Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara,"— Sunum transkripti:

1

2  Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara, bulanık saçlı insanların toprağı anlamına gelen “ilhas dos papuas” ismini vermiştir.  İspanyol kaşif İnigo Ortiz de Retes, adaya “Yeni Gine” ismini vermiştir çünkü Afrika’daki Ginelilerle, bu adadaki Papualılar birbirine çok benzediğini söylemiştir.  Bölgeye Fransız denizciler gelmiş ve adayı bir süre yönetmişlerdir.  Adaya gelen birkaç İngiliz’den biri olan Sir Moresby, kısa sürede ipleri eline alarak adanın İngilizler tarafından ilhak edildiğini ilan etmişti  Bismarck’ın yaptığı reformlar sonucu sömürge pazarına adım atan Almanya, Yeni Gine’nin kuzeyini ele geçirmiş ve güneydeki İngiliz kolonisiyle komşu olmuştur.

3  İngiltere, Yeni Gine’nin yönettiği kısmı ile Papua adasını birleştirerek oluşan yeni adaların genel ismini “Papua Yeni Gine” olarak değiştirmiştir.  I.Dünya Savaşı sırasında sömürgelerine asker gönderemeyen Almanya’nın zayıflığından faydalanan Avustralya, adaları ele geçirmiştir.  I.Dünya Savaşından sonra Milletler Cemiyeti, adaları Avustralya manda yönetimi olarak tanımıştır.  Adada keşfedilen altın madenleri sayesinde binlerce kişi iş sahibi olmuştur.  II.Dünya Savaşı esnasında Japonya adayı işgal etmiştir.  ABD ile adada yapılan savaş II.Dünya Savaşının en kanlı muhaberelerinden biri olmuş ve her iki taraftan toplam 300.000’e yakın kayıp meydana gelmiştir.  BM kararıyla ada Avustralya’ya “Papua Yeni Gine” adıyla bırakılmıştır.  Avustralya tarafından adanın yönetilmesi için 28 kişilik bir konsey kurulmuştur.

4  Ülke genelinde ilk kez yerli halkın da katılımıyla seçimler yapılmıştır.  Ülkeye özerklik verilmiş ve Michael Somare geçici bir koalisyon hükümeti kurarak başbakanlık yapmıştır.  Yeni para birimi olan Kina, Avustralya Dolarının yerini almıştır.  Papua Yeni Gine, Avustralya’dan bağımsızlığını kazanmıştır.  Bağımsızlıktan bu yana ilk genel seçimler yapılmış ve Somare hükümeti iktidarı devam etmiştir.  Pasifik Okyanusunda meydana gelen deprem sonrası oluşan tsunami sonucunda ülkenin kıyı şeridi büyük zarar görmüş ve yaklaşık 3.000 kişi yaşamını kaybetmiştir.  BM, iktidardaki PNG partisinin talebi üzerine ülkede siyasi ofis açmıştır.  Yapılan seçimler sonucunda Joseph Kabui Bougainville, cumhurbaşkanı seçilmiştir.

5  Ülkeye bağlı adacıklardan biri olan Duke Of York Mercan adasının küresel ısınma nedeniyle yavaş yavaş sulara gömüldüğü belirtilmiştir.  Sir Michael Somare, 3. Kez üst üste başbakan seçilmiştir.  Ülke Çin’e sıvılaştırılmış doğalgaz satmak için anlaşmıştır.  Yapılan seçimlerde oy kaybı yaşayarak başarısız olan Somare hükümeti kuramamış ve yeni başbakan Peter O’Neill olmuştur.  Avustralya’nın Papua Yeni Gine’den göçmen kabul etmemesi üzerine 400 kişi açlık grevine başlamış yalnız bir sonuç alınmamıştır.


" Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları