Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Josef STALİN’İN Kimdir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Josef STALİN’İN Kimdir?"— Sunum transkripti:

1

2 İçindekiler Josef STALİN’İN Kimdir ? Josef STALİN’İN Hayatı Josef STALİN’İN Gençliği

3 Josef STALİN Kimdir?

4 SSCB’nin Vladimir Lenin’in ölümünün ardından güç kazanan en unutulmaz devlet adamı. 30 yıl boyunca ülkeyi diktatörlükle yöneten, ona karşı duranları ölümle, sürgünle cezalandırmaktan bir an bile tereddüt etmeyen lider. Milyonlarca insanın katledilmesinden sorumlu tutulan ve kendisi 74 yaşında öldüğünde ismiyle birlikte hafızalardan silinmeye çalışılan tartışmalı kişilik.

5 Marksizm üzerine çalışmış olmasına rağmen, bir kesim tarafından faşist liderlerle birlikte anılan isimdir o. Zira 1930’lu yılların sonunda “Büyük Temizlik” adını verdiği katliamıyla da hatırlanmaktadır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldürüldüğü tahmin edilen katliamıyla. Gelin, kimilerine göre bir kahraman kimilerine göre de zalim bir diktatör olan Stalin’in hayatını hemen altta inceleyelim ve buna göre kararınızı verin.

6 Josef STALİN’in Hayatı

7 18 Aralık 1879’da Gürcistan’ın Gori isimli bir kasabasında dünyaya gelmiş Josef Stalin. Gerçek adı İoseb (Yusef) Vissarionovich Cugaşvili olan Stalin’in babası bir kunduracı, annesi ise çamaşırcı dindar bir kadınmış. Annesinin baskısıyla Ortodoks kilisesinde dini eğitim alan Stalin’in ilk yılları Gürcü milliyetçiliği düşünceleri ile dolu olarak geçmiş. 10 yaşına kadar Rusça dilinde verilen dini eğitime devam eden Stalin’in ana dili Gürcüce olduğu için bu konuda zorlansa da bir şekilde durumun üstesinden gelmeyi başarmış.

8 12 yaşındayken iki kere at arabası kazası geçiren Stalin’in sol kolu sakatlanmış ve hayatı boyunca hiçbir zaman tam olarak iyileşmemiş. İlk gençlik yıllarından itibaren baş gösteren isyankarlığıyla Stalin, Marksizm ile ilgilenmeye başlamış. Lenin’in eserlerini de okuyan genç Stalin, bir devrimci olmaya karar vererek Rusya Sosyalist Demokrat İşçi Partisi’ne üye olmuş ve örgütte aktif olarak görev almış.

9 Josef STALİN’in Gençliği

10 Çalışmalarına Batum’da devam eden Stalin, burada petrol işçilerinin örgütlenmesini sağlamış. Sahip olduğu yeteneği sayesinde insanları kısa sürede etkiliyor ve onları kendi tarafına çekmeyi başarıyormuş. Batum’da bulunduğu sırada düzenlediği bir gösteride (9 Mart 1902) 6000’in üzerinde işçiyle birlikte polis çatışmasına girmiş. Bu gösteride pek çok işçi yaralanırken pek çoğu da hayatını kaybetmiş. Ardından 9 Mart’ta ölen arkadaşları için başka bir yürüyüş daha düzenlemiş.

11 Josef STALİN Sözleri Naziler Moskova sınırına dayandığında, söylediği sözüdür.

12 Josef Stalin’in Adolf Hitler’in intihar haberini duyduktan sonra söylediği söz.


" Josef STALİN’İN Kimdir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları