla Çalışan Su Pompaları
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
Emily Brontë. Emily Jane Brontë ( ) Romantizm akımının en güçlü eserlerinden birini yazmış İngiliz edebiyatçı. Emily Jane Brontë ( )
AMERİKA’NIN KEŞFİ Amerika'nın coğrafi olarak ilk keşfi 10.yüzyılda Grönland'ın doğusunda bir koloni kuran İzlandalılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
COĞRAFİ KEŞİFLER Gülçin ERENOĞLU.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
İKT 108 Uluslararası Ekonomi
DÜNYA İZCİLİK TEŞKİLATI
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
Sosyal Bilgiler 6.Sınıf Konusu
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
Ekonomi nedir? EKONOMİ toplumun... üreteceğine... Neyi Kimin İçin
5. Dünya Su Forumu İletişim Dev gözler, Dev kulaklar, Dev bir ses Su için Farklılıkların Birleştirilmesi İlişkiler Görüş birliği Taahhütler.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Yeni Kölelik: Moritanya
Avustralya (Okyanusya)
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
İTALYA.
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
HİNDİSTAN “Borç Esareti Altında Bitmeyen Kölelik”
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Uluslararası Güncel Sorunlar
AMERİKA TARİHİNDE VERGİ İSYAN HAREKETLERİ
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği Bilgisayar Dersi Öğr. Gör. Zafer Erkan.
KÜRESEL TİCARET.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
GUYANA 1969 yıında Dünya kız izci teşkilatını üyesi olan Guyana!’nın halen 9819 izcisi var. Teşkilatın ilk kuruluşu ise 1922 yılıdır.
Buharla Çalışan Su Pompaları
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
Küresel Rekabetin Merkezindeki Afrika Ufuk TEPEBAŞ
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU
5. Devletin Fiyat Kontrolü
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
Küresel okur-yazarlık oranı yetişkin
Bölüm 3 Para Nedir ? Ersin Saltık.
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
GEZİLECEK YERLERİ CN Tower, 553 metre uzunlukta dünyanın ikinci en yüksek kulesidir. Kanada'da yer alan bina Ontario'daki Toronto şehrinde bulunmaktadır.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Portekiz.
KÜRESEL TİCARETİN EN ÖNEMLİ ÜÇ UNSURU HAM MADDE-ÜRETİM-PAZAR.
 Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara,
İşletme kavramı öncesi dönem 1880 öncesi dönemi kapsar.1880 öncesi dönemde yönetim gereken kuruluşların çok az olması, kendi yönetim anlayışlarına göre.
Josef STALİN’İN Kimdir?
Dünyayı dolaşan ilk denizcidir Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
ULUSLARARASI TİCARET.
OKÇULUK.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Sunum transkripti:

ATLANTİK KÖLE TİCARETİ VE KÖLELİK 2 1 3 4 5 ATLANTİK KÖLE TİCARETİ VE KÖLELİK Taner Tatar

ATLANTİK KÖLE TİCARETİ

Atlantic Köle Ticareti Plan Temel Fikir Köle Ticaretinin Kökenleri Harita: Atlantik Köle Ticareti Sömürgelerdeki Kölelik Köle Ticaretinin Etkileri Gerçeklerin Şematik Görünümü

Atlantic Köle Ticareti Ana Fikir 1500 ile 1800’ler arasında milyonlarca Afrikalı zorla esir edilip gemilerle Atlantik Okyanusundan karşıya taşınarak Amerika’da köle olarak satıldı. Temel Sorular Atlantik Köle Ticaretinin merkezi neresidir? Köleler sömürgelere nasıl götürüldü? Köle Ticaretinin sonuçları nelerdir?

Köle Ticaretinin Merkezleri ve Köleler Kölelik dünyanın bir çok bölgesinde var olmuştur. İnsanlar farklı yaşlarında, dönemlerinde ve konumlarında köle olmaya zorlanmışlardır. Çiftçi, tüccar, din adamı, asker, ya da müzisyen; baba ve anne, erkek kardeş veya kız kardeş. Amerika’daki iş gücü yetersizliği Atlantik köle ticaretinin başlamasına yol açmıştır. Avrupalı üreticiler, şeker, tütün ve pamuk üretiminde işçiye ihtiyaç duydular. Başlangıç İlk olarak kullanılan işçiler Amerikanın yerlileridir, fakat Avrupa merkezli hastalıklar ve katliamlar dolayısıyla milyonlarcası ölmüştür. 1600lerde, kölelik sözleşmesi kullanılmıştır İşçilerin maliyeti yüksek olmuştur. Amerikalı Yerliler Milyonlarcası zorla Amerikaya taşınmıştır. Çoğu Batı Afrikalıdır Silah ve mal karşılığı takas edilmiştir Tüccarlar tarafından kaçırılmış ve yağmalanmışlardır Afrikalı Köleler

African Captives in Yokes

Slave Trade in the Congo

Cape Coast Castle, W. Africa

“Black” Gold for Sale!

Ticaret Ağı Ele geçirilen Afrikalılar “triangular trade” (sacayağı ticareti) denilen ağla götürülmüşlerdir Birinci ayak, gemilerle Afrika’ya taşınan mallarla takas edilen köleler İkinci ayak, Middle Passage, satmak için Amerikaya götürülen Afrikalılar Üçüncü ayak, Amerikan ürünlerinin Avrupa taşınması Bazı köle tüccarları üç köşeli rotayı takip etmeden, doğrudan doğruya Afrikaya gitmişlerdir

Middle Passage Çile Korkuç Şartlar Middle Passage, dehşetli bir çile Esir Afrikalılar, güvertenin altında karanlık bir ortamda birbirine zincirlenmiş olarak kenetlenmiş durumda Ne ayağa kalkabilme ne de otuma imkanı var Üç ila altı haftalık yolculukta yüzde yirmisi hayatını kaybediyor Çile Olaudah Equiano, köle gemisindeki şartları şöyle yazar: “Gemi ambarındaki leş kokusu… öyle tiksindiriciydi ki… “Kadınların çığlıkları ve ölüm iniltileri, hayali bile mümkün olmayan bir manzara ortaya koyuyordu.” Korkuç Şartlar

African Captives Thrown Overboard Sharks followed the slave ships across the Atlantic!

SORU “Middle Passage” olarak adlandırılan köle ticaretindeki manzara ne idi? CEVAP: Dehşetengiz bir çile; birbirine zincirlenmiş ve kenetlenmiş insanlar; yolculuk esnasında her dört kişiden birinin öldüğü bir yokoluş.

Sömürgedeki Köleler Köle tüccarları Afrikalı esirleri bütün Amerikaya dağıttılar. İspanyol—Caribbean şeker tarlaları; Portekiz—Brezilya; İngiliz—Kuzey Amerika. İngiltere, köle ticaretinde 1600’lerin sonuna kadar baskın oldu Kölelerin çoğu tarlalarda çalıştı Diğerleri madenlerde, kasabalarda, şehirlerde çalıştı. El becerisi isteyen işler; marangozluk, metal işçiliği, vs. Kadınlara; ev içi işler İş Köleler işgünü sonunda kendi ihtiyaçlarını karşılamak için toplanmak zorundaydılar. Berbat hayat şartları Fiziki ve onur kırıcı cezalar Hayat Şartları Çoğu köle sahipleri, kızgın kölelerin isyanı karşısında korku ile yaşadı.

This slide can be printed along with the next if the groups are going to cut and paste onto paper storyboards to produce a biased interpretation of life on the plantations.

Slave Auction in the Southern U. S.

Inspection and Sale

Slave Master Brands

Slave With Iron Muzzle

30 Lashes

Whipped Slave, early 19c

A Slave Lynching

Negro Hung Alive by Waist

Olaudah Equiano (1745-1797) 1789  wrote and published, The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, or Gustavus Vassa the African.

Abolitionist Symbol, 19c

Further sources for use in proving their view point.

Köle Ticaretinin Etkileri 400 yıl süren bir köle ticareti Mahvolan bir koca kıta: Afrika 15 ile 20 milyon Afrikalı bütün karşı koymalara rağmen gemilerle Amerikaya taşındı Milyonlarcası, Avrupa, Asya ve dünyanın diğer bölgelerine götürüldü Korkuç İnsani Maliyet Nakliye esnasındaki sayısız ölüm Milyonlarca esaret Kölelerin torunlarının hazin hayatları. Köle Ticaretinin Maliyeti Etki çok derin olmuştur Gelecekte toplumun lideri olabilecek en güçlü gençler esir edilmiş ya da yok edilmiştir. Afrika kendi içerisinde bölünmüş ve sonu gelmez çatışmalar yaşanmıştır. Milyonlarca işgücü Afrika’nın refahı için çalışamamıştır Bütün kıtaya yönelik bir soykırım söz konusudur. Afrika’ya Etkileri

Ekonomi Afrikalı insanlar dünyanın diğer bölgelerindekine göre oldıkça fakir olmuşlardır. Köleler çoğu Amerikan kolonilerinin ekonomisinin büyümesini sağlamışlardır Onların zirai bilgi ve emekleri İngiliz kolonilerindeki pirinç endüstrisinin gelişmesini sağlamıştır. Kültür Köle ticaretinin bir sonucu olarak Afrikalı insanlar dünyanın dört bir yanına dağılmışlardır. Africa Diasporası oluşmuştur Sonunda Afrika kültürü—musik, sanat, din, yemek ve mutfak— batı dünyasına yayılmıştır

ESKİ VE YENİ KÖLELİK ESKİ KÖLELİK YENİ KÖLELİK Yasal mülkiyet esastır Yüksek bedeller ödenir Kârlar düşüktür Potansiyel köle kıtlığı vardır İlişki uzun döneme yayılır Köleler süreklidir Etnik farklılıklar önemlidir YENİ KÖLELİK Yasal mülkiyetten kaçınılır Çok düşük bedeller ödenir Kârlar çok yüksektir Potansiyel köle fazlası vardır İlişki kısa bir dönem için kurulur Köleler kullanılıp atılır Etnik farklılıkların hiçbir önemi yoktur Kaynak: BALES, Kevin: Küresel Ekonomide Yeni Kölelik, (Çev. P. ÖĞÜNÇ) Çitlembik Yay., İst., 2002.

BİTTİ Doç. Dr. Taner TATAR

BİR SONRAKİ DERSE KADAR HOŞÇAKALIN