Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
YERYÜZÜNDE YAŞAM HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ

2 YAŞADIĞIMIZ DÜNYA Sosyal dersinde en çok kullandığımız araçlardan biride haritalardır. Haritalardan Günlük hayattada çok faydalanırız.Merak ettiğimiz ülkelerin nerelerde olduklarını haritalardan görebiliriz.

3

4 ÖLÇEKLER Bir Dünya veya Türkiye haritasının tamamını bir düzlem üzerine çizmek mümkün olamaz. Haritanın görünüşünü koruyabilmesi için belli bir oranda küçültülür. Buna ÖLÇEK denir.

5 Büyük ve Küçük Ölçekler
Haritalar 3’e ayrılır Büyük ölçekli, küçük ölçekli ve orta ölçekli olarak. 1. Büyük ölçekli haritalar: Bu haritalarda ölçekler, 1/1000 ile 1/ arasında değişir. 1/1000 ile 1/ ölçekli haritalar; şehir imar plânları, kadastro, sanayi tesisleri, çeşitli yol inşaatları için kullanılır. Ölçekleri 1/ ile 1/ arasında değişen büyük ölçekli haritalar; topoğrafya, turist, ulaşım ile çeşitli morfoloji ve jeoloji haritalarının yapımında tercih edilir. 2. Orta ölçekli haritalar: Bu haritalarda ölçekler 1/ ile 1/ arasında değişir. İkinci sınıf topoğrafya haritaları ile duvar haritaları, hava uçuş, karayolu gibi haritaların çiziminde kullanılır. 3. Küçük ölçekli haritalar: Ölçekleri 1/ ve daha büyük olan haritalardır. Küçük ölçekli haritalar, daha çok atlaslarda bulunan dünyanın bitki, toprak, iklim, nüfus haritalarının yapımında tercih edilir.

6 Ekvator Paralel ve Meridyenler
PARALELLER:90 TANESİ KUZEY YARIMKÜREDE,90 TANESİ GÜNEY YARIMKÜREDE TOPLAM 180 TANE MERİDYEN VARDIR.BAŞLANGIÇ MERİDYENİ ‘’EKVATOR’’DUR. MERİDYENLER:180 DOĞUDA,180 BATIDA OLMAK ÜZERE TOPLAM 360 TANE MERİDYEN VARDIR. MERİDYENLERİN BAŞLANGICI İNGİLTERE’NİN ‘’GREENWICH’’ KASABASINDAN GEÇER.

7 KITALAR VE OKYANUSLAR OKYANUSLAR:KITALARIN ARASINI DOLDURAN SULARA OKYANUSLAR DENİR. Okyanusların büyükten küçüğe sıralanışı - Okyanusların sıralanışı - Okyanusların yüzölçümlerine göre sıralanışı Büyük Okyanus: Amerika Asya ve Okyanusya arasındadır. . Atlas Okyanusu: Amerika ile Avrupa ve Afrika'yı ayırır. Hint Okyanusu: Kuzeyde Asya Batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası doğuda MalezyaYarımadasında adaları ve Okyanusya ile çevrilidir. Okyanusya: Büyük Okyanus'a dağılmış adaları içine alan ülkelerden ve Avusturalya'dan oluşan kıta-Asya'nın güney ve güneydoğusunda Antartika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır.

8 KITALAR:YERYÜZÜNDE BULUNAN BÜYÜK KARA PARÇALARINA KITA DENİR.
Asya: 44 milyon km 2 Amerika: 42 milyon km 2 Afrika: 30 milyon km 2 Antartika: 13 milyon km 2 Avrupa: 10 milyon km 2 Avustralya (Okyanusya): 9 milyon km 2 Kıtaların büyükten küçüğe sıralanışı şöyledir: Asya, Afrika, Amerika (K. Amerika, G. Amerika), Antartika, Avrupa, Avustralya (Okyanusya)


"HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları